Μοναξιά | Πάστα Φλώρα

Ανθρώπινες σχέσεις. Τόσο πολύπλοκες μα και τόσο αναγκαίες. Εμείς οι άνθρωποι, στη πλειονότητά μας, έχουμε την τάση να εξαρτώμαστε από τους άλλους. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για σχέση συγγενική, φιλική ή ερωτική. Φαίνεται πως ο μηχανισμός είναι ο ίδιος.

Η εξάρτηση αυτή, πηγάζει από ένα και μόνο συναίσθημα. Τον φόβο.

Ο φόβος όμως, πηγαίνει χέρι-χέρι, με την μοναξιά. Για αυτήν γίνονται όλα. Οι εντάσεις και οι καβγάδες χωρίς λόγο, η ανασφάλεια, τα κλάματα. Όλα αποσκοπούν στην κυριαρχία μας απέναντι στον άλλον και στην προσπάθειά μας να τον κρατήσουμε κοντά μας, έως εκείνο το πολυπόθητο «για πάντα».

Μιλώντας περισσότερο για τις ερωτικές και φιλικές συνδέσεις, ο φόβος της μοναξιάς πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, σε σχέσεις δίχως νόημα και ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Δεν είμαστε μοναχικά όντα και αυτό μας τρομάζει. Κάθε φορά που κάποιος ηθελημένα ή όχι, απομακρύνεται από τη ζωή και την καθημερινότητά μας, ο φόβος γεννάται. Πώς όμως θα απαλλαγούμε από αυτό; Είναι αδύνατον να κρατάμε όλους τους ανθρώπους γύρω μας από φόβο. 

Η μοναξιά, αποτελεί μια κατάσταση, την οποία σπάνια επιλέγει το ίδιο το άτομο.

Ίσως, αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζουμε ικανοποιητικά τον εαυτό μας. Φοβόμαστε να αναμετρηθούμε μαζί του. Είναι ο πιο σκληρός κριτής και ξέρει τα πάντα. Όλες τις κρυφές και ανείπωτες σκέψεις μας, τις πράξεις μας, τα όσα έχουμε πει δυνατά ή σιγανά.

Αν δεν γνωρίσουμε τον εαυτό μας όπως πρέπει, αν δεν τον αποδεχτούμε με όλα του τα σημεία, θετικά και αρνητικά, θα προσκολλάμε στους άλλους. Είτε το αξίζουν, είτε όχι. 

Ο εαυτός μας, πρέπει να γίνει ο καλύτερός μας φίλος. Να μπορούμε ανά πάσα στιγμή, να στηριζόμαστε πάνω του, γιατί είναι ο μοναδικός που σίγουρα δε θα μας εγκαταλείψει ποτέ.

Χτίζοντας σχέσεις ειλικρινείς με τους ανθρώπους, ο φόβος της μοναξιάς δεν θα βρει χώρο να γεννηθεί. Συνομιλώντας τακτικά με τον εαυτό μας, οι ανασφάλειες, από τις οποίες είμαστε γεμάτοι όλοι ανεξαιρέτως, θα καταλαγιάσουν. 

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να αγαπήσεις το  εαυτό σου, να νικήσεις όλα όσα σε φοβίζουν και να αποδεχτείς πως ναι, μερικές φορές θα βρεθείς μόνος. Σε όλους μπορεί να συμβεί. Το σημαντικό είναι να μη βουλιάζεις μέσα στον φόβο. 

Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε ανασυγκρότηση των σκέψεών μας και δεν χρειάζεται να την φοβόμαστε. Αρκεί να την αγκαλιάσουμε και την επόμενη στιγμή θα καταλάβουμε πως δεν θα είμαστε ξανά μόνοι. 

Έφη Καράμπελα

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top