Άννα Φρανκ: Το 16χρονο κορίτσι που άφησε ιστορία | Πάστα Φλώρα

Η Άννα Φρανκ ήταν Γερμανίδα εβραϊκής καταγωγής που έγραψε ένα ημερολόγιο, ενώ κρυβόταν μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας.

Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1943 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ.

Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννας. Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. 

Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς. Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ.

Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε.

Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του.

Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι).

Κάποια πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για την Άννα Φρανκ…

 

  • Το όνομα Άννα δεν ήταν το επίσημο όνομά της, αλλά ένα απλό παρατσούκλι που είχε ως μικρό παιδί. Στην πραγματικότητα το Άννα προέκυψε από το πραγματικό της όνομα που ήταν το Annelies Marie Frank.
  • Το περίφημο ημερολόγιο που έμελλε να κάνει την Άννα Φρανκ γνωστή σε όλο τον κόσμο ήταν ένα δώρο που έλαβε για τα 13α γενέθλιά της. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για κανονικό ημερολόγιο, αλλά για ένα λεύκωμα.
  • Όπως είναι γνωστό, η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που προαναφέρθηκε, αλλά όχι εντός του θαλάμου αερίων. Η Άννα Φρανκ έχοντας χάσει τη μητέρα της από λιμό και την αδερφή της από τύφο, πίστευε λανθασμένα ότι ο πατέρας της είναι νεκρός. Αν και πολλοί πίστευαν ότι η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο λίγες εβδομάδες πριν την απελευθέρωση των κρατουμένων του στρατοπέδου από τον βρετανικό στρατό, μία νέα έρευνα το 2015 άλλαξε τα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα υπέδειξε ότι η Άννα Φρανκ υπέκυψε στον τύφο νωρίτερα από ότι είχε γίνει γνωστό, μαζί με την αδερφή της, τον Φεβρουάριο του 1945. Η άλλη εκδοχή θέλει την Άννα Φρανκ να αφήνει την τελευταία της πνοή το Μάρτιο του 1945.

 

Κλείνοντας, η Άννα Φρανκ κατάφερε να μείνει στην ιστορία για το ημερολόγιο που έγραψε και για το τραγικό τέλος που έλαβε τελικά η ζωή της. Το 16χρονο αυτό κορίτσι κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές όλου του πλανήτη και συνεχίζει να συγκινεί με τις καταγραφές της μέχρι και σήμερα. Πρόκειται  λοιπόν, για έναν πολυτάραχο, παρά τη συντομία του, βίο που σίγουρα αξίζει να γνωρίζεις καλύτερα, αφού σίγουρα θα σε εμπνεύσει με τη δύναμη της, λαμβάνοντας υπόψιν το νεαρό της ηλικίας της. 

Ιωάννα Καλφόγλου


ΠΗΓΕΣ:

Βικιπαίδεια

Neolaia.gr

Iefimerida.gr

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top