8 τύποι αναγνωστών βιβλίων | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Ιωάννα Αλεξοπούλου


Στην καθημερινή μας επαφή με φίλους του βιβλίου ακούμε συχνά τις εκφράσεις: «Δε μπορώ με τίποτα να διαβάσω αισθηματικά βιβλία», «Αυτά τα κουλτουριάρικα είναι για σένα», «Διάβασε κανένα βιβλίο της προκοπής» κτλ. «Της προκοπής;» Αυτή η έκφραση ακατανόητη… Ποιος ορίζει αν ένα βιβλίο ωφελεί αυτόν που το επιλέγει μεταξύ πολλών άλλων; Κάθε βιβλίο αποτελεί ένα δώρο για τον αναγνώστη, το ανοίγει και τον εντυπωσιάζει ή τον απογοητεύει…

Ας γνωρίσουμε οχτώ αναγνώστες. (Απλά επιτρέψτε μου να χρησιμο-ποιήσουμε αυτόν τον όρο κι όχι τον όρο «βιβλιόφιλοι» γιατί αναγνώστες είναι πολλοί, βιβλιόφιλοι σίγουρα λιγότεροι…).

Ο Νίκος

Προτιμά να επιλέγει φιλοσοφικά κι ιστορικά μυθιστορήματα. Δε ρισκάρει να αλλάξει αυτές τις επιλογές. Ξέρει ποια θα αγοράσει, με ποια σειρά θα τα ξεκινήσει. Προγραμματίζει εξ’ αρχής τις αναγνώσεις του και δεν τις αμελεί παρά το φόρτο εργασίας του.

*Καμιά φορά κοιτά λίγο υποτιμητικά όποιον διαβάζει ένα ρομαντικό μυθιστόρημα.

Η Κατερίνα

Λατρεύει τη ξένη λογοτεχνία από μικρή (όπως και τις ξένες σειρές, αλλά αυτό ίσως να μην έχει και τόση σημασία). Την εντυπωσιάζει ο τρόπος αφήγησης, οι περιγραφές, ακόμα και τα ονόματα. Νιώθει ότι «ταξιδεύει» στην εκάστοτε χώρα και κρυφοκοιτάζει από μια άκρη τη ζωή των ηρώων σ’ αυτή τη χώρα – τις περισσότερες φορές – άγνωστη γι’ αυτή.

*Καμιά φορά θεωρεί υπερεκτιμημένους κάποιους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.

Ο Βασίλης

Προγραμματίζει την σαββατιάτικη επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο από την αρχή της εβδομάδας. Πηγαίνει σ’ αυτό το μικρό της γειτονιάς του. Θέλει ησυχία. Περιεργάζεται όλα τα βιβλία του πάγκου. Τα περισσότερα τα έχει ξαναδεί, αλλά δεν τον μαγνητίζουν ούτε με τη δεύτερη ματιά που τους ρίχνει. Το μάτι του «πέφτει» σε κάτι παλιά βιβλία του διπλανού πάγκου. Πετυχαίνει κι έναν κύριο που του προτείνει ένα βιβλίο που μόλις κράτησε στα χέρια του. Τον ευχαριστεί αλλά δεν το επιλέγει. Ένα του κεντρίζει το ενδιαφέρον, δεν τον ενδιαφέρει ο συγγραφέας ή ο εκδοτικός οίκος. Του αρέσει όμως η υπόθεση. Σκέφτηκε πως θα είναι καλό … Βρίσκεται και σε προσφορά. Πριν το διαβάσει, θα το μυρίσει, θα το αφήσει λίγο στη βιβλιοθήκη του να χαρεί με το νέο του απόκτημα και μετά αφοσιώνεται σ’ αυτό. Αν του αρέσει, θα το τελειώσει ακόμα και σε μια μέρα. Τα περισσότερα του αρέσουν. Σπάνια κάνει λάθος το ένστικτο του αναγνώστη…

Η Δανάη

Διαβάζει – δε μπορείς να πεις πως δεν της αρέσει να διαβάσει – αλλά αν δεν το φωτογραφήσει, δεν το ξεκινά. Έχει μια αγαπημένη συγγραφέα και δε χάνει ποτέ το τελευταίο βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει. Θα το αγοράσει, λοιπόν, θα το φωτογραφήσει, όπως είπαμε, θα το αναρτήσει σε κάποιο μέσο και μετά θα το παρατήσει σε μια άκρη. Θα ακουμπήσει τον καφέ πάνω του, θα το βάλει στη βιβλιοθήκη σαν διακοσμητικό στοιχείο μαζί με άλλα δύο που έχει ήδη διαβάσει. κάποια στιγμή θα το ανοίξει και θα το ολοκληρώσει. Δεν, θα το αφήσει στη μέση. Σίγουρα θα της αρέσει.

*Καμιά φορά απορεί πως βιάζονται οι άνθρωποι να διαβάζουν αμέσως το βιβλίο που αγοράζουν. Λες κι έχει ημερομηνία λήξης.

Ο Κώστας

Τον πετυχαίνεις να αναζητά το δολοφόνο. Γνωρίζει όλα τα βιβλία εγκληματολογικού περιεχομένου της τελευταίας εικοσαετίας. Από τις πρώτες σελίδες ψάχνει λεπτομερώς κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει – αυτόν μαζί με τον ντετέκτιβ του βιβλίου – στον υποτιθέμενο δολοφόνο. Αναζητά υπόπτους, δε βγάζει αμέσως συμπεράσματα, περιμένει την καθοριστική κίνηση που θα τον αποκαλύψει. Σε κάθε βιβλίο που θα διαβάσει δύο είναι αυτοί που ψάχνουν αυτός κι ο ντετέκτιβ του βιβλίου. Τελειώνει το βιβλίο εν μία νυκτί, αν του εξάψει το ενδιαφέρον.

*Καμιά φορά προβληματίζεται, γιατί δεν αρέσουν – σε μεγάλο ποσοστό αναγνωστών – τέτοια βιβλία.

Η Ελευθερία

Ετοιμάζεται για ένα ακόμη ταξιδάκι που είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό. Θα ταξιδέψει με το τρένο. Μαζί με τα απαραίτητα στην τσάντα της θα είχε εφοδιαστεί και με το απαραίτητο βιβλίο. Δε μπορεί εύκολα να ταξιδέψει μόνη, χωρίς παρέα. Όταν λοιπόν δεν την έχει, τη βρίσκει. Δυστυχώς, δε διαβάζει τόσο συχνά όσο θέλει. Οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις την εξουθενώνουν και δεν της αφήνουν ελεύθερο χρόνο. Διαβάζει στο μετρό γυρνώντας από τη δουλειά, λίγο πριν κοιμηθεί ή στην παραλία το καλοκαίρι. Δεν έχει ιδιαίτερες αναγνωστικές προτιμήσεις.

*Καμιά φορά της φαίνεται περίεργο πως μερικοί, με τόσων λογής υποχρεώσεις, βρίσκουν χρόνο να διαβάζουν καθημερινά μέσα στη μέρα.

Ο Δημήτρης

Του αρέσει να συναναστρέφεται με βιβλιόφιλους, να παίρνει στα χέρια του ένα βιβλίο, να διαβάζει το οπισθόφυλλο, να του κινεί το

ενδιαφέρον… Μπορεί να το αγοράσει, όμως δε θα το διαβάσει εύκολα, θα το βαρεθεί… Σταματά, ρωτά κάποιον άλλον, που το έχει διαβάσει πως τελειώνει στο συγκεκριμένο. Βιάζεται να φτάσει στο τέλος, χωρίς να «περπατήσει όλη τη διαδρομή». Του αρέσει το διάβασμα, αλλά τον κουράζει.

*Καμιά φορά θα ήθελε κι αυτός να διαβάζει τα βιβλία, να μην κοιτά πόσες σελίδες έχει, καθώς αυτός πιστεύει πως όσο πιο μικρό το βιβλίο, τόσο εύκολο θα είναι γι’ αυτόν…

Η Βασιλική

Μοναχικός άνθρωπος. Διαβάζει ρομαντικά μυθιστορήματα – κυρίως γυναικών – κι όχι απαραιτήτως Ελληνίδων. Πάντα θεωρούσε ότι οι γυναίκες προσεγγίζουν με ιδιαίτερη μαεστρία τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Δεν επιλέγει άλλα βιβλία, μένει προσηλωμένη σ’ αυτή την κατηγορία. Που και που όμως μπορεί να δανειστεί κάποιο βιβλίο από φίλη της, αλλά δεν θα την εντυπωσιάσει.

*Καμιά φορά, τελειώνοντας το εκάστοτε βιβλίο, εύχεται να το διαβάσει και κάποιος άντρας αναγνώστης.

Ο Γιάννης

Επισκέπτεται συχνά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εντοπίζει την κατηγορία βιβλίου που έχει όρεξη να διαβάσει κάθε φορά. Δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις, διαβάζει όποιο του αρέσει και δεν καταπιέζεται. Αν δεν αρέσει στην παρέα, το αφήνει στη μέση. Σκέφτεται πως – αφού δεν το αγόρασε – λίγο το κακό. Συνηθίζει να δανείζεται βιβλία κι από άλλους, οι οποίοι συνεχώς του επισημαίνουν να μην τσαλακώσει τις σελίδες του και να τα επιστρέψει έγκαιρα.

*Καμιά φορά αγοράζει κι ο ίδιος βιβλία, αλλά αφού υπάρχουν οι βιβλιοθήκες κι οι φίλοι, κάνει και λίγη οικονομία.

Η Μαρίνα

Διαβάζει, διαβάζει, διαβάζει… Έχει μια ατέλειωτη λίστα βιβλίων – ατελείωτη – αφού συνεχώς προστίθενται νέα βιβλία. Έχει άποψη για αρκετούς συγγραφείς και ενημερώνεται για τις νέες κυκλοφορίες (παραμελεί πολλές δουλειές της, όταν καταπιαστεί με ένα βιβλίο, αλλά το κρύβει, δεν λέει πως αυτός είναι ο λόγος της αναβολής). Διαβάζει λοιπόν μανιωδώς, κάποιο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί, την ενθουσιάζει, το γράφει στη λίστα, η λίστα μεγαλώνει και κάπως έτσι πάει η κατάσταση.

[Είτε σε λένε Κατερίνα, είτε Βασίλη, ουδεμία σημασία έχει. Απλά – καμιά φορά να χαίρεσαι που βρίσκεις λίγο ή πολύ χρόνο και διαβάζεις και δεν χρειάζεται να κρίνεις τις επιλογές κανενός].

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top