Ακούσαμε: Ματούλα Ζαμάνη – Nuka | Πάστα Φλώρα

Γράφει ο Θανάσης Πάνου

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο λέγαμε ότι οι ιδιαίτεροι καλλιτέχνες είναι αυτοί που ορίζουν την διαχρονικότητα και αφήνουν ένα μοναδικό στίγμα στην τέχνη τους. Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι δεν ερωτευόμαστε μόνο αυτούς που είναι ξεχωριστοί στο πλαίσιο της δημιουργίας και της έκφρασης, αλλά μας σαγηνεύουν ακόμα περισσότερο αυτοί που η ζωή, η εμφάνιση και εν γένει η παρουσία τους εκπέμπουν μια ιδιορρυθμία και μια αντισυμβατικότητα.

“Πέντε χειμώνες και έξι καλοκαίρια” και κάτι παραπάνω, συνεργάζεται επί σκηνής με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου μια γυναίκα που θα μπορούσε εύκολα κάποιος να την χαρακτηρίσει τρελή και ατίθαση. Λιγάκι εύσωμη με πολύ όμορφα χαρακτηριστικά και με μαλλιά “γκρούβαλα” τραγουδάει με μια φωνή παράξενη και γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς συγκινητική. Τα τραγούδια του Θανάση που πήραν χρώμα και ζωή από γυναικείες φωνές, αποκτούν μια άλλη χροιά, μια πτυχή διαφορετική, που ωστόσο φαίνεται οικεία και ταιριαστή.

Τα χρόνια περνούν και ο κόσμος την λαχταράει και την υποστηρίζει ως επίσημη, πλέον, μούσα του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ η παρουσία και η φωνή της γίνονται σήμα κατατεθέν του κόσμου που τους ακολουθεί.

Την Ματούλα Ζαμάνη την γνωρίσαμε οι περισσότεροι μέσα από την συνεργασία της με τον Θανάση. Ωστόσο, η ίδια έχει εκδώσει τρεις προσωπικούς δίσκους εκ των οποίων τον τελευταίο, με τίτλο “Nuka”, μας τον παρουσίασε τον Δεκέμβρη του ’18. Όπως και οι προηγούμενοι δύο (Varligali, Muma), ο τίτλος του είναι λέξη από την βλάχικη διάλεκτο και σημαίνει καρυδιά.

Η νέα της δισκογραφική δουλειά περιλαμβάνει “10 τραγούδια με άπειρες εικόνες σε ατμόσφαιρα πανηγυριού, πλανώδια συναισθήματα, αποδημητικά χάδια, ξέφρενες αγκαλιές, πόδια γυμνά…”, όπως σημειώνει η ίδια.

Η “Αγάπη” που ανοίγει τον δίσκο μας υπενθυμίζει πως φτάνει μόνο “ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά” και η “Νορβηγία ή ο Χ-ορός της αλήθειας” που ακολουθεί, πως “Tην ομορφιά της ζωής σου εσύ την ορίζεις”. Κατά την γνώμη μου το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ και το αγαπημένο μου, είναι το “Πούλα”. Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε στην εποχή του πουλάω-αγοράζω, μέχρι που φτάνουμε κάποια στιγμή να πουλάμε τον ίδιο μας τον εαυτό, ακόμα και την μάνα μας την ίδια. Κι όλα για ένα μέτρο γης, μια ευυπόληπτη θέση και μια δόξα που ποτέ δεν μας ανήκουν στ’ αλήθεια. Ένα ακόμη σημαντικό τραγούδι λόγω της ιστορικής αναφοράς του, είναι η “Γιαννούλα η Κουλουρού” η γυναίκα από την Πάτρα που η νοητική υστέρηση και ο μεγάλος της καημός να παντρευτεί, έγιναν αφορμή για να υποστεί αυτό που σήμερα ονομάζουμε ακραίο bulling, περίπου το 1910.

Τα δύο επόμενα τραγούδια τα γνωρίσαμε πριν την κυκλοφορία αυτού του δίσκου, καθώς “Τα λάθος φιλιά” είχαν κυκλοφορήσει από τον Φλεβάρη του 2018 και το “Πριν” από τον Μάιο του 2016. Αν η μόνη πραγματική επανάσταση είναι ο έρωτας και το πιο αληθινό μας χαμόγελο, τότε το “Και φόρα το δικό σου” είναι ο νέος της ύμνος. Η αγάπη της Ματούλας για τα νησιά και τη θάλασσα είναι κάτι παραπάνω από προφανής και το επιβεβαιώνει με την “Ικαρία”. Ο δίσκος κλείνει με την “Αγκαθημερινότητα” που μας λέει ότι η θάλασσα και ο έρωτας δεν έχουν τελειωμό και το “Γίνε” για το οποίο γυρίστηκε ένα υπέροχο videoclip με ανθρώπους από την Αμοργό στην οποία η Ματούλα κατοικεί μόνιμα.

Η Ματούλα Ζαμάνη θα λέγαμε ότι είναι η προσωποποίηση της ανεμελιάς και της ελευθερίας, πράγμα που πηγάζει όχι μόνο από το ιδιαίτερο παρουσιαστικό της, αλλά και από τα μουσικά και στιχουργικά της θέματα. Τα μουσικά όργανα, οι μελωδίες και οι λέξεις της θυμίζουν καλοκαιρινούς έρωτες, λουλούδια ανθισμένα και απογοητεύσεις που έρχονται και φεύγουν μέσα από πρόσκαιρες ελπίδες και χαμόγελα. Καθένα από τα τραγούδια της ξεχωρίζει για διαφορετικούς λόγους, ενώ όλα μαζί συνδέονται από τον κοινό παρονομαστή που λέγεται αγάπη.

Η καρυδιά με βαθιές και τεράστιες ρίζες στη γη, ποτίζεται άλλοτε με δάκρυα χαράς και άλλοτε καημού, μεγαλώνει και στέκεται διακριτικά αγέρωχη, ενώ ο καρπός της μοιάζει με τον ανθρώπινο εγκέφαλο… Μ.Ζ.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top