Αντιμέτωποι με την αποτυχία | Πάστα Φλώρα

Ζούμε σε μια κοινωνία άκρως ανταγωνιστική, γεγονός που έχει οδηγήσει τον φυσικά υπάρχων εγωισμό και την ματαιοδοξία μας στα ύψη. Δε λέω, καλό είναι να υπάρχουν, ώστε να θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι σε οτιδήποτε και αν κάνουμε. Όμως, η ζωή δεν έχει μόνο επιτυχίες και χαρές. Τι θα συμβεί σε μια αποτυχία; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πραγματικότητα, όταν το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κερδίζουμε συνεχώς. 

Μιλώντας με τη πάσα ειλικρίνεια, θα πω, πως το να γεύεσαι και να έρχεσαι αντιμέτωπος με μια αποτυχία, είναι δύσκολο. Ανεξάρτητα  σε ποιο επίπεδο θα την βιώσεις, το αίσθημα αυτό, το σφίξιμο στο στομάχι, παραμένει το ίδιο. Περνάς από στάδια μέχρι να καταφέρεις να το αποδεχτείς, να το χωνέψεις. Ξέρεις πως δεν περνάει από το χέρι σου πια. Μπορεί να έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, να αγωνίστηκες για μια επιτυχία, για έναν στόχο ή μια σχέση, να προσπάθησες πολύ και στο τέλος να μην τα κατάφερες. 

Τελικά δεν έχει σημασία μόνο πόσα μπόρεσες εσύ να κάνεις για να φτάσεις εκεί που ήθελες, για να κρατήσεις κάτι ζωντανό ή να κερδίσεις περισσότερα.

Σε αυτό το παιχνίδι συνήθως υπάρχουν και άλλοι, που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και κινούν τα νήματα γύρω από τον εαυτό σου. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις αποτυχίες μας, να μαθαίνουμε από αυτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιτυχίες. Ξέρω, η αντιμετώπιση του κοινωνικού περίγυρου είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

Το ‘Τι θα πει ο κόσμος’ μας απασχολεί περισσότερο, ενώ δε θα έπρεπε καθόλου. Οι προσδοκίες που έχουν θέσει οι άλλοι για μας, μας φοβίζουν. Αλλά δεν είναι δικό μας το φταίξιμο αυτό. Δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πως μας βλέπουν οι άλλοι, γιατί μόνο εμείς ξέρουμε πόσο προσπαθήσαμε για το κάθε τι που έχουμε καταφέρει ή και όχι. Και για οτιδήποτε πήγε στραβά, υπάρχουν πολλοί λόγοι, οι οποίοι δεν αφορούν κανέναν, εκτός από εμάς τους ίδιους. 

Το σημαντικότερο, είναι να μη πάψουμε ποτέ να προσπαθούμε για όσο θέλουμε. Να μην σταματήσουμε επειδή αποτύχαμε και βρεθήκαμε ανάμεσα σε εμπόδια. Λογικό.

Η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Χρειάζονται και τα αγκάθια για να εκτιμήσουμε την ομορφιά της. 

Έφη Καράμπελα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top