Ακούσαμε: Κόρε Ύδρο- «…σπέρνουν το χάος στην καφενόβια βλακεία του ελληνικού τραγουδιού.» | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Χαρά Μεγαγιάννη

Η καταληκτική αυτή φράση της κριτικής του Αργύρη Ζήλου για τον δίσκο Φτηνή Ποπ για την Ελίτ στο Αθηνόραμα θα μπορούσε να συνοψίσει την παρουσία των Κόρε. Ύδρο. στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Το Κόρε.Ύδρο. είναι η συντομογραφία του Κορεσμένοι Υδρογονάνθρακες και αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη ελληνόφωνη μπάντα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστική ήταν η κόντρα που προκλήθηκε στα social media για την αξία του συγκροτήματος, μετά τις τελευταίες του εμφανίσεις και την ανακοίνωση της διάλυσής του.

Παρόλα αυτά θα είναι πάντοτε στο νου μας ως ρομαντικοί ρεαλιστές που ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από την Κέρκυρα και κατάφεραν να συνδυάσουν το ρεύμα του ρομαντισμού με τον ρεαλισμό) , σε δίσκους κυριολεκτικά χειροποίητους, από την σύνθεση και τη στιχουργική έως και το εικαστικό κομμάτι και τα video. Στίχοι ‘’στολισμένοι’’ με άνω τελείες , παρενθέσεις και χρωματικές παρεμβολές, πάντοτε λεπτομερείς. Με φανερή καυστική διάθεση και τάση να καυτηριάσουν με χιούμορ τα κακώς κείμενα της εποχής οι Κόρε.Ύδρο. σχολιάζουν ακόμη και την πολιτική επικαιρότητα, περνώντας τα δικά τους μηνύματα. Οι συναυλίες τους χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως θρυλικές, ωστόσο οι ίδιοι θεωρούν πως κυριαρχούν στο στούντιο εκεί όπου ηχογραφούν τα κομμάτια τους. Έχοντας εκπληκτική σύνθεση, σπουδαίο πιάνο από τον Αλέξανδρο Μακρή, αλλά περισσότερο μια 80s εικόνα που μας συνδέει με μια άλλη κουλτούρα τελείως διαφορετική από τα συνηθισμένα..

Προχωρώντας την αναζήτησή μου, άκουσα τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο, το ‘Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ’, κι άλλα τραγούδια από τη ‘Φτηνή Ποπ για την Ελίτ’, ‘Όλη την Αλήθεια για τα Παιδιά του ’78’ και τα τραγούδια από την τελυταία δουλειά τους ‘Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό’. Φαίνεται να αισθάνονταν και να τα τραγουδούσαν, ταυτόχρονα. Με θαμπές εικόνες στο νου που έρχονται από τα παλιά και φέρνουν μαζί τους χρώματα, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, φαντάσματα του παρελθόντος και πλειάδα συναισθημάτων, με κυρίαρο τον πόνο. Χειρίζονται τον ανομολόγητο ερωτισμό μεταξύ ατόμων ανεξαρτήτως φύλου με τρόπο βαθιά ποιητικό, σαν γνήσια παιδιά του Καβάφη, προσπαθώντας να υπερασπιστούν σθεναρά τους αδύναμους.

Οι Κόρε. Ύδρο. έχουν πολλά στοιχεία υποκειμενικότητας στα τραγούδια τους: «Γιώργο η αλήθεια των πολλών πώς με τρομάζει», «κάποιοι το είπαν θαύμα της φύσης […] εγώ όμως ένα μόνο ξέρω», πάντοτε με όχημα την αντισυμβατική φωνή του Π.Ε. Δημητριάδης και τον τρυφερό Αλέξανδρο Μακρή, τα τραγούδια για την εκφραστική τους ερμηνεία. Οι Απλές Ασκήσεις Στον Υπαρξισμό χαρακτηρίστηκαν από τον Θεοδόση Μίχο ως ‘’ο καλύτερος χειρότερος δίσκος που ηχογραφήθηκε ποτέ”. Πρόκειται για έναν ξεκάθαρα ροκ δίσκο, στον οποίο η συνύπαρξη θορύβων και μελωδιών, πιάνου-τρομπέτας, ψιθύρων και κραυγών, καταλήγουν σε κάτι πολύ σπουδαίο…
~ Οι Κόρε.Ύδρο. με την μορφή που υπήρξαν κάποτε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ξανα-υπάρξουν. Τα Παιδιά της Παλαιότητας αποτελούν ουσιαστικά την συνέχεια τους. Με τον Π.Ε Δημητριάδη να ηγείται του συγκροτήματος από το 2013 και ήδη δύο αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό τους τα Παιδιά της Παλαιότητας έχουν πολλά ακόμη να μας προσφέρουν…

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top