10 Πράγματα που μόνο οι Έλληνες θα καταλάβουν | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αποστολία Τσιάπρα

Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με πράγματα που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες. Όπως το να μπορούν να καταλάβουν πότε η μαμά τους έβγαλε ένα ταψί με γεμιστά από το φούρνο. Ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, κάποια άλλα είναι απλά τυπικά ελληνικά. Εδώ είναι μια λίστα με πράγματα που είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα καταλάβουν οι Έλληνες και όποιος γνωρίζει την ελληνική κουλτούρα.

Δεν υπάρχουν δοσολογίες στις ελληνικές συνταγές

«Χρειάζεσαι μόνο μια στάλα από αυτό και μια χούφτα από εκείνο, τα ανακατεύεις όλα μαζί και είσαι έτοιμος!» Αν ρωτήσεις μια Ελληνίδα μητέρα να σου δώσει τη συνταγή της για μπακλαβά, να είσαι σίγουρος ότι δε θα βρεις καμία συγκεκριμένη δοσολογία. Επειδή αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκο και αγχωτικό, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να της ζητήσεις να σου δείξει πώς να το φτιάξεις. Ή απλώς δες ένα βίντεο στο YouTube.

Όλοι ξέρουν τουλάχιστον 5 άτομα με το όνομα Νίκος, τρία με το όνομα Δημήτρης, 9 άτομα που τα λένε Μαρία και 7 που τα λένε Ελένη

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παράδοση, τα μεγαλύτερα παιδιά παίρνουν το όνομά τους από τους παππούδες τους. Αυτό συχνά δημιουργεί επαναλήψεις, όπου ξαδέρφια του ίδιου φύλου μοιράζονται το ίδιο όνομα. Επομένως, δεν είναι σπάνιο να βρεθείς σε μια τάξη ή σε δουλειά με τρεις που τους λένε Γιάννη και δύο που τις λένε Κατερίνα. Ή Μαρία, γιατί όπως φαντάζεσαι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γυναικεία ονόματα στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει η φέτα είναι απλά παράξενοι

Η φέτα είναι πανταχού παρούσα στην ελληνικά μαγειρική. Ο πιο απλός, και βασικά ο καλύτερος, τρόπος να τη γευτείς είναι θρυμματισμένη σε μια φέτα ψωμί με ελιές και λιγάκι ελαιόλαδο. Αλλά θα βρεις φέτα σχεδόν σε κάθε πιάτο και ακόμη και αν δε συμπεριλαμβάνεται στη συνταγή, θα ταιριάζει τέλεια. Δεν μας πιστεύεις; Απλώς δοκίμασε το!

Οι Ελληνίδες μητέρες ανακάλυψαν τις ενοχές

Είναι γνωστό πως οι Ελληνίδες μητέρες, το θεμέλιο της κοινωνίας, είναι υπερπροστατευτικές, ακόμα και με τα ενήλικα παιδιά τους, και πως τα ταΐζουν παραπάνω ακόμα και αν έχουν παραπάνω βάρος. Δίνουν την ψυχή τους στην οικογένεια και προσπαθούν πολύ για να κάνουν τέλεια κάθε οικογενειακή συγκέντρωση. Άλλα ένα πράγμα στο οποίο παίρνουν άριστα είναι να σχολιάζουν προκαλώντας σου ενοχές όταν κάνεις κάτι που δεν τις ευχαριστεί. Φράσεις όπως «Δε μ’ αγαπάς πια» όταν έχεις μόλις επιστρέψει από το πανεπιστήμιο στην πόλη σου και ετοιμάζεσαι να βγεις έξω για να δεις τους φίλους σου ή «Αυτό θα φορέσεις» όταν ετοιμάζεσαι να βγεις και δεν της αρέσουν τα ρούχα σου, είναι πράγματα που ακούσεις από κάθε Ελληνίδα μητέρα.

Το Πάσχα δεν ολοκληρώνεται χωρίς τσούγκρισμα

Το ορθόδοξο Πάσχα στην Ελλάδα είναι μια πραγματική γιορτή για όλη τη χώρα. Και ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, τα παιδιά ψάχνουν για αυγά, στην Ελλάδα, οι άνθρωποι τσουγκρίζουν αυγά. Το τσούγκρισμα είναι ένα παραδοσιακό Πασχαλινό έθιμο που συμβολίζει την ανάσταση και τη νέα ζωή. Οι Έλληνες βάφουν τα Πασχαλινά αυγά κόκκινα για να συμβολίσουν το αίμα του Χρηστού ενώ το κέλυφος του αυγού συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού. Επομένως, το σπάσιμο του αυγού αντιπροσωπεύει την Ανάσταση του Χριστού και τη νίκη του απέναντι στο θάνατο.

Οι ονομαστικές γιορτές είναι καλύτερες από τα γενέθλια

Επειδή οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ονόματα που είναι συνδεδεμένα με έναν Άγιο, η γιορτή αυτού του Αγίου είναι πρακτικά ένας λόγος να γιορτάσεις. Και εφόσον οι Έλληνες είναι πρωταθλητές όταν πρόκειται για γιορτές, συνήθως γιορτάζεται με κάτι μεγάλο, είτε με ένα μεγάλο γεύμα όπου προσκαλούν φίλους και οικογένεια ή ακόμα και πηγαίνοντας σε κάποιο εστιατόριο.

Δεν υπάρχει κανένα ιδιωτικό περιβάλλον σε ένα ελληνικό σπίτι

Όσο χρονών και να είσαι, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δε θα αλλάξει ποτέ: δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Στην πραγματικότητα, σε ένα ελληνικό σπίτι κάθε υπόθεση είναι υπόθεση όλων.

Δε θα πεθάνεις ποτέ από την πείνα

Οι Έλληνες απλά λατρεύουν να τρώνε και το φαγητό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έρχονται οι άνθρωποι πιο κοντά. Γι’ αυτό το λόγο, να προσφέρεις φαγητό σε οποιονδήποτε ή να καλείς κάποιον που ξέρεις ελάχιστα σε δείπνο είναι κάτι σύνηθες. Και μια συμβουλή προς τους ξένους: ποτέ μην αρνηθείτε μια πρόσκληση σε δείπνο ή το φαγητό που σας προσφέρουν στο εστιατόριο. Οι Έλληνες το παίρνουν πολύ προσωπικά.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να σε φτύνουν

Προς όλους όσοι δεν είναι Έλληνες, μη φρικάρετε, δεν εννοούμε κανονικό φτύσιμο. Στην ελληνική κουλτούρα, το ξηρό φτύσιμο είναι ένας τρόπος απομάκρυνσης κάθε μορφής κακού ή αρνητικής ενέργειας. Αυτό γίνεται συνήθως όταν βλέπουμε ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί, ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις όπως οι γάμοι.

Δεν γίνεται να «μην πεινάς»

Δεν έχει σημασία αν έφαγες ένα καλό πρωινό ή απλώς ένα γρήγορο γεύμα πριν λίγες ώρες. Μια Ελληνίδα μαμά ή/και γιαγιά πάντα θα σου προσφέρει κάτι. Είτε αυτό είναι ένα κομμάτι μουσακάς ή παστίτσιο ή απλά ένα κομμάτι μπακλαβά για τον καφέ σου, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αποφύγεις.

Πρωτότυπη δημοσίευση: https://theculturetrip.com/europe/greece/articles/10-things-only-the-greeks-will-understand/

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top