Ακούσαμε: “Τα Λάθη” από Λάργκο | Πάστα Φλώρα

Γράφει ο Θανάσης Πάνου


Τους ΛΑΡΓΚΟ τους γνωρίσαμε το 2016 με την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Τους ακούσαμε, μας άρεσαν και καταλάβαμε ότι κάτι καινούριο και όμορφο γεννιέται που μοιάζει να μας δόθηκε “απ’ την αρχή του κόσμου”. Όλα τα ραδιόφωνα έπαιζαν και ξανάπαιζαν (κι ακόμη παίζουν και ξαναπαίζουν) ένα τραγούδι που φαινόταν οικείο και άγνωστο ταυτόχρονα. Ένα κλαρίνο στην εισαγωγή αποδείχθηκε ικανό να μας γυρίσει πίσω σε εποχές που δεν ζήσαμε και αποτελούν θεμέλια, αλλά και να μας δείξει ένα μέλλον όπου οι μουσικές όλου του κόσμου θα χωρούν σ’ ένα τραγούδι. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έδωσε στον υιό του Κωσταντή -που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της μπάντας- τους στίχους για την θλίψη που “κανείς δεν την ανίχνευσε, δεν βρέθηκε ο τρόπος” και κόντρα σε αυτό που πίστευαν οι ίδιοι, το τραγούδι έχει ξεπεράσει σήμερα τις 2 εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο.

cd_largko_2019

Το μουσικό πάντρεμα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ΛΑΡΓΚΟ. Ο δεύτερος δίσκος τους που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες (διαδικτυακά) με τίτλο “Τα λάθη” είναι μια απόδειξη πως η σχετικά νέα αυτή μπάντα δεν επιθυμεί να φορέσει ταμπέλες, αλλά να αξιοποιήσει την πλούσια μουσική της κληρονομιά.

Ακούγοντας ένα ένα τα τραγούδια από την αρχή, δηλαδή από το ορχηστρικό “7άρι” που ανοίγει τον δίσκο και φτάνοντας μέχρι τους “Περιπατητές του κόσμου” που τους στίχους και την ερμηνεία ανέλαβαν οι Social Waste, αλλά και μέχρι το “Limbo” και το “One step closer”, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς την τεράστια μουσική εμβέλεια που κινούνται οι ιδέες και οι αναζητήσεις των εφτά αυτών μουσικών. Οι ήχοι είναι από παραδοσιακοί μέχρι ροκ εν ρολ ή και τα δύο μαζί. Η μελωδική μπαλάντα συναντάει την ραπ μουσική. Και την ηλεκτρική κιθάρα υποδέχονται όλα τα είδη που τα προσεγγίζει με σεβασμό.

Κομβικό σημείο του δίσκου αυτού, κατά την άποψή μου, είναι οι στίχοι του τραγουδιού “Τα λάθη” που τους υπογράφει ο Γιώργος Κοκτσίδης. Νομίζω ότι δεν μπορώ να πω πολλά, παρά μόνο ότι είναι μια γαλήνια γροθιά στο θηρίο του φασισμού που ελλοχεύει στους “αμόρφωτους νταήδες”. Παραθέτω εδώ τους πρώτους και τους τελευταίους στίχους που λένε πολλά περισσότερα:

Μια χώρα που προσκύνησε σημαίες και παρελάσεις/ κι η μνήμη της μαρμάρωσε μαζί με τα μνημεία… […] Απέναντι σε αλλόγλωσσους αμόρφωτοι νταήδες/ κι αν άλλες γλώσσες έχουμε ίδιοι είμαστε αδερφέ μου/ίδια τα μάτια κι οι ψυχές τα όνειρα κι οι ελπίδες/ και ίδια καταλαβαίνουμε το μίσος του πολέμου.


Όλες οι μουσικές υπογράφονται από τον Κωσταντή Παπακωνσταντίνου, εκτός από το “Limbo” που είναι γραμμένο από τον Κώστα Αναγνώστου και τον Παύλο Μέτσιο και τον “Λαγό” που έχει γράψει μουσική και στίχους ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (οι στίχοι είναι βασισμένοι σε γνωστό ανέκδοτο). Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τους στίχους και την ερμηνεία στο τραγούδι “Οι περιπατητές του κόσμου” ανέλαβαν οι Social Waste. Η αρχική εκτέλεση του ορχηστρικού κομματιού “One step closer” ηχογραφήθηκε για το soundtrack της ταινίας “Χρόνια Πολλά” του Χρήστου Γεωργίου. Η ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών έγινε από τους ίδιους τους ΛΑΡΓΚΟ.

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα όλο το άλμπουμ είπα από μέσα μου: αυτό το γκρουπ έχει βάλει σκοπό να τους λατρέψουμε. Ζούμε σε μια εποχή αστείρευτη σε μουσικές επιρροές. Η πρόσβαση σε αυτές είναι πανεύκολη και γρήγορη. Με συγκροτήματα και μουσικούς σαν τους ΛΑΡΓΚΟ, είμαστε βέβαιοι ότι καμία μουσική παράδοση κανενός πολιτισμού δεν θα χαθεί, αλλά θα συνυπάρχει αρμονικά μαζί με τις άλλες. Κι αυτό είναι κάτι που στην δική μου, τουλάχιστον, ψυχή αγγίζει την ευτυχία.


© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top