Απόλαυσε το Ταξίδι | Πάστα Φλώρα

Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει σε ένα κλίμα εσωστρέφειας. Ζούμε σε μια χώρα με αρκετές ανατολίτικες επιρροές, που η κυριότερη αγωνία μας είναι το τι θα πει ο κόσμος. Απαγορεύετε να νιώθουμε ή τουλάχιστον να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, θετικά ή αρνητικά. Απαγορεύετε να γελάμε δυνατά ή να κλαίμε γοερά. Δεν επιτρέπετε να λυγίσουμε, γιατί είμαστε δυνατοί.

Ειδικά οι άντρες,  μεγαλώνουν με την απειλή του Αν εκφράσεις τα συναισθήματά σου θα φανείς αδύναμος. Οπότε τι κάνεις; Τα κρατάς μέσα σου; Ως πότε μπορείς να το κάνεις αυτό όμως, χωρίς να καταρρεύσεις;

Υπάρχει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για τον αν θα πρέπει να εκφραζόμαστε, πως θα πρέπει να γίνεται αυτό και κάτω από ποιες συνθήκες. Μας μαθαίνουν ότι δεν είναι σωστό να δείχνουμε την απογοήτευση μας, το θυμό μας ,τη χαρά μας, τη λύπη μας.

Θα χαρακτηριστείς ευάλωτος. Ακόμα και αγενής. Μια φωνή που σου φωνάζει ΜΗ. Που βρίσκεται πάντα εκεί, ακοίμητος φρουρός και παραφυλά να ελέγξει αν τα κάνεις όλα σωστά. Ωστόσο, αυτή η αδυναμία μας πολλές φορές μας κοστίζει.

Μας απομακρύνει από ανθρώπους που νοιαζόμαστε ή μας εγκλωβίζει σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Θα έρθει κάποια στιγμή που θα γίνει η έκρηξη και θα κάνει μεγάλο κρότο. Ενδεχομένως να υπάρξουν και απώλειες. Η μεγαλύτερη θα είσαι ΕΣΥ. Θα αλλάξεις, πρέπει να αλλάξεις….να εξελιχθείς. Να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση με τον εαυτό σου. Τι έκανα λάθος; Γιατί με ενδιαφέρει τόσο πολύ τι θα πει ο κόσμος;

Ερωτήσεις πολλές που μας κρατάνε πίσω. Αν πω τι αισθάνομαι, θα βρω ανταπόκριση; Ίσως εκφραστώ λάθος και πληγώσω κάποιον, Αν πω τι αισθάνομαι και μετά,  αν αλλάξω γνώμη,  Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν. Όλα αυτά όντως μπορεί να συμβούν και είναι απολύτως αποδεκτά. Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα όταν εκφράζονται και δεν βρίσκουν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να επιλέγουν την εσωστρέφεια. Άλλοι πάλι επιλέγουν να μην εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά του καθόλου, προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση ή διαπληκτισμό με τους γύρω τους.

Μια ακόμη δυσλειτουργική σκέψη είναι ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι και να προσποιούμαστε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Μάλλον, κάπου χάνουμε το νόημα. Το θέμα είναι να μην καταπιέζουμε τις σκέψεις μας. Μάλλον χρειάζεται λίγο να χαλαρώσουμε, να είμαστε ο εαυτός μας και να απολαύσουμε όλες τις στιγμές αυτού του πολύ όμορφου ταξιδιού, που ονομάζεται ΖΩΗ!

Κατερίνα Ζάχαρη

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top