Τι σημαίνει να είσαι «ένα ενδιαφέρον άτομο»; | Πάστα Φλώρα

Ανέλαβα να γράψω αυτό το άρθρο, για το τι σημαίνει να είσαι ενδιαφέρον άτομο.

«Εύκολο», ήταν η πρώτη μου σκέψη. Έχω συναντήσει δεκάδες ενδιαφέροντες ανθρώπους, άσε που κι εγώ η ίδια είμαι αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρον άτομο (Εδώ σας επιτρέπω να γελάσετε με την αυτοπεποίθησή μου).

Πήρα λοιπόν την κούπα με το ζεστό καφέ στο πλάι, έβαλα την αγαπημένη μου μουσική, και άνοιξα ένα νέο αρχείο στο Word. Τα λεπτά περνούσαν, έγιναν ώρες κι ο κέρσορας, στάσιμος, αναβόσβηνε επίμονα. Άρπαξα ένα παλιό τετράδιο κι ένα στυλό, ελπίζοντας ότι ο παραδοσιακός τρόπος γραφής θα πυροδοτήσει την έμπνευση.

Μάταια όλα. Όσο κι αν έστυψα το μυαλό μου, όσο και αν έγραψα και έσβησα ξανά και ξανά λέξεις μα και παραγράφους ολόκληρες, το αποτέλεσμα δε με ικανοποιούσε.

Το πρόβλημα, δεν είναι ότι δεν έβρισκα το σωστό τρόπο να περιγράψω έναν ενδιαφέροντα άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία άρχισα να αμφισβητώ κατά πόσο οι άνθρωποι γύρω μου μα κι ο ίδιος μου ο εαυτός που έβρισκα μέχρι προ ολίγου ενδιαφέροντες, ανταποκρίνονταν σε αυτό το χαρακτηρισμό. Κι αν τελικά το πρίσμα της οπτικής μου, είναι παντελώς λάθος;

Χρειάστηκε να αποδομήσω πλήρως την έννοια του όρου όπως αυτή ήταν σχηματισμένη στο μυαλό μου και να την ανασυνθέσω εκ του μηδενός. Μεσολάβησαν επίσης και διεξοδικές συζητήσεις με φίλους, επί του θέματος.

Αρχικά, για να αναγνωρίσεις ένα ενδιαφέρων άνθρωπο, χρειάζεται να είσαι κι εσύ ο ίδιος ενδιαφέρων. Είναι αδύνατο να εντοπίσεις και να συλλάβεις ένα χαρακτηριστικό που δε σου είναι γνώριμο. Και για να κάνω τον ισχυρισμό μου λίγο πιο κατανοητό θα δώσω ένα παράδειγμα. Αν ο ίδιος είσαι ειλικρινής και σπάνια λες ψέματα, σου είναι δύσκολο να είσαι καχύποπτος με τους άλλους και να αμφισβητείς την αλήθεια των λεγόμενών τους.

Επίσης, για να μπορέσει ο συνομιλητής σου να ξεδιπλώσει την ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του, πρέπει να του δείξεις το αντίστοιχο ενδιαφέρον.  Οι ανθρώπινες σχέσεις λειτουργούν δούναι και λαβείν.

Όσο περισσότερο ζήλο και προσήλωση δείχνεις την ώρα που ο άλλος σου προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα της προσωπικότητάς του, τόσο βαθύτερα θα βουτάει εκείνος στην προσπάθειά του να σε εντυπωσιάσει. Αυτή η ανάγκη για διερεύνηση, η σπιρτάδα, ανεξάρτητα από την εποικοδομητικότητα  της συζήτησης, σε καθιστούν ένα ενδιαφέρον άτομο.

Ενδιαφέρον άτομο είναι εκείνο με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, με πολύπλευρη προσωπικότητα. Το αεικίνητο άτομο που δεν εφησυχάζεται και επιδιώκει διαρκώς να γίνει μια βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού του. Εκείνο το άτομο που δεν αρκείται στο επιφανειακό ζην, αλλά αναζητά διακαώς πιθανούς τρόπους που θα του εξασφαλίσουν το ευ ζην.

Πολύ ορθά, ωστόσο, θα μου πείτε ότι πολλές φορές τα ωράρια εργασίας και οι απαιτήσεις τους δεν αφήνουν το περιθώριο για τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από τη θέληση που κρύβεται.

Ανεξάρτητα από το αν προσωπικά πιστεύω ότι ο χρόνος μπορεί να είναι λίγος, μα απέραντος, και η θέληση κινητοποιεί, θα αρκεστώ να πω ότι αν σε αυτό που κάνεις αποδεικνύεις αφοσίωση – και οραματίζεσαι να συνεισφέρεις στο ζην με μια ρηξικέλευθη αλλαγή – , τότε φέρεις τα χαρακτηριστικά ενός ενδιαφέροντος ατόμου.

Επιπλέον, μια εύκολη και επίπεδη, χωρίς δυσκολίες και ιδιαιτερότητες ζωή, έχει λιγότερες πιθανότητες να σε μετατρέψει σε ενδιαφέροντα άνθρωπο. Οι δυσκολίες σε τροχίζουν και σε σμιλεύουν, σε ωθούν να ακονίσεις το μυαλό σου, να εξερευνήσεις και να αναζητήσεις διόδους επιβίωσης και εναλλακτικές διεξόδους.

Η σκληραγώγηση που προκύπτει από ένα δύσβατο μονοπάτι, και η αντιμετώπιση των προσωπικών μυθικών τεράτων, πλάθουν έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα. 

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι ενδιαφέρον άτομο σε κάνουν οι σπίθες που ακτινοβολούν στα μάτια σου, όταν μιλάς για τα πράγματα με τα οποία έχεις επιλέξει να ασχοληθείς ή όταν περιγράφεις τις εμπειρίες σου. Είναι το πάθος λοιπόν που χρωματίζει τη φωνή σου όταν μιλάς για τα παραπάνω, που διώχνει μακριά την ταμπέλα του αδιάφορου και του βαρετού. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό

«Κάν’το με πάθος, αλλιώς μην το κάνεις καθόλου!»

Μαριάννα Παπαδοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top