Σύγχρονοι Δούλοι | Πάστα Φλώρα

Σύγχρονοι Δούλοι.

Η 2 Δεκεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας. Κι’ όμως, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. Οι σύγχρονοι δούλοι υπάρχουν ακόμη και πρέπει να γνωρίζουμε γι’αυτούς όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Ίσως έτσι την επόμενη φορά, σκεφτούμε διπλά πριν αγοράσουμε τα προϊόντα κάποιας εταιρείας.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς έφτασε στα χέρια σου το νέο σου κινητό; Ή τα ρούχα που φοράς; Ή ακόμη και το φαγητό το οποίο τρως; Η σοκολάτα, ο καφές σου, τα φρούτα σου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν ως δούλοι. Άνδρες, γυναίκες, αλλά και παιδιά!

Η σύγχρονη δουλεία μπορεί να έχει τις εξής μορφές:

  • καταναγκαστική εργασία
  • καταναγκαστικός γάμος
  • εμπόριο λευκής σαρκός
  • καταναγκαστική εργασία για αποπληρωμή χρέους

Ο φόβος, οι απειλές, η βία και η εξαπάτηση, δεν διευκολύνουν την διαφυγή τους. Μάλιστα, αν αναλογιστούμε πως 1/10 παιδιά παγκοσμίως είναι σκλάβοι, καταλαβαίνουμε ότι κάτι πάει λάθος. Επιπλέον, ένας στους τέσσερις σημερινούς δούλους, είναι παιδί!

Ακόμη, το 99% των γυναικών και των μικρών κοριτσιών σκλάβων, εκτελούν καταναγκαστική σεξουαλική εργασία. Ένα ποσοστό της τάξεως του 58%, εξαναγκάζεται σε άλλου είδους εργασίες. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Α21, η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία παγκοσμίως. Μάλιστα, τα κέρδη της ξεπερνούν τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Περίπου 44.000 άτομα, βρίσκονται υπό καθεστώς δουλείας. Η Ευρώπη γενικότερα, φαίνεται να είναι ευδόκιμο έδαφος όσον αφορά την μοντέρνα δουλεία. Αυτό συμβαίνει, καθώς πολλοί άνθρωποι έρχονται στην ήπειρό μας για ένα καλύτερο μέλλον. Πολλές φορές, εξαπατώνται σε τεράστιο βαθμό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Μανώλαδα και τις «ματωμένες» φράουλές της. Οι μετανάστες που δούλευαν εκεί, ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και είχαν ατελείωτο ωράριο εργασίας.  Μοναδική τους πληρωμή, ένα πιάτο φαγητό και ύπνος κάτω από λαμαρίνες. Οι άνθρωποι από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, είχαν να πληρωθούν 6 ολόκληρους μήνες!

Δεν πρέπει λοιπόν να πιστεύουμε ότι η σύγχρονη δουλεία δεν μας αφορά. Αντιθέτως! Μπορεί κάποιο άτομο που γνωρίζουμε να είναι θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης για κέρδος τρίτων. Ή κάποιος να δουλεύει υπό άθλιες συνθήκες. Είναι καθήκον μας, αν κάτι πέσει στην αντίληψή μας, να ενημερώσουμε τους αρμόδιους.

Εμμανουέλα Τσαλίκη

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top