10 things to do στο Ηράκλειο της Κρήτης | Πάστα Φλώρα

Καλώς όρισες στο Ηράκλειο τση Κρήτης!

Το Ηράκλειο ή αλλιώς το Μεγάλο Κάστρο ή o Χάνδακας, είναι μία μαζί από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νησιού μαζί με τα Χανιά. Αν σκοπεύεις να περάσεις τις καλοκαιρινές διακοπές σου στο νησί, επιβάλλεται να κάνεις μια επίσκεψη στην πόλη του Ηρακλείου, πριν χαθείς στα κρυσταλλένια νερά αυτού του τόπου. Σήμερα θα σου προτείνουμε 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, πριν συναντήσεις τον βασιλιά Μίνωα στα ανάκτορα του.

Βγάλε μια φωτογραφία στα  Λιοντάρια.

Δεν υφίσταται να περάσεις από το κέντρο του Ηρακλείου και να μην βγάλεις μια φωτογραφία στην Κρητική μίνι εκδοχή μιας άλλης Fontana Di Trevi. Η Κρήνη του Morozini βρίσκεται απέναντι από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Πήρε το όνομα της από τον Ενετό Γενικό Προβλεπτή της Κρήτης Francesco Morozini, κατά τη θητεία του οποίου κατασκευάστηκε το 1628. 

Το νερό προερχόταν από την Γιούχτα, μέσω του γιγάντιου υδραγωγείου Morozini και εγκαινιάστηκε ανήμερα της γιορτής του προστάτη των Ενετών, Αγίου Μάρκου, στις 25 Απρίλιο του 1928, όπου κόπηκε και το αναμνηστικό μεταλλείο. Περιμετρικά φέρει σκηνές από την Ελληνική μυθολογία, ενώ από τα τέσσερα λιοντάρια που υψώνονται, ρέει το νερό. Στην κορυφή υπήρχε ένα άγαλμα του Ποσειδώνα, το οποίο πιθανότατα έπεσε έπειτα από σεισμό ή αφαίρεσαν οι Οθωμανοί. Το 1847 οι Τούρκοι άλλαξαν την μορφή της Κρήνης, προσθέτοντας μαρμάρινες κολόνες και επιγραφή που έγραφε «Συντριβάνι Αμπντούλ Μετζίτ». Σήμερα αποτελεί τόπο συνάντησης των Ηρακλειωτών και όχι μόνο.

Ανηφόρισε ως τον Τάφο του Καζαντζάκη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει ενταφιαστεί στο υψηλότερο σημείο των ενετικών τειχών της πόλης, στον προμαχώνα Μαρτενέγκο. Το σημείο έχει πανοραμική θέα της πόλης, ενώ σε απόσταση λίγων μέτρων ενταφιάστηκε το 2004 η δεύτερη και τελευταία σύζυγος του μεγάλου μας πεζογράφου, Ελένη Καζαντζάκη. Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης και έφυγε από την ζωή στις 26 Οκτωβρίου 1957 στην Γερμανία, χτυπημένος από λευχαιμία. Στις 6 Νοεμβρίου τελέσθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ την προηγούμενη είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Ο Τάφος του λιτός με έναν ξύλινο σταυρό και την περίφημη επιγραφή που έγραψε ο ίδιος : «Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβάμαι τίποτε. Είμαι ελεύθερος».

Επισκέψου το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης.

Έκπληκτη διαπίστωσα πρόσφατα πως πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του μουσείου τούτου. Προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης από τα Πρωτοβυζαντικά χρόνια ως της σύγχρονη ιστορία. Κατά καιρούς περιοδεύουν εξαιρετικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, λογοτεχνών και μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Αξιοσημείωτη είναι η αίθουσα αφιερωμένη στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλου, με τα δύο μοναδικά έργα του που εκτίθενται στην Κρήτη, Η Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά (1570) και η Βάπτιση του Χριστού (1569).

Και μιας και σου έχουμε μιλήσει ήδη για τον Καζαντζάκη, στον τελευταίο όροφο του μουσείου θα μάθεις περισσότερα γι’αυτόν, καθώς επίσης θα δεις πολλά χειρόγραφα του, μα και το γραφείο με  την βιβλιοθήκη του από την πόλη Αντίπ της Γαλλίας, όπου διέμενε. Στον ίδιο όροφο υπάρχει και το ειδικό αφιέρωμα στην Μάχη της Κρήτης. Τα υπόλοιπα σε αφήνουμε να τα ανακαλύψεις μόνο σου!

Τράβηξε ως το Φρούριο του Κούλε.

Είναι ένα από τα πιο φημισμένα φρούρια του νησιού και είτε είσαι ντόπιος είτε είσαι επισκέπτης, τα πόδια σου θα σε βγάλουν ως εκεί. Το αρχικό του όνομα είναι Rocca al Mare, δηλαδή Φρούριο της Θάλασσας και δημιουργήθηκε από τους Ενετούς, καθώς η ανάγκη ύπαρξης του ήταν μεγάλη.

Το νησί είχε λεηλατηθεί αρκετές φορές πρωτύτερα από πειρατές της Μεσογείου και τους Άραβες και άλλους κατακτητές. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1540 και το κόστος επιβάρυνε υπερβολικά τον Χάνδακα και τα ταμεία της Βενετίας. Μετέπειτα εκεί φυλακίστηκαν Κρητικοί επαναστάτες και τα παλικάρια του Δασκαλογιάννη το 1770. Σήμερα είναι επισκέψιμο και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του στο εσωτερικό του. Η τιμή εισόδου είναι 3 ευρώ.

Κάνε μια επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Τίτου. 

Ανηφορίζοντας την 25ης Αυγούστου στο αριστερό σου χέρι θα βρεθείς στην πλατεία του Αγίου Τίτου. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Ι.Ν. του Αγίου Τίτου είναι ομορφότερος από αυτόν του Αγίου Μηνά. Αυτόν που τον κάνει ξεχωριστό στα δικά  μου μάτια και ελπίζω και στα δικά σου, είναι η ροζέτα που δεσπόζει στην πρόσοψη του ναού. Επί Τουρκοκρατίας ο ναός, όπως και πολλοί άλλοι, μετατράπηκε σε τζαμί, γνωστό ως Βεζίρ Τζαμί. Ο μιναρές παρέμεινε ως την δεκαετία του 1920 και αποδόθηκε στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία το 1925. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως η Εκκλησία της Κρήτης βρίσκεται σε καθεστώς ημιαυτονομίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Δες την Λόντζια.

Παραμένουμε στην οδό 25ης Αυγούστου και κάπου ανάμεσα στον Άγιο Τίτο και τα Λιοντάρια βρίσκεται και πάλι στα αριστερά, η Λόντζια (Loggia), όπου σήμερα στεγάζονται οι Δημοτικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Δεν θα σε στείλουμε να υποβάλεις κάποια αίτηση, αν και ίσως μπεις στον πειρασμό να κάνεις τα χαρτιά σου για να πάρεις την εντοπιότητα. Η Λόντζια είναι ένα ακόμα στολίδι της πόλης που χτίστηκε από τους Ενετούς, έτσι ώστε ευγενείς και άρχοντες να έχουν ένα χώρο να περνούν ευχάριστα την ώρα τους, εξού και το όνομα που σημαίνει Λέσχη Ευγενών.

Στο εξωτερικό του μπορείς να δεις 82 μετώπες στολισμένες με οικόσημα και τρόπαια, ενώ στο ισόγειο υπάρχει πολύ όμορφος αίθριος χώρος. Στις αρχές του 20ου αιώνα καθότι ερειπωμένη καταστράφηκε, παρά τις έντονες αντιδράσεις, αλλά ευτυχώς αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά το 1962.

Πήγαινε θερινό σινεμά στα τείχη.

Αν είσαι σινεφίλ, σου προτείνουμε να πας στο ένα από τα δύο θερινά σινεμά της πόλης. Το θερινό σινεμά Βηθλέεμ βρίσκεται πάνω από την ομώνυμη Πύλη. Έχει πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα προβολών και σίγουρα δεν μοιάζει με άλλα θερινά σινεμά που έχεις πάει.

Δοκίμασε την Κρητική κουζίνα.

Στο κέντρο του Μεγάλου Κάστρου μπορείς να βρεις εστιατόρια και ρακάδικα για όλα τα  βαλάντια. Ίσως μπεις στον πειρασμό να φας γυρόπιτα ( aka σουβλάκι, πίτα με γύρο), αλλά αυτά τα βρίσκεις και στο σπίτι σου. Πέραν από τον περίφημο ντάκο σου προτείνουμε να δοκιμάσεις σίγουρα ντολμάδες. Ανάλογα τον μήνα που βρεθείς στο νησί, μπορεί να σου φέρουν είτε με αμπελόφυλλα είτε με κολοκυθοανθούς. Επέλεξε επίσης μαραθόπιτα και μην παραλείψεις την στάκα συνοδευόμενη με αυγά ή με τηγανητές πατάτες.

Περπάτα στου Καράβολα.

Η παραθαλάσσια περιοχή του Καράβολα υπήρξε η προσφυγική συνοικία της πόλης, όπου οι κατοικίες έφταναν ως την θάλασσα. Πλέον οι περισσότερες έχουν καταστραφεί και  έχει παραμείνει ένα μικρό τμήμα. Το υπόλοιπο έχει μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο πάρκο πλάι στην θάλασσα, με γλυπτά, πίστα skate και το πρώτο dogpark της πόλης για τους τετράποδους φίλους. Πιάσει ένα δροσιστικό ποτό και περπάτα στου Καράβολα να αγναντέψεις την θάλασσα.

Κάνε μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο και στα στενά του.

Αν είσαι από αυτούς που αγαπάς το να χάνεσαι στις πόλεις με κύριο σκοπό να τις εξερευνήσεις, ήρθε η στιγμή σου. Στο κέντρο του Μεγάλου Κάστρου υπάρχουν υπέροχες μικρές συνοικίες περιμετρικά των τειχών. Θα συναντήσεις ευωδιαστές αυλές, τοιχογραφίες από κάποια street art festivals και πολλά ακόμη που θα σε αφήσουμε να τα ανακαλύψεις μόνος σου!

Χρύσα Σουλελέ

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top