Ανθυγιεινή ευεξία | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Κατερίνα Δήμτσα

Η κοινωνία μας πρόσφατα άρχισε να ανακαλύπτει το προφανές: Οι δίαιτες δεν λειτουργούν. Καθώς όμως ο καταναλωτής αρχίζει να συνειδητοποιεί αυτή την πλάνη, η βιομηχανία της δίαιτας γίνεται ολοένα και πιο ύπουλη. Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες τώρα, είναι αυτές που ισχυρίζονται ότι δεν είναι καν δίαιτες.

Με την ενδυνάμωση του Body Positivity κινήματος και την κατάλυση του θεσφάτου “αδύνατο σώμα ίσον καλύτερο σώμα”, οι νέες δίαιτες, ισχυρίζονται ότι επικεντρώνονται στην «ευεξία» και στην «υγεία» αντί της «στέρησης» και της «απώλειας βάρους». Η υπόσχεσή τους: Εάν τρώτε αποκλειστικά κατά τον τάδε τρόπο, θα είστε υγιείς. Φυσικά ως υπότιτλος υπάρχει και ο αληθινός σκοπός: Θα χάσετε και βάρος, αν το κάνετε σωστά. Αυτοί οι τύποι διατροφικών σχεδίων κερδίζουν οπαδούς αυξανόμενα, αφού η έρευνα γύρω από τις δίαιτες καθιστά σαφέστερο ότι η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους δεν είναι επιτεύξιμη και καθώς οι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί από την κλασσική ρητορική των διαιτιτικών προγραμμάτων. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά τα “σχέδια ευεξίας” δεν διαφέρουν από τα παλιά κλασικά πρόγραμματα απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας, η παγκόσμια βιομηχανία υγείας και ευεξίας ανέρχεται σήμερα σε 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 5,3% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Η βιομηχανία της διατροφής είναι ένας ιός και οι ιοί είναι έξυπνοι. Έχει επιβιώσει όλες αυτές τις δεκαετίες προσαρμοζόμενη στις ανάλογες συνθήκες. Το 2019, η δίαιτα παρουσιάζεται ως ευεξία και υγιεινή διατροφή, εξαπατώντας τους σύγχρονους φεμινιστές να συμμετέχουν με το πρόσχημα της υγείας, όσο οι wellness influencers προσελκύουν χορηγίες και εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στο Instagram. Η βιομηχανία της ευεξίας (Wellness Industry) παρουσιάζεται λοιπόν σαν κάτι ωφέλιμο, ως το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις σε εσένα. Η τέλεια μεταμφίεση για να κρύψει αυτό που πραγματικά είναι. Μιλάμε για ένα επικίνδυνο κώλυμα που γοητεύει με ψευδοεπιστημονικές διεκδικήσεις αύξησης της ενέργειας, μείωσης των φλεγμονών, μείωσης του κίνδυνου καρκίνου και υποτίθεται θεραπεύοντας το δέρμα, το πεπτικό σύστημα, ακόμα και τα προβλήματα γονιμότητας. Αλλά στον πυρήνα της, η “ευεξία” αφορά την απώλεια βάρους. Δείχνει θερμιδικά πυκνά και νόστιμα τρόφιμα, διατηρώντας μια κακή πλάνη ως βασικό αξίωμα: Το λεπτό είναι υγιές και το υγιές είναι λεπτό.

Ενα βασικό πρόγραμμα του wellness κινήματος προωθεί τα παρακάτω κι αν το δούμε καθαρά, τα βασικότατα αυτά σημεία είναι ακριβώς οι ίδιες βασικές εντολές ενός προγράμματος απώλειας βάρους:

Συνιστά έναν συγκεκριμένο τρόπο φαγητού – μια προσέγγιση ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλους.

Ενθαρρύνει τον περιορισμό είτε ειδικών τύπων τροφών (υδατάνθρακες, μεταποιημένα τρόφιμα, ζωικά προϊόντα, μαγειρεμένα τρόφιμα) είτε των ωρών κατανάλωσης φαγητού μέσα στη μέρα.

Χρησιμοποιεί όρους όπως “καθαρό φαγητό”, “πλήρες φαγητό”, “αποτοξίνωση” ή “cheat day”.

Υποσχεται απώλεια βάρους.

Ο κίνδυνος να μην κατονομάζονται αυτά τα προγράμματα ευεξίας ως αυτά που πραγματικά είναι – οι δίαιτες ανακατασκευάστηκαν για να φαίνονται μοντέρνες – έγκειται στο ότι οι άνθρωποι τα ακολουθούν πιστεύοντας ότι κάνουν κάτι νέο και διαφορετικό για να βελτιώσουν την υγεία τους, χωρίς τους κινδύνους και τις παγίδες ενός παραδοσιακού διαιτιτικού πλάνου. Αλλά ας μην γελιόμαστε, επιφέρουν τα ίδια αισθήματα στέρησης και περιορισμού με τις κλασικές δίαιτες και φέρουν τους ίδιους ψυχολογικούς και ιατρικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διατροφικών διαταραχών και διατάραξης πρόσληψης φαγητού. Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη νέα εποχή της Βιμηχανίας της Ευεξίας , που χρησιμοποιεί ως βιτρίνα την καλή υγεία, γεννιέται ένα νέο θηρίο: Η ορθορεξία.

Η ορθορεξία ορίζεται ως εμμονή με υγιεινή διατροφή. Σε αυτή τη διαταραχή, τα τρόφιμα παίρνουν συχνά την ηθική αξία του «καλού» ή «κακού» και οι άνθρωποι που εμμένουν στην ορθορεξία ορίζουν την αυτοεκτίμηση τους με βάση αυτό που τρώνε, υπολογίζουν την επιτυχία τους σύμφωνα με το άν έχουν φάει ή όχι “καθαρά” τρόφιμα ή τρόφιμα που αποφάσισαν πως είναι “υγιεινά” από οποιοδήποτε σχέδιο διατροφής που ακολουθούν.

Είτε πρόκειται για εμμονή με το βάρος είτε με την υγεία, κάθε διατροφικό πρόγραμμα που επιτρέπει σχεδόν μηδενική ευελιξία δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Τα σώματά μας επιζητούν ικανοποίηση, ποικιλία, ελευθερία, χαρά, ευχαρίστηση και πολλά άλλα. Όλα αυτά προέρχονται από την ακρόαση του σώματός μας, όχι από ένα σχέδιο διατροφής ή ευεξίας. Η Βιομηχανία της Ευεξίας είναι η Βιομηχανία της Δίιατας, δηλαδή μια λειτουργία του πατριαρχικού προτύπου ομορφιάς, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες είτε τιμωρούνται για να γίνουν πιο μικρόσωμες είτε τιμωρούνται επειδή δεν συμμορφώνονται συτο πρότυπο.

Δεν μπορούμε να προωθήσουμε την εξάλειψη της καταπίεσης των γυναικών, ενώ εξακολουθούμε να υπηρετούμε ένα σύστημα που απαιτεί να βλάψουμε τον εαυτό μας να είναι πιο ελκυστικός και λιγότερο απειλητικός για τους άνδρες.

Και όμως αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε όταν κάθουμε γύρω από το τραπέζι για μεσημεριανό και βιώνουμε μια σκηνή τρόμου στο στομάχι μας.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top