Now Reading
10 facts για τα όνειρα | Πάστα Φλώρα

10 facts για τα όνειρα | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Εύη Κραβαρίτη

Όνειρα ένας κόσμος σχεδόν ανεξερεύνητος, η πολύπλοκη λειτουργία εγκεφάλου όπου ακόμα και να κοιμάσαι συνεχίζει να δουλεύει ακατάπαυστα, δημιουργώντας έναν κόσμο μαγικό. Όλοι μας βλέπουμε όνειρα, άλλοι τα θυμούνται και άλλοι έχουν μια γενική και αόριστη αίσθηση ότι κάτι είδαν χωρίς να μπορούν να επαναφέρουν στην μνήμη τους τις εικόνες.

Οι ειδικοί λένε ότι στα όνειρά μας κρύβονται οι κρυφοί μας πόθοι, φόβοι και οι βαθύτερες επιθυμίες μας. Ο κόσμος των ονείρων συνεχώς μας εκπλήσσει μαθαίνοντας κάτι καινούριο κάθε φορά.
Παρακάτω ακολουθούν δέκα ενδιαφέρουσες αλήθειες σχετικά με τα όνειρα.

1. Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα τα οποία ήδη γνωρίζουμε

Το μυαλό μας δεν έχει την ικανότητα να πλάσει νέα πρόσωπα, ανακαλεί στην μνήμη του άτομα που σε κάποια στιγμή της ζωής μας είχαμε δει αλλά δεν γνωρίζουμε και δεν θυμόμαστε. Όλοι έχουμε δει εκατοντάδες πρόσωπα στην ζωή μας και έτσι έχει πληθώρα ατόμων προς χρήση ο εγκέφαλός μας.

2. Παράλυση σώματος

Πέφτοντας στο πέμπτο στάδιο του ύπνου λεγόμενο κ ως στάδιο ύπνου REM, με χαρακτηριστικό της γρήγορες κινήσεις των ματιών δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ελαφρύ ύπνο.

Ο ύπνος REM στους ενήλικες καταλαμβάνει το 20% με 25% του ύπνου και διαρκεί περίπου 90 με 120 λεπτά.
Κατά την διάρκεια του ύπνου REM ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο παραλύει το σώμα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα από έντονα όνειρα.

3. Άνδρες και γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά

Οι άνδρες έχουν την τάση να ονειρεύονται περισσότερο άτομα του ίδιου φύλου, σε αντίθεση με τις γυναίκες που φαίνεται να είναι ίσα κατανεμημένοι άνδρες και γυναίκες στα όνειρά τους.

4. Αυτοί που παίζουν παιχνίδια μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τα όνειρά τους

Η νέα της έρευνα έδειξε πως επειδή οι χρήστες videο games έχουν συνηθίσει να παίζουν σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, και έτσι οι ίδιοι παίχτες καταλήγουν με την δεξιότητα να ελέγχουν το πώς ενεργούν και στα όνειρά τους. Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας βρήκε πως οι παίχτες ήταν λιγότερο πιθανό να δουν εφιάλτες, ως αποτέλεσμα της δυνατότητάς τους να αντιπαλέψουν τον επικείμενο, νυχτερινό εφιάλτη, να τον αντιληφθούν ως απειλή και να τον παρακάμψουν.

5. Ενσωμάτωση ονείρων

Ο εγκέφαλός μας απορροφά τα εξωτερικά ερεθίσματα όσο εμείς κοιμόμαστε και τα ενσωματώνει στο όνειρό μας, με αποτέλεσμα να βιώνουμε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα ως όνειρο. Για παράδειγμα μπορεί να βλέπουμε πως χτυπάει το κουδούνι και να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

6. Οι ονειροκρίτες χρησιμοποιούνταν σε κάποιες αρχαίες θρησκείες για να προβλέψουν το μέλλον

Τα όνειρα για τον άνθρωπο του αρχαίου κόσμου είχαν μια ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν κάτι ανεξήγητο, κάτι το υπέρ-φυσικό για αυτόν. Πολλές φορές τα θεωρούσαν σαν μια προειδοποίηση για το μέλλον, άλλοτε σαν επαφή/επικοινωνία με νεκρούς και άλλοτε με τον Θεό.

Στην Χριστιανική θρησκεία (τόσο Παλαιά όσο και Καινή Διαθήκη) παρατηρούμε χρήση ονειροκριτών, καθώς επίσης και σε άλλες θρησκείες. Έτσι στις Ινδίες και τη Μουσουλμανική θρησκεία τα θεωρούν μέσο επικοινωνίας με τον Θεό, ενώ οι Κινέζοι λόγιοι σαν επικοινωνία με το Θεό ή τους νεκρούς. Κατά τους Βουδιστές τα όνειρα είναι σημάδια που διατρέχουν τα μονοπάτια της σκέψης.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Ασσύριοι έφτιαξαν έναν από τους πρώτους ονειροκρίτες κάπου στα 2000-1500 π.Χ. Τα όνειρα είχαν ιδιαίτερη σημασία για τον αρχαίο κόσμο καθώς ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν, αποδίδοντας στα όνειρα μετά-φυσική χροιά. Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους ονειροκρίτες.

7. Τα όνειρα προλαμβάνουν τις ψυχώσεις

Είχε γίνει πρόσφατα μία έρευνα όπου οι επιστήμονες είχαν ως αντικείμενο μελέτης κάποιους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, παρακολουθούσαν τα διαγράμματα και ενώ τους άφηναν να ολοκληρώσουν ένα οκτάωρο ύπνου, τους ξυπνούσαν κάθε φορά που άρχιζαν να ονειρεύονται. Μέσα σε τρεις μόνο ημέρες, παρατηρήθηκε ότι όλοι οι μαθητές παρουσίαζαν δυσκολία στη συγκέντρωση, είχαν εκνευρισμό ενώ κάποιοι είχαν παραισθήσεις και εμφάνιζαν σημάδια ψυχασθένειας. Όταν όμως τους επιτράπηκε να ολοκληρώσουν χωρίς καμία διακοπή το στάδιο του ύπνου REM, χωρίς να εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή των ονείρων τους, η ψυχολογική τους κατάσταση επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα.

8. Δεν είναι όλα τα όνειρα έγχρωμα

Υπάρχει ένα ποσοστό 12% που ονειρεύεται εξολοκλήρου σε άσπρο και μαύρο. Δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά το φόντο δεν αλλάζει τη θεματολογία των ονείρων. Όλοι μας ονειρευόμαστε τα κλασικά σενάρια που σχετίζονται με τις σεξουαλικές μας εμπειρίες, την πτώση και την καταδίωξη, το θάνατο κάποιου αγαπημένου μας προσώπου και τα ατυχήματα. Το μόνο που αλλάζει είναι τα χρώματα και δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα έγχρωμα όνειρα είναι απαραίτητα πιο ζωηρά και αληθοφανή από τα μονόχρωμα.

9. Δεν είναι όλα τα όνειρα έγχρωμα

Υπάρχει ένα ποσοστό 12% που ονειρεύεται εξολοκλήρου σε άσπρο και μαύρο. Δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά το φόντο δεν αλλάζει τη θεματολογία των ονείρων. Όλοι μας ονειρευόμαστε τα κλασικά σενάρια που σχετίζονται με τις σεξουαλικές μας εμπειρίες, την πτώση και την καταδίωξη, το θάνατο κάποιου αγαπημένου μας προσώπου και τα ατυχήματα. Το μόνο που αλλάζει είναι τα χρώματα και δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα έγχρωμα όνειρα είναι απαραίτητα πιο ζωηρά και αληθοφανή από τα μονόχρωμα.

10. Μπορείτε να έρθετε σε οργασμό στο όνειρό σας

Περισσότερο από το 40% των γυναικών είπε πως έχει ξυπνήσει μες στη νύχτα, επειδή είχε οργασμό που προέκυψε χωρίς καμία σωματική διέγερση, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε περισσότερες από δύο χιλιάδες εξακόσιες γυναίκες. Οι αιτίες του νυκτερινού οργασμού και της πιθανής εκσπερμάτισης δεν έχουν διευκρινισθεί απολύτως. Ίσως να οφείλονται στη μη εκτόνωση της σεξουαλικής δραστηριότητας ή σε σεξουαλικές επιθυμίες που κατά την διάρκεια της ημέρας κάποιος μπορεί να μη θέλει ή να μη μπορεί να ολοκληρώσει.

See Also
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top