Ενοχές: Πώς να τις αντιμετωπίσεις | Πάστα Φλώρα

Θεωρητικά μιλώντας νιώθουμε ενοχές και τύψεις όταν έχουμε κάνει κάτι που δεν είναι «σωστό». Ποιος όμως το καθορίζει το σωστό και το λάθος; Επί της ουσίας δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

Υπάρχει μια παγκόσμια, κοινή ηθική. Και μία δικιά μας, πιο προσωπική. Ίσως κάποιες φορές να έχουμε παραβιάσει την κοινή ηθική. Αυτό ίσως να είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούμε. Το δύσκολο είναι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις ενοχές όταν παραβιάζουμε τη δική μας ηθική. Τους δικούς μας κανόνες, τα πρέπει μας και τα θέλω μας. 

Αυτό μπορεί να συμβεί από τα πιο απλά στα πιο σύνθετα θέματα.

Μπορεί να ξεκινήσει από κάτι όπως ενοχές για τη χθεσινοβραδινή πίτσα ή για το μικρό ψέμα που μπορεί να είπαμε επειδή βαριόμασταν να βγούμε. Αυτές οι ενοχές αντιμετωπίζονται εύκολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζεις τα θέλω σου πάνω από όλα οπότε μπορείς να δικαιολογήσεις εύκολα τον εαυτό σου. Αυτή είναι και η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για να αντιμετωπίσεις τις ενοχές.

Το ήθελα πραγματικά; 

Αν το ήθελες πραγματικά, τότε και οι ενοχές θα φύγουν.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ναι μεν μπορεί να ήθελες κάτι πραγματικά αλλά εις βάρος κάποιου άλλου;

Ένα τρίτο πρόσωπο διέλυσε μία σχέση, ένα ψέμα που κόστισε σε κάποιον τη δουλειά του; Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενοχές χτυπάνε από παντού. Από την κοινή ηθική, μέχρι την προσωπική ηθική. Εδώ είναι που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και λιγότερο αυτονόητα. Η λογική δεν βοθάει αλλά ούτε και το πολύ συναίσθημα θα σου κάνει καλό. 

Επειδή δεν μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να αλλάξεις ό,τι έκανες που έχεις μετανιώσει, μπορείς απλά να μάθεις από αυτό. Να μάθεις και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Αυτό σε βοηθήσει με τις ενοχές. Κανένας μας δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη.

Λάθη μικρά και μεγάλα. Λάθη που μπορεί να μην αγγίξουν αλλά και κάποια που ίσως προκαλέσουν πόνο σε κάποιον άλλον.

Για να νιώσεις καλά, φρόντισε να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από ό,τι σε οδήγησε στις ενοχές και προσπάθησε να το επεξεργαστείς. Να καταλάβεις τις πράξεις σου και τους λόγους που είχες. Να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και να θυμάσαι πως είχες τους λόγους σου. Τώρα όμως, μέσα από την εμπειρία που έζησες θα αλλάξεις προς το καλύτερο! 

Julianna Tsamantani

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top