2 Απριλίου: Για την Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαργαρίτα Πετρουλή


Από τα αρχαία χρόνια ακόμη οι ιστορίες και οι μύθοι έπαιρναν ζωή στα αφτιά και στην καθημερινότητα των μικρών μας φίλων.

Στην σημερινή εποχή η παιδική λογοτεχνία διδάσκετε από την πρώτη τάξη του σχολείου μέσα από κείμενα και από μαθήματα που μας παρουσιάζουν την μυθολογία μας, τα παραδοσιακά μας παραμύθια αλλά και ιστορίες που εκδόθηκαν για να αναγνωστούν από παιδιά.

Η παιδική λογοτεχνία είναι το σύνολο των αισθητικά δικαιωμένων κειμένων που είναι σε θέση να συμβάλουν στην ψυχαγωγία των παιδιών, στη πνευματική τους καλλιέργεια και στη διαμόρφωση ελεύθερης συνείδησης.

Η παιδική λογοτεχνία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη των παιδιών διότι μέσα από την ανάγνωση ανοίγει ο πνευματικός τους ορίζοντας και βοηθάει στην πνευματική εξέλιξη τούς. Αυτό όμως δεν σταματάει στην παιδική ηλικία.

Η εφηβική λογοτεχνία παίρνει αργότερα την θέση της και μέσα από δικά της αναγνώσματα βοηθάει τους εφήβους να ωριμάσουν στην σκέψη και να γίνουν πιο δημιουργικοί σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία που βρίσκονται.

Η λογοτεχνία για παιδιά και νέους έχει πλέον αποκτήσει στην Ελλάδα καταξίωση και αναγνωρίζεται ως αυτόνομος επιστημονικός κλάδος στον κόσμο της εθνικής λογοτεχνίας.

Παιδικά παραμύθια που έγιναν παραστάσεις στο θέατρο είναι του γνωστού συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά με τίτλο Φρουτοπία και του επίσης αγαπημένου συγγραφέα Μενελάου Λουντέμη με τίτλο Ένα παιδί μετράει τα άστρα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και διδάσκεται και απόσπασμα του στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

Γνωστά παραμύθια είναι οι ιστορίες των αδελφών Γκριμ που αργότερα έγιναν και ταινίες από την Disney. Μερικά από αυτά είναι η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και οι Εφτά νάνοι, η Ωραία Κοιμωμένη και η Σταχτοπούτα.

Σημαντικό ρόλο στην παιδική λογοτεχνία έπαιξε και η δική μας μυθολογία που επίσης διδάσκεται στο σχολείο. Ιστορίες με τους Ολύμπιους θεούς και τα κατορθώματα τους και ιστορίες αγάπης όπως αυτή της Ευριδίκης και του Ορφέα.

Με την σειρά της, η εφηβική λογοτεχνία έχει γνωστά μυθιστορήματα όπου έχουν αγαπηθεί πολύ και τα έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη.

Οι ιστορίες του μικρού μας μάγου Χάρι Πότερ.

Ο έρωτας του Έντουαρντ Κάλεν ενός νεαρού βρικόλακα για την Μπέλα Σουάν στο Λυκόφως.

Οι αγώνες πείνας της Κάτνις Έβερντιν που επιλέγεται να βγάλει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή για την κοινότητα της.

Η εξαρτημένη αγάπη του Χάρντιν Σκότ για την Τέσα Γιάνγκ στο Μετά.

Η περιπέτεια της Ελέϊν Κρόφορντ που έρχεται στην Αθήνα από την Αμερική για να ανακαλύψει την ταυτότητα της.

Και τέλος ο Έραγκον ένα νεαρό φτωχό χωριατόπαιδο που συνδέεται στην δική του ιστορία με έναν δράκο.


Η παιδική και η εφηβική λογοτεχνία είναι ανά του αιώνες μεγάλο αλλά και σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των παιδιών και των εφήβων.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top