Αυτογνωσία: μελετώντας τον εαυτό μας | Πάστα Φλώρα

Ένας από τους λόγους ύπαρξης των ανθρώπων είναι η επιθυμία τους να αγαπηθούν και να αγαπήσουν. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να καταλάβουμε, πως πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Να καλλιεργήσουμε τον αυτοσεβασμό και να σταματήσουμε να μας αγνοούμε. Να αποκτήσουμε  δηλαδή, αυτογνωσία (self-awareness).

Με τον όρο αυτογνωσία ορίζουμε την γνώση του εαυτού μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο κατά την διάρκεια της ζωής μας. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει είτε λίγη είτε και καθόλου γνώση. Υστερεί στην επίγνωση του συναισθηματικόυ και πνευματικού επιπέδου του. 

Στην διαδικασία αυτή πρέπει να βρούμε όλα τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μας. Για να φτάσουμε όμως εκεί χρειάζεται να κάνουμε μια αντικειμενική ενδοσκόπηση και ανάλυση του εαυτού μας. Η ενδοσκόπηση αυτή προκύπτει βλέποντας τον εαυτό μας από δυο οπτικές γωνίες. 

Αρχικά, πρέπει να αναλύσουμε το “εγώ” μας. Να ανακαλύψουμε τα ερεθίσματα και τα κίνητρα που μας παρακινούν. Που μας ωθούν στο να κάνουμε μια συγκεκριμένη πράξη ή όχι. Μέσα από αυτή την παρατήρηση μπορούμε να αντιληφθούμε το πως η συμπεριφορά μας έχει άρρηκτη σύνδεση με τα βιώματα του παρελθόντος. Τα βιώματα μας είναι το κλειδί για το πως αντιλαμβανόμαστε και αντιδρούμε στα συναισθήματα αυτά. 

Στην προσπάθεια αυτή είναι επίσης σημαντικό, να μελετήσουμε τον εαυτό μας σαν να είμαστε παρατηρητής του. Όταν εκτειθόμαστε σε γνώριμες ή και σε καινούργιες καταστάσεις να επικεντρωνόμαστε στην αντίδραση μας.

Τι είναι αυτό που είτε μας φοβίζει είτε μας κάνει να νιώθουμε ντροπή;

Η απάντηση προς τον εαυτό μας σε αυτές τις ερωτήσεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. 

Είναι το πιο σημαντικό βήμα για να ανακαλύψουμε από το πηγάζουν οι αδυναμίες μας. Από τα τραύματα τα οποία προέρχονται. Από τα βιώματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που έχουν σημαδεύσει ανεξίτηλα τη ζωή μας. Στα βιώματα αυτά υπάρχουν επίσης εμπειρίες που αναφέρονται στα  θετικά μας στοιχεία. Καταστάσεις που λειτουργήσαμε αρμονικά και καλλιέργησαν τις ενδυναμωτικές μας πεποιθήσεις. 

Η ενδοσκόπηση αυτή δεν πρέπει να είναι επιφανειακή. Για να μάθεις περισσότερα για σένα, πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα σου. Ίσως είναι χρονοβόρο, αλλά το ταξίδι αυτό θα τραντάξει τη ζωή σου συθέμελα. 

Πάνος Ντόβας

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top