5 παγκόσμιες και έξυπνες ιδέες αυτοφροντίδας για ένα πνευματικό διάλειμμα | Πάστα Φλώρα

Για σένα, που το χρειάζεσαι αμέσως!

Στον απλούστερο ορισμό της λέξης, αυτο-φροντίδα σημαίνει κάνω κάτι για τον εαυτό μου, για να νιώσω καλύτερα, να τον προστατέψω, να τον φροντίσω, χωρίς ενοχές. Στον δυτικό κόσμο, σε προσωπικό επίπεδο, η αυτοφροντίδα πρέπει να εξελιχθεί λίγο περισσότερο για να μεταμορφώσει τις αντιλήψεις της ομορφιάς, ενσωματώνοντας παράλληλα πρακτικά την ευεξία και την αυτό-αγάπη σε ζωτικό επίπεδο.

Hygge (Σκανδιναβία)

Στις σκανδιναβικές χώρες, όπως η Δανία, η δημιουργία μιας οικείας και ζεστής ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη για την ευημερία. Οι Σκανδιναβοί είναι εμπειρογνώμονες, καθώς γνωρίζουν τρόπους ώστε να παραμένουν ζεστοί σε περιόδους μεγάλου ψύχους, άρα, δικαιολογημένα, λαμβάνουν βαθύτερα το νόημα. 

Το “Hygge” (προφέρεται “hooga’’), πηγάζει από μια παλιά νορβηγική λέξη για την ευημερία. Ως πρακτική, hygge σημαίνει απολαμβάνω τη ζεστασιά και την καλοσύνη στη ζωή, μεταξύ άλλων. Το Hygge έρχεται στις απλές στιγμές, στην απόλαυση της παρέας των άλλων ή της παρέας του εαυτού μας. Είναι αίσθηση και εμπειρία, όπως γι παράδειγμα μια συγκέντρωση γύρω από τη φωτιά, πίνοντας ένα απλό φλιτζάνι τσάι, ή η χαρά που πλημμυρίζει την καρδιά μας από τον ήχο του γέλιου ενός παιδιού. 

Hungarian Hot Baths (Ουγγαρία)

Στην Ουγγαρία, οι άνθρωποι βασίζονται στο gyógyfürdő, (ζεστά λουτρά) για την επίλυση διαφόρων αναγκών στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, μια καυτή βουτιά αποτελεί θεραπεία για ένα hangover, ύστερα από μια τρελή νύχτα.

Τα ζεστά λουτρά έχουν οφέλη για την υγεία παρόμοια με αυτά της άσκησης. Τα συγκεκριμένα ζεστά λουτρά περιέχουν θεραπευτικά μέταλλα όπως νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φθόριο, υδρογονικό, μεταβορικό οξύ και θειώδες. Αυτά τα μέταλλα παρέχουν οφέλη για την υγεία του σώματος, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι Ούγγροι επωφελούνται και κοινωνικά από αυτή τη δραστηριότητα, καθώς κάθονται για ώρες, είτε συνομιλώντας, είτε παίζοντας σκάκι και κοινωνικοποιούνται

Onsen (Ιαπωνία)

Τα κοινοτικά καυτά λουτρά είναι επίσης δημοφιλή στην Ιαπωνία, αλλά η θεραπευτική πτυχή είναι κυρίως κοινωνική και πνευματική και διαχωρίζονται ανάλογα με το φύλο. 

Το Onsen αναφέρεται στις φυσικές θερμές πηγές, τις οποίες οι γυναίκες επισκέποτονται για όλη τους τη ζωή ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να ”γεμίσουν μπαταρίες’’, ενώ στις πόλεις πηγαίνουν στο sentō για να κάνουν μπάνιο σε εσωτερικούς χώρους. Για να εισέλθει κάποιος στο onsen ή το sentō, πρέπει να κάνει ένα ντουζ πρώτα, για λόγους υγιεινής. Αποτελεί ένα κοινωνικό τελετουργικό για τους ανθρώπους της χώρας. Για τη διατήρηση της ειρήνης, κρατούν τη φωνήτους  χαμηλά και καλύπτουν τα τατουάζ, δεδομένου ότι αποτελούν ακόμη ταμπού.

Fika (Σουηδία)

Ο καφές αποτελεί αγαπημένη παγκόσμια πρωινή συνήθεια. Είναι το εγερτήριό μας, η εναρκτήρια σήμανση της ημέρας μας. Στη Σουηδία, η αγάπη για τον καφέ, αποτελεί παραδοσιακό διάλειμμα, το οποίο ονομάζουν “Fika”, το οποίο επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Fika είναι τόσο ρήμα και ουσιαστικό, όσο και ένας εξέχον κοινωνικός θεσμός που αφορά την οικογένεια, τους φίλους, τα ραντεβού και τους συναδέλφους. Είναι μέρος της σουηδικής καθημερινής ζωής και το νόημά του κρύβεται στην χαλαρότητα και την επιβράδυνση των ρυθμών ζωής, ώστε να απολαμβάνεται πλήρως και ουσιαστικά. 

Παίρνοντας, λοιπόν, ως παράδειγμα τους σουηδούς, θέτουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο καθημερινά, όπου πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, κάνουμε ένα διάλειμμα ευσυνειδητότητας. Καθιερώνουμε ένα μικρό τελετουργικό  ομορφιάς και ηρεμίας για τον εαυτό μας και περιμένουμε αποτελέσματα!

Ayurvedic Έλαια (Ινδία)

Αν και τα δυτικά προϊόντα ομορφιάς σάρωσαν μέσω της Ινδίας στη δεκαετία του ’90, τα φυσικά έλαια και φυτά της αρχαίας παράδοσης Ayurvedic, παραμένουν ένα εγγενές μέρος των τελετουργιών αυτοβελτίωσης. Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται για μασάζ και αποτελούν μέρος της ευεξίας. Τα έλαια μπορεί να είναι καρύδα, σουσάμι ή ελιά, μεταξύ άλλων, με ή χωρίς βότανα Ayurvedic.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις πρακτικές των φίλων Ινδών, εξετάζουμε προσεκτικά τις δικές μας τελετουργίες ομορφιάς και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση του γήρατος. Πόσα από αυτά είναι αληθινή αυτοφροντίδα; 

Αν και η γήρανση παρουσιάζει τις πολιτιστικές και προσωπικές διαφοροποιήσεις της, οι φυσικές πρακτικές ομορφιάς παραμένουν ένα εγγενές μέρος της φροντίδας του εαυτού μας.

Εμπνευστείτε από αυτές τις τελετουργίες αυτοφροντίδας από όλο τον κόσμο και εφαρμόστε πτυχές τους τις δικές σας πρακτικές ευεξίας, είτε αφιερώνοντας λίγο χρόνο στα μαλλιά σας είτε συνομιλώντας και χαλαρώνοντας με έναν φίλο. Επιστροφή στην ομορφιά και τη γαλήνη λοιπόν, με φυσικές παρεμβάσεις!

Πηγή: yourtango.com

Ράνια Κ.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top