Καλοκαιρινά (Insta) Stories | Πάστα Φλώρα

Ένα καλοκαίρι στα λεγόμενα 90s σηματοδοτούταν από τον αριθμό παγωτών που κατανάλωναν τα πιτσιρίκια, ποιος έκανε τις περισσότερες βουτιές και φυσικά από τις αναρίθμητες σακούλες γεμάτες μωβ, γλυκά σύκα και σταφύλια που μαζεύονταν από το περιβολάκι της γιαγιάς.

Ένα καλοκαίρι στην πορεία του 21ου αιώνα παρουσιάζει πολλές διαφορές από την προηγούμενη- ειδυλλιακή ομολογουμένως- εικόνα καλοκαιριού.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές, η οποία στάθηκε ικανή να προκαλέσει πληθώρα διαφορετικών συνηθειών είναι το διαδίκτυο και συγκεκριμένα οι διάφορες πλατφόρμες που αυξάνουν και πληθύνονται στο όνομα της «προόδου». Ασφαλώς και αυτές οι εφαρμογές έχουν την γοητεία τους και την χρησιμότητα τους, αν θες, όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εντός ορίων χρήση τους.

Η σημερινή γενιά όπως και οι επόμενες που φθάνουν σωρηδόν φαίνεται να έχουν περάσει από την χρήση, στην κατάχρηση. 

Στόχοι των τελευταίων καλοκαιριών είναι οι περισσότερες καρδούλες στις αναρτήσεις και οι, όσο το δυνατόν περισσότερες, προβολές των ημερήσιων «insta-stories». Το μέτρημα των παγωτών που υπήρχε κάποτε αντικαταστάθηκε με τον αριθμό των αναμενόμενων- με τρεμάμενο φυλλοκάρδι- likes. Οι βουτιές και τα κοχύλια που μάζευαν σε προηγούμενα χρόνια έδωσαν την θέση τους στον αριθμό των φωτογραφιών που θα αντικατοπτρίζουν το φετινό καλοκαίρι.

Σίγουρα, όλοι έχουμε να θυμόμαστε μια ιστορία από τον μπαμπά ή την μαμά να μας αφηγούνται στιγμές από τα καλοκαίρια τους, πόσο μάλλον την στιγμή της γνωριμίας τους. Ακόμα κι αυτό μοιάζει έτη φωτός μακριά από εμάς, αφού έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός όσων επεδίωκαν μια γνωριμία με άμεση επαφή. Πολλοί επιλέγουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω ενός μηνύματος ή με τα απανωτά likes που πέφτουν βροχή, αποφεύγοντας να πλησιάσουν σε πραγματικό χρόνο το άτομο που τους ελκύει και να μιλήσουν ευθέως για αυτό που θα ήθελαν.

Μία επόμενη αλλαγή που έφεραν τα instagram, facebook και κάθε είδους παρόμοια εφαρμογή είναι η ανάγκη και η επιταγή, θα μπορούσε να πει κανείς, που αισθάνεται κανείς στο να έχει την τέλεια εικόνα, πόσο μάλλον την τέλεια ζωή. 

Στις συγκεκριμένες πλατφόρμες τα πάντα μοιάζουν ιδανικά. Η ζωή η δική μου, η δική σου, όλων των χρηστών μοιάζουν αψεγάδιαστες χωρίς μισή νύξη για πιθανά ελαττώματα, χωρίς ούτε έναν υπαινιγμό για αρνητική εικόνα. Όλοι δείχνουμε να έχουμε την ζωή που πάντα θέλαμε, τις διακοπές που πάντα αναζητούσαμε, το καλοκαίρι που ονειρευόμασταν πραγματικά. Είμαστε μονίμως χαρούμενοι – πρέπει! να είμαστε μονίμως χαρούμενοι- και αποτελεί καθημερινή υποχρέωση να σου δείξω το πόσο ευτυχισμένη – πραγματικά ή πλασματικά- είμαι.

Μπορεί να σου ακούγομαι υπερβολική. Μπορεί και να είμαι. Όμως! Δεν ζω ξέχωρα από εσένα, δεν ανήκω σε καμία διαφορετική πληθυσμιακή ομάδα. Ανεβάζω όπως εσύ τις φωτογραφίες, τα stories και φροντίζω να είναι προσεγμένα, όπως σίγουρα κάνεις και εσύ. Καλά κάνεις. Καλά κάνω. Όλοι μας καλά ή κακά κάνουμε. Ο καθένας όπως το βλέπει. Απλώς, αυτή η φυσιολογική (;) συμπεριφορά όλων μας απέναντι σε αυτά τα, γεμάτα παροχές και πλεονεκτήματα μέσα, θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο συνετή. 

Θα μπορούσε να μας απασχολεί λίγο λιγότερο το πόσο αρέσει η φωτογραφία που μόλις ανεβάσαμε καθώς και να μειωθεί η ανάγκη να ανεβάζουμε συνεχώς και με κάθε αφορμή το που είμαστε και το τι κάνουμε. Θα μπορούσαμε να ψάξουμε τους πολλούς εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από όλες αυτές τις εφαρμογές. Όπως σε κάθε τομέα της ζωής μας, έτσι και σε αυτόν οφείλουμε να βάζουμε το μέτρο. Όχι τον αποκλεισμό. Όχι την στέρηση. Το μέτρο και την ισορροπία.

Έτσι, σαν δοκιμή. Για να θυμηθούμε λίγο περισσότερο την αίσθηση του παλιού καλοκαιριού!

Ζαχαρούλα Κατσικαντάμη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top