25 Πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορείς να ανακυκλώσεις | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αποστολία Τσιάπρα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί παράγουν περίπου 262 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων το χρόνο- και η ποσότητα αυτή συνεχίζει να αυξάνεται. Προς τιμήν της Ημέρας της Γης, την οποία θα γιορτάσουμε στις 22 Απριλίου, εδώ είναι μερικά πράγματα που ίσως πετάτε ενώ, με λίγη προσπάθεια, θα μπορούσατε να ανακυκλώσετε.

1.Τεχνητές οδοντοστοιχίες

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες ενός ηλικιωμένου ίσως έχουν την αξία μετάλλων 25$, όπως χρυσό, ασήμι και παλλάδιο. Είναι γνωστό πως ο Ιαπωνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης Τεχνητών Οδοντοστοιχιών συλλέγει ψεύτικες οδοντοστοιχίες, αφαιρεί και ανακυκλώνει τα μέταλλα και πετά το υπόλοιπο ( το οποίο είναι παράνομο να χρησιμοποιηθεί ). Το πρόγραμμα έχει δωρίσει όλα του τα έσοδα στη UNICEF.

2. Χριστουγεννιάτικα Φώτα

Έχεις καμένα χριστουγεννιάτικα φώτα; Τα παιδιά στο HolidayLEDs.com θα πάρουν με χαρά τα παλιά σου φωτάκια, θα τα κομματιάσουν και θα διαχωρίσουν το υπόλοιπο PVC, γυαλί και χαλκό. Αυτή η πρώτη ύλη μεταφέρεται σε ένα άλλο κέντρο ανακύκλωσης ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί.

3. Ερωτικά παιχνίδια

Το πρώτο βήμα στην ανακύκλωση του παιχνιδιού είναι να το στείλεις σε μια εγκατάσταση ειδικής επεξεργασίας, όπου αποστειρώνεται και ταξινομείται. Εκεί, όλες οι «μηχανικές συσκευές» διασώζονται, ανακατασκευάζονται και μεταπωλούνται. Τα παιχνίδια από σιλικόνη και καουτσούκ, από την άλλη, «τρίβονται, αναμειγνύονται με μια κολλητική ουσία και μεταμορφώνονται σε νέα παιχνίδια», σύμφωνα με το εύστοχο site, Sex Toy Recycling. Μέταλλα, πλαστικό και άλλα περισσεύματα αποσύρονται από τη βιομηχανία της ικανοποίησης και ανακυκλώνονται σε κοινά προϊόντα.

4. Σαπούνι Ξενοδοχείου

Δεν πετάνε όλα τα ξενοδοχεία το μισο-χρησιμοποιημένο σαπούνι που άφησες στο ντουζ. Μερικά το στέλνουν στο Clean the World. Εκεί, το σαπούνι βυθίζεται σε ένα αποστειρωτικό διάλυμα, επεξεργάζεται σε υδατόλουτρο και στη συνέχεια ελέγχεται για μολύνσεις. Μόλις κριθεί ασφαλές, το σαπούνι μοιράζεται σε λιγότερο τυχερούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οπότε σταμάτα να κλέβεις το σαπούνι από τα ξενοδοχεία- μπορεί να κλέβεις φιλανθρωπίες.

5. Στρώματα

Δε χρειάζεται να πετάξεις το παλιό σου στρώμα στα σκουπίδια. Εφόσον είναι εξοπλισμένα με ειδικά πριόνια, τα εργοστάσια ανακύκλωσης στρωμάτων μπορούν να διαχωρίσουν το ξύλο, το μέταλλο, το αφρολέξ και το πανί. Τα μεταλλικά ελατήρια αφαιρούνται με μαγνήτες, το ξύλο τεμαχίζεται και το ύφασμα και το αφρολέξ κομματιάζονται και δεματοποιούνται. Μελλοντικά, το βουλιαγμένο στρώμα σου μπορεί να γίνει ένα γλυκό φορεματάκι ή ακόμη και μια ταπετσαρία.

6. Λάδι μαγειρέματος

Αφού μαγειρέψεις τηγανιτές πατάτες στο σπίτι, δελεάζεσαι να πετάξεις το λάδι που περίσσεψε στο νεροχύτη. Αλλά δε θα έπρεπε- σχεδόν οι μισές από τις υπερχειλίσεις υπονόμων προκαλούνται από λίπος και λάδι. Υπάρχουν μερικά αξιόπιστα προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες που δέχονται το λάδι μαγειρέματος, τα οποία μπορούν να στείλουν το λάδι σε μια εγκατάσταση βιοντίζελ που θα το μετατρέψει σε καύσιμο. Για να δεις εάν υπάρχει ένα τέτοιο σημείο κοντά σου χρησιμοποίησε αυτή τη σελίδα.

7. Βρώμικες πάνες

Ένα μέσο μωρό λερώνει 6000 πάνες πριν μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα- αυτό είναι ένας τόνος πάνες που σαπίζουν στη χωματερή ανά παιδί. Αλλά δε χρειάζεται να έχουν την ίδια μοίρα όλες οι πάνες. Η εταιρεία Knowaste συλλέγει και ανακυκλώνει βρώμικες πάνες από νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και δημόσιες τουαλέτες. Μετά την απολύμανση της πάνας με ένα διάλυμα, διαχωρίζουν μηχανικά το «οργανικό υλικό» από το πλαστικό της πάνας, το οποίο συμπιέζεται σε παλέτες και μετατρέπεται σε κεραμίδια. Εντωμεταξύ, ο πολτός από χαρτί που έχουν οι πάνες μπορεί να γίνει ταπετσαρία ή σόλες παπουτσιών.

8. CDs

Τα CDs φτιάχνονται από πολυανθρακικό πολυμερές και δεν αποσυντίθενται στις χωματερές. Αλλά εάν στείλεις τους δίσκους στο The CD Recycling Center, θα τα τεμαχίσουν σε μια λεπτή σκόνη που στη συνέχεια θα γίνει ένα πλαστικό, ιδανικό για αυτοκινητικά και οικοδομικά υλικά- ακόμα και πεζοδρόμια!

9. Παπούτσια

Στείλε τα πολυφορεμένα σου αθλητικά στο Nike Grind και θα βοηθήσεις στο χτίσιμο μιας πίστας τρεξίματος. Η εγκατάσταση ανακύκλωσης της Nike διαμελίζει φορεμένα παπούτσια και διαχωρίζει το καουτσούκ, το αφρολέξ και το ύφασμα. Το καουτσούκ λιώνει για την επιφάνεια της πίστας, το αφρολέξ μετατρέπεται σε υλικά απορρόφησης κραδασμών σε γήπεδα τένις και το ύφασμα χρησιμοποιείται για την επένδυση των δαπέδων στα γήπεδα μπάσκετ.

10. Περιττώματα ζώων

Γιατί να μετατρέψεις τα περιττώματα ζώων σε λίπασμα, κοπριά ή σκουπίδια όταν μπορείς να φτιάξεις μια ευχετήρια κάρτα; ‘Η ένα μπουκέτο από τεχνητά λουλούδια; Τα παιδιά στο PooPooPaper κάνουν αυτό και άλλα πολλά- μπορούν να μεταμορφώσουν τα περιττώματα από μια μεγάλη ποικιλία ζώων (αγελάδες, άλογα, ελέφαντες και άλλα) σε κάρτες, σελιδοδείκτες, μπρελόκ, μαγνήτες, κοσμήματα και άλλα πολλά!

11. Τρόπαια

Είναι το δωμάτιό σου γεμάτο από πλαστικά τρόπαια του bowling από την Πέμπτη δημοτικού; Εάν ο ενθουσιασμός της νίκης έχει ξεθωριάσει, μπορείς να ανακυκλώσεις τα παλιά σου τρόπαια σε κέντρα ανακύκλωσης όπως το Lamb Awards. Θα τεμαχίσουν τα παλιά σου τρόπαια και θα τα λιώσουν ή θα τα ξαναχρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν καινούργια.

12. Ανθρώπινο λίπος (Προσοχή: είναι παράνομο)

Εάν δεν υπήρχαν οι νομικές περιπλοκές, η εμμονή της Αμερικής με την αισθητική χειρουργική θα είχε λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα. Το 2008, ένας πλαστικός χειρουργός του Beverly Hills έχασε τη δουλειά του όταν η αστυνομία τον συνέλαβε να εφοδιάζει το αμάξι του με ένα βιοκαύσιμο που δημιούργησε από το λίπος λιποαναρρόφησης των πελατών του. ( Δεν ήταν δύσκολο να τον καταδικάσουν, καθώς διαφήμισε την ουσία στο διαδίκτυο ως «λιποκαύσιμο.») Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το λίπος έχει τροφοδοτήσει τη μετακίνηση: το 2007, ο οικολόγος Peter Bethune χρησιμοποίησε 2.5 γαλόνια ανθρώπινου λίπους για να εφοδιάσει το οικολογικό του πλοίο, Earthrace.

13. Αλουμινόχαρτο

Τα λεπτά φύλλα είναι ίσως από τα υλικά που πετάγονται περισσότερο. (Οι Αμερικανοί πετάνε περίπου 1.5 εκατομμύρια τόνους προϊόντων αλουμινίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.) Αλλά τα λεπτά φύλλα είναι 100% αλουμίνιο και εφόσον καθαρίσεις επιμελώς τα υπολείμματα φαγητού, θα μπορούσες τεχνικά να το ανακυκλώσεις μαζί με τα τενεκεδάκια αλουμινίου ( αλλά έλεγξε το πρώτα με την τοπική σου εγκατάσταση ανακύκλωσης για να βεβαιωθείς πως μπορούν να το επεξεργαστούν, μερικές δεν έχουν τη δυνατότητα.)

14. Κυρομπογιές

Μην πετάς τις παλιές σου κυρομπογιές! Αντίθετα ταχυδρόμησε τις στο National Crayon Recycle Program, που πηγαίνει τις πληγωμένες, χαλασμένες κυρομπογιές σε ένα καλύτερο μέρος: Τις λιώνουν σε μια δεξαμενή από κερί, τις ξαναφτιάχνουν και τις ξαναπουλάνε. Μέχρι τώρα, το πρόγραμμα έχει ανακυκλώσει πάνω από 120,000 κιλά κυρομπογιές.

15. Νεκρά κατοικίδια

Όταν η Φλάφι στη Γερμανία φύγει από τη ζωή μπορείς να τη μνημονεύσεις ανακυκλώνοντάς την. Στη Γερμανία, είναι παράνομο να θάβεις κατοικίδια σε δημόσιους χώρους. Αυτό αφήνει μερικούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων σε δύσκολη θέση όταν οι μαλλιαροί φίλοι τους πεθαίνουν. Μια εγκατάστση αξιοποίησης ζωικών υποπροϊόντων κοντά στην πόλη Neustadt an der Weinstraße δέχεται νεκρά κατοικίδια: το ζωικό λίπος ανακυκλώνεται σε γλυκερίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε καλλυντικά όπως τα lip balm.

16. Κεραμίδια

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ υπολογίζει πως 11 εκατομμύρια τόνοι κεραμιδιών πετάγονται κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά φτιάχνονται από άσφαλτο και γι’ αυτό το λόγο περισσότερες από 24 πολιτείες κονιορτοποιούν τα παλιά κεραμίδια και τα ανακυκλώνουν για να φτιαχτούν πεζοδρόμια. Για κάθε τόνο κεραμιδιών που ανακυκλώνεται σώζεται ένα βαρέλι λαδιού.

17. Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μπορείς –και θα έπρεπε- να απορρίπτεις με το σωστό τρόπο τα ληγμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αλλά τι γίνεται με τα χάπια που δεν έχουν λήξει αλλά δε χρειάζεσαι πια; Μερικές πολιτείες σε αφήνουν να δωρίσεις αχρησιμοποίητα φάρμακα στα φαρμακεία. Μερικές φιλανθρωπικές οργανώσεις δέχονται ακόμη και φάρμακα για τον HIV από Αμερικανούς που άλλαξαν συνταγή, σταμάτησαν τη θεραπεία ή έφυγαν από τη ζωή. Αυτά τα φάρμακα μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο και μοιράζονται σε ασθενείς με τον ιό HIV.

18. Πετονιά

Η πετονιά φτιάχνεται από μονόινα, ένα μη βιοδιασπώμενο πλαστικό υλικό που δεν μπορείς να αφήσεις στον κάδο ανακύκλωσής σου. Στο Berkley Fishing οι παλιές πετονιές αναμειγνύονται με άλλα ανακυκλώσιμα (όπως κουτιά γάλακτος ή πλαστικά μπουκάλια) και μεταμορφώνονται σε φιλικούς προς τα ψάρια βιότοπους. Μέχρι τώρα, το Berkley έχει σώσει και ανακυκλώσει περισσότερα από 9 εκατομμύρια μίλια πετονιάς.

19. Φελλοί κρασιών

Το κοντινό σου κέντρο ανακύκλωσης μάλλον δε δέχεται φελλούς κρασιών αλλά όχι και εταιρίες όπως η Terracycle και η Yemm & Hart. Μετατρέπουν τους φελλούς σε λεπτά στρώματα από πλακάκι που χρησιμοποιούνται σε πατώματα, τοίχους και ξύλινες επενδύσεις. Μια άλλη εταιρία, η ReCORK, έχει επεκτείνει τη ζωή πάνω από 4 τόνων φελλών δίνοντάς τους στο SOLE, έναν κατασκευαστή καναδέζικων σανδαλιών.

20. Καλσόν

Τα περισσότερα καλσόν φτιάχνονται από νάιλον, ένα ανακυκλώσιμο θερμοπλαστικό που χρειάζεται πάνω από 40 χρόνια για να αποσυντεθεί. Εταιρίες όπως η No Nonsense σώζουν τα παλιά σου καλσόν θρυμματίζοντάς τα και μεταμορφώνοντας τα σε παγκάκια, εξοπλισμό για παιδικές χαρές, χαλιά ακόμα και παιχνίδια.

21. Οδοντόβουρτσες

Εάν αγοράσεις μια πλαστική οδοντόβουρτσα από το Preserve (που φτιάχνει τις οδοντόβουρτσές του από παλιά μπολ γιαουρτιών και άλλων καθημερινών αντικειμένων των Stonyfield Farms), θα πάρει πίσω τη χρησιμοποιημένη σου οδοντόβουρτσα και θα της δώσει νέα ζωή – αυτή τη φορά ως ένα κομμάτι πλαστικής ξυλείας!

22. Μπαλάκια του τένις

Η εταιρία reBounces στην πραγματικότητα δεν ανακυκλώνει μπαλάκια του τένις, τα αναστήνει. Εάν έχεις τουλάχιστον 200 μπαλάκια τριγύρω που δε χρησιμοποιούνται η εταιρία θα σου στείλει μια προπληρωμένη ετικέτα αποστολής για να σε βοηθήσει να μεταφέρεις το πακέτο και να επανασυμπιέσει τις μπάλες.

23. Χαλιά για γιόγκα

Τα περισσότερα χαλιά της γιόγκα έχουν φτιαχτεί από PVC, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για τις σωληνώσεις, τους υψηλής αντοχής τάπητες και τις γαλότσες. Παρόλο που τα περισσότερα στούντιο γιόγκα θα δεχτούν τα πολυαγαπημένα χαλάκια και θα τους βρουν ένα καινούργιο σπίτι, η εταιρία Sanuk έχει ένα άκρως κατάλληλο και χτυπητό όραμα για το μέλλον του κάθε χαλιού: θα μεταμορφώσει κάθε παλιό χαλάκι σε σαγιονάρες.

24. Παλιά νομίσματα

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν έναν τρόπο διαχείρισης παλιών νομισμάτων. (Το 2016, η Ινδική κυβέρνηση συγκέντρωσε παλιά χαρτονομίσματα και τα μετέτρεψε σε χαρτόνι.) Αλλά τι γίνεται με τα νομίσματα που δεν είναι πλέον νόμιμα; Φαίνεται πως μπορείς να δωρίσεις τα παλιά σου γαλλικά φράγκα, τις ισπανικές πεσέτες ή τα ολλανδικά φιορίνια στο Parkinsons UK, όπου ανακυκλώνονται σε χαρτονομίσματα.

25. Τρίχωμα ζώων

Όλο το τρίχωμα του κατοικίδιου σου πάνω στα πουλόβερ, στον καναπέ και το χαλί σου θα μπορούσε να σώσει τους ωκεανούς από διαρροές πετρελαίου. Το τρίχωμα είναι ιδανικό για την απορρόφηση πετρελαίου από το περιβάλλον, επομένως μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η Matter of Trust θα δεχτούν το τρίχωμα του κατοικίδιου σου για να φτιάξουν χαλιά που απορροφούν το πετρέλαιο.

Πρωτότυπο άρθρο:

http://mentalfloss.com/article/515304/25-things-you-didnt-know-you-could-recycle

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top