12 Υλικά που δεν μπαίνουν στον κάδο ανακύκλωσης | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αναστασία Παπαδοπούλου

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή κάποιων, άλλοι κάνουν και κομποστοποίησηπλέον, και κάποιοι ξεκινούν σιγά σιγά σε αυτόν το δρόμο! Εάν είστε από αυτούς που τώρα μαθαίνουν, ψάχνονται, διαβάζουν και ενημερώνονται τί πρέπει και τί όχι ως προς την ανακύκλωση και έναν πιο βιώσιμο τροπο ζωής, θα πρέπει να ξέρετε ποια υλικά δεν ανακυκλώνονται.

Οι μπαταρίες, είναι από τα πιο γνωστά υλικά και όλοι προειδοποιούν για αυτές καθώς χειρίζονται διαφορετικά από τα κανονικά σκουπίδια αλλά και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τα σπρεί αεροζόλ, επίσης, αν και μεταλικά, επειδή περιέχουν χημικά, αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνα υλικά. Επικίνδυνα και επιβλαβή υλικά επίσης όπως προιόντα χημικών οικιακής χρήσης, αντιψυκτικά και άλλα παρόμοια υγρά, είναι μη ανακυκλώσιμα, ενώ το λάδι του κινητήρα ενώ μπορεί να ανακυκλωθεί, κι αυτό με τη σειρά του χειρίζεται διαφορετικά από άλλα αντίστοιχα.

Κανένα κεραμικό δεν ανακυκλώνεται (ναι, ναι και οι κούπες του καφέ) αλλά μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν ξανά εντός σπιτιού, ας πούμε για παράδειγμα, στον κήπο. Το γυαλί οικιακής χρήσης επίσης δεν ανακυκλώνεται. Τα παράθυρα, οι καθρέφτες, οι λαμπτήρες και τα επιτραπέζια σκεύη είναι ανέφικτο να ανακυκλωθούν, εκτός από τα μπουκάλια και τα βάζα. Οι λάμπες φθορίου πρέπει να χειρίζονται διαφορετικά καθώς περιέχουν ένα μικρό ποσοστό υδραργύρου και ίσως θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον εκάστοτε δήμο για τη σωστή του ανακύκλωση. Τα αντικείμενα ιατρικής χρήσης, όπως οι σύριγγες, τα νυστέρια και άλλα ιατρικά απόβλητα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βιολογικοί κίνδυνοι και να πετιούνται ανάλογα. Οι χαρτοπετσέτες, ανάλογα με το τι έχουν απορροφήσει, καλό θα ήταν να γίνονται κομποστοποίηση, εκτός εάν χρησιμοποιήθηκαν απλά, οπότε ανακυκλώνονται.

Συσκευασίες από take out, λόγω του λαδιού ή και υπολειμάτων πρέπει να πλένονται πρώτα αλλιώς δεν μπαίνουν στον κάδο ανακύκλωσης. Το υγρό χαρτί επίσης καθώς οι ίνες ενδέχεται να υποστούν βλάβη από το νερό και να υπάρξουν κίνδυνοι μόλυνσης. Για δοχεία γιαουρτιού, τα μπουκάλια με λάδι, και γενικά όλα τα δοχεία τροφίμων, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε και πάλι από το δήμο για τη σωστή ανακύκλωσή τους. Τέλος, τα λάστιχα του αυτοκινήτου χειρίζοντια διαφορετικά και το πιο σωστό είναι να τα επιστρέφεται εκεί από όπου τα πήρατε ή σε ένα αντίστοιχο κατάστημα.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top