6+1 τρόποι για να γίνεις eco-friendly | Πάστας

Γράφει η Σίσσυ Πολιτοπούλου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί πολλά φαινόμενα καταστροφής του περιβάλλοντος, με αποκορύφωμα τις φωτιές του Αμαζονίου. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του ανθρώπινου είδους στο περιβάλλον και η καθημερινή μας συμπεριφορά έχει συμβάλλει στην μεταβολή της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση, καθιστώντας σαφές πως ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές μας θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει μια θετική εξέλιξη.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, οι οποίοι ενσωματωμένοι στην ρουτίνα του καθενός απο εμάς μπορούν να συμβάλλουν θετικά.

Συγκεκριμένα:

1) Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση

Η ευαισθητοποίηση πιθανόν να αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για την κινητοποίηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στον “αγώνα” κατά της κλιματικής κρίσης. Ο σεβασμός προς την ζωή -αυτή των γενιών που έρχονται, των ζώων αλλά και γενικότερα σε οτιδήποτε συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη- αποτελεί κίνητρο για την δραστηριοποίηση κατά του προβλήματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο αποτελεί και η ενημέρωση, τόσο για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

2) Ελάττωση του πλαστικού

Και ενώ είναι αρκετά δύσκολο να αποβάλλουμε πλήρως το πλαστικό απο την ζωή μας, υπάρχουν τρόποι και προιόντα που διευκολύνουν την παραπάνω διαδικασία. Πιο αναλυτικά, μπορείς να αντικαταστήσεις τις πλαστικές οδοντόβουρτσες και χτένες μαλλιών με ίδιες, φτιαγμένες απο μπαμπού, καθώς επίσης και να αξιοποιήσεις τις χάρτινες σακούλες και μεταλλικά καλαμάκια, έναντι των αντίστοιχων πλαστικών.

3) Νερό

Όσον αφορά το νερό, η χρήση μας θα πρέπει να είναι περιορισμένη και η άκρως απαραίτητη. Μεγάλες ποσότητες νερού καταναλώνονται άσκοπα, δημιουργώντας ανησυχίες για τα αποθέμτα νερού στο κοντινό μέλλον. Συνεπώς, είναι εύλογο να προτιμούμε τα σύντομα ντούς αντί των μπάνιων, να αποφεύγουμε να βουρτσίζουμε τα δόντιά μας ή να πλένουμε πιάτα ενώ τρέχει νερο ασκοπα και τέλος να τσεκάρουμε για διαρροές νερού, που πέρα απο την οικολογική καταστροφή προκαλούν και παραπάνω έξοδα.

4) Χρησιμοποίησε λιγότερα χημικά

Υπάρχουν πολλές εταιρίες -ανερχόμενες ή μη- που έχουν αφομοιώσει έναν πιο οικολογικό τρόπο σκέψης, δημιουργώντας οργανικά προιόντα που πέρα απο την βοήθεια που προσφέρουν στο περιβάλλον, ενδεχομένως να έχουν και καλύτερα αποτελέσματα. ‘Ετσι, με μια γρήγορη βόλτα στο σουπερμάρκετ, θα εντυπωσιαστείς απο το πόσα οικολογικά απορρυπαντικά και υγρά πιάτων υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα, με μια επίσκεψη στο φαρμακείο, θα βρείς άπειρα όργανικα σαμπουάν, αφρόλουτρα και κρέμες προσώπου/σώματος.

5) Διατροφή

Όσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό σου να τρέφεσαι σωστά, αλλο τόσο σημαντικό ειναι και για το περιβάλλον. Με την κατανάλωση οργανικών και λιγότερα επεξεργασμένων τροφών, αλλά και με μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, συμβάλλεις σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση του κλιματικού προβλήματος. Αν αναρωτιέσαι πώς, είναι απλό. Η κτηνοτροφία απαιτεί μεγάλα ποσοστά νερού και αγροτικής γης για τις ανάγκες των ζώων, ποσοστό που ανέρχεται σε 70%, καθώς ακόμη και επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω της παραγωγής μεθανίου, το οποίο και προέρχεται κυρίως απο τις αγελάδες.

6) Κάντο μόνος σου!

Καθένας μπορεί να φτιάξει με λίγα και καθημερινά προιόντα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες και καθαριστικά. Με τον παραπάνω τρόπο, όχι απλά μειώνεται η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και με έναν δημιουργικό τρόπο εξοικονομούνται χρήματα. Επιπλέον, η κομποστοποίηση αποτελεί μια διαδικασία που βοηθά άμεσα στην ανακύκλωση οικιακών προιόντων, εφόσον εκτιμάται οτι παραπάνω απο το 35% των οικιακών μας απορριμμάτων μπορεί να κομποστοποιηθεί.

7) Εθελοντισμός

Σκοπός είναι να γίνει κατανοητό πως όλες οι προσπάθειες που επιτελούνται, έχουν ως στόχο την καλύτερη και ευκολότερη διαβίωση μας, αλλά και των επόμενων γενιών. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για την συνέχεια της διαδικασίας στον χρόνο, είναι αξιοσημείωτος ο θεσμός του εθελοντισμού. Μερικές προτάσεις είναι η συμμετοχή σε αναδασώσεις δέντρων και φυτών, η προστασία ζώων πρός εξαφάνιση και ο καθαρισμός ακτών.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top