Αυτό με τα Φιλαράκια | Πάστα Φλώρα

16 χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο της θρυλικής σειράς Friends ή «Φιλαράκια» όπως τα γνωρίσαμε στην ελληνική τηλεόραση, το όνειρο για μια επανένωση των πρωταγωνιστών στην μικρή οθόνη φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά μετά την ανακοίνωση του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου HBO για ένα 60λεπτο επεισόδιο- reunion που θα προβληθεί την Άνοιξη του 2020 με ένα πραγματικό σενάριο και -γιατί όχι;- ένα πραγματικό κοινό όπως υπήρχε και κατά τη διάρκεια της προβολής του. Μια χαρμόσυνη είδηση για όλους τους απανταχού θαυμαστές της σειράς όπου επιτέλους το όνειρο τους να δουν που θα βρίσκονταν σήμερα ο Chandler, η Monica, ο Ross, η Rachel, o Joey και η Phoebe (και όχι μόνο) πραγματοποιείται.  

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις κάποιον που δεν γνωρίζει την σειρά ή ακόμη περισσότερο κάποιον που να μην έχει δει ποτέ έστω μια σκηνή. Όμως, δύσκολα να βρεις κάποιον που θα σου πει πως βλέπει τη σειρά αλλά δεν τρελαίνεται ιδιαίτερα. Από τη μια, έχουμε όσους είναι κάτι παραπάνω από απλοί φαν της σειράς, ξέρουν απ’ έξω τα αστεία και παρ’ όλα αυτά, γελάνε με την καρδιά τους όσες φορές και αν τα ακούσουν. Από την άλλη, έχουμε φυσικά και εκείνους που τα αστεία ή η πλοκή της σειράς δεν πληρούν τις δικές τους προϋποθέσεις για μια πετυχημένη κωμωδία ή έστω, μια καλή αίσθηση του χιούμορ. Είναι φυσιολογικό, εξάλλου ένα νόμισμα δεν έχει ποτέ μόνο μια όψη. 

Για δέκα χρόνια, οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν έξι φίλους από την Νέα Υόρκη να μεγαλώνουν αλλά και να ωριμάζουν σε μια από τις πιο μεταβατικές και δύσκολες ηλικίες, εκεί γύρω στα 20 και κάτι μέχρι τα 30 και κάτι. Εγκυμοσύνες, γάμοι, χωρισμοί, επαγγελματικές αποτυχίες, αδιέξοδες σχέσεις, δύσκολες συνειδητοποιήσεις και αποφάσεις θίγοντας ακόμη και θέματα όπως με ποιον τρόπο τελικά «κουβαλάμε» την οικογένεια μας και στην ενήλικη ζωή. Για μια δεκαετία, όλοι παρακολούθησαν μια σειρά, η οποία έθιξε προβλήματα της ενηλικίωσης, του απογαλακτισμού αλλά κυρίως του φόβου και της αμφιβολίας για το μέλλον χρησιμοποιώντας ως εργαλεία το ειλικρινές χιούμορ και τον ρεαλισμό.

Η σειρά αποτέλεσε ένα φαινόμενο και έγινε θρύλος τόσο στην αμερικάνικη όσο και την παγκόσμια τηλεοπτική (και όχι μόνο) ιστορία. Κριτικοί και τηλεθεατές παραδέχθηκαν τόσο την εξαιρετική χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών όσο και την αφοσίωση στον ρόλο τους, τον οποίο και αγάπησαν όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει δίνοντας τους ακριβώς για αυτόν τον λόγο και μερικές δικές τους πινελιές ζωής. Σε συνεντεύξεις τους, δήλωσαν πως εάν τελικά κατάφεραν να κατανοήσουν τον ψυχισμό των χαρακτήρων και να πραγματοποιήσουν μια τόσο καλή και πετυχημένη μεταφορά τους στην σκηνή ήταν διότι σε πολλά σημεία του σεναρίου ταυτίστηκαν τόσο με τα προβλήματα όσο και με τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Για τους ηθοποιούς της σειράς, τα γυρίσματα πραγματοποιούνταν μέσα σε μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα παρέας και όχι απλής συνεργασίας ενώ ακόμη και σήμερα, οι πρωταγωνιστές παραμένουν φίλοι. Τα «Φιλαράκια» αποτέλεσαν το κομβικό σημείο της καριέρας όλων των κεντρικών χαρακτήρων και τους έδωσε το εισιτήριο να καταξιωθούν στο Hollywood κερδίζοντας ευκαιρίες τόσο για άλλες συνεργασίες όσο και πειραματισμού στον καλλιτεχνικό χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο David Schwimmer, ο Ross της σειράς, όπου για ένα μεγάλο διάστημα ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία, έχοντας μάλιστα σκηνοθετήσει και μερικά από τα επεισόδια της ίδιας της σειράς. 

Άπειρες σειρές δημιουργήθηκαν με βάση την συγκεκριμένη και όμως, η συγκεκριμένη δεν έχει αποτελέσει μέχρι και σήμερα αντικείμενο κορεσμού από το κοινό. Το σενάριο, τα αστεία και έξι φρέσκα, όμορφα πρόσωπα δεν αρκούν πάντα για μια πετυχημένη συνεργασία, πόσο μάλλον για μια σειρά που ακόμη και σήμερα αποτελεί φαινόμενο που ακόμα συζητιέται, λειτουργεί ως έμπνευση για πολλούς σεναριογράφους ή ηθοποιούς και ευχαρίστως παρακολουθείται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. 

Η χημεία και η απόδοση των πρωταγωνιστών, η αυθεντικότητα του σεναρίου και η πρωτοτυπία του σε αστεία και πλοκή για εκείνη την εποχή σε συνδυασμό με ένα καλοσχεδιασμένο τεχνικό κομμάτι έθεσε τις βάσεις για την επιτυχία. Αν όμως εισέπραξε τόσο μεγάλη αγάπη από το κοινό και ακόμη και από νέες γενιές που τώρα το παρακολουθούν για πρώτη φορά, ίσως ευθύνεται η επιεικώς ρεαλιστική απεικόνιση των καθημερινών και μη προβλημάτων μιας τόσο περίεργης ηλικίας χωρίς υπερβολές ή υποτίμηση και με την κατάλληλη δόση χιούμορ ώστε να μην φτάνει στην καταστροφολογία.

Τα «Φιλαράκια» συμπύκνωσαν σε δέκα σεζόν όλες τις αλλαγές και την πραγματικότητα της μετάβασης από την πρώιμη ενηλικίωση στην απόλυτη υπευθυνότητα και εξέλιξη της ζωής μετά τα 30, με ή χωρίς οικογένεια. Δίδαξε, όχι με υποδείξεις αλλά με εμπειρίες και τόνισε την αξία της φιλίας στην διαρκώς εναλλασσόμενη ενήλικη ζωή όλων ωθώντας αβίαστα το κοινό να ταυτιστεί με κομμάτια κάθε χαρακτήρα σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του και ίσως τελικά γι’ αυτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ. Διότι ακόμη και αν η ζωή έχει την τάση να αλλάζει απότομα συνεχώς, πάντα υπάρχει κάτι όμορφο να χαρίσει και ακόμη περισσότερο όταν σε αυτό δεν είναι κανείς μόνος του αλλά με τα «φιλαράκια του».  Εξάλλου, όπως θα έλεγε και η Monica κάπου στην πρώτη σεζόν: 

«Welcome to the real world. It sucks, you’re gonna love it! »        

Ειρήνη Σαμαρά

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top