Μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν; | Διονύσης Αναλυτής

Ακούω πολλές απόψεις σχετικά με το παρελθόν. Να μην κολλάμε σε παλιές αναμνήσεις, να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον μόνο, το παρελθόν είναι πισωγύρισμα, και πόσες άλλες.. Το ερώτημα που θα θέσω εξαρχής είναι: το παρελθόν είναι στατικό, ακίνητο, απαράλλαχτο;

Και όμως όχι. Το αλλάζουμε καθημερινά. Οι αναμνήσεις μας επανεγγράφονται συνεχώς χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και με τα χρόνια πάντα αλλοιώνονται και είναι διαφορετικές από αυτό που «πραγματικά» συνέβη. Κάτι τέτοιο το παρατηρούμε όταν μιλάμε για το ίδιο γεγονός με άλλα άτομα παρόντα και υπάρχει διαφορετική εικόνα για αυτό που πραγματικά συνέβη. Αλλά ας σταθούμε για λίγο στο «πραγματικά».. Μπορούμε να απαντήσει κάποιος με την σιγουριά της αυθεντίας στο τι γίνεται γύρω μας; Ή μήπως όλοι βάζουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας και της φαντασίας μας στον κόσμο και τα πράγματα;

Πέραν αυτού, το πρόβλημα περιπλέκεται γιατί τελικά έχει σημασία τι λέμε εμείς για τα πράγματα, δεν μιλάνε αυτά από μόνα τους. Θα έχετε παρατηρήσει ότι για το ίδιο γεγονός η επεξεργασία που κάνει ο καθένας είναι τελείως διαφορετική. Θυμηθείτε μια παιδική ανάμνηση που σας έχει μείνει ανεξίτηλη και έχετε αναφέρει στους γονείς σας, που θα τη θυμούνται διαφορετικά ή και καθόλου! Το παρελθόν είναι εκεί, αλλά διαφορετικό για όλους.

Το κυριότερο όμως –που αφορά την προσωπική ιστορία του καθένα μας- είναι ότι με τα χρόνια αλλάζουμε.. Αυτή η αλλαγή μας κάνει να μιλάμε για το παρελθόν μας διαφορετικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι ερωτικές απογοητεύσεις που μας βασάνισαν καταλήγουν να είναι ένα απαραίτητο βήμα για την σχέση που έχουμε τώρα, ένας τσακωμός με τους γονείς που έμοιαζε τόσο λογικός τότε, τώρα είναι μια ανοησία εφηβική για τον νέο εαυτό μας. Τα ίδια γεγονότα μεταμορφώνονται από εμάς τους ίδιους.

Τελικά, το να αφήνεις πίσω το παρελθόν τόσο τελεσίδικα και με τέτοια αποστροφή, στα μάτια μου δείχνει έναν παλιό πόνο που θέλει να φύγει πάση θυσία, αλλά τελικά μένει πάντα εκεί αν κλείσουμε τα μάτια. Ας σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, και μόνο που μιλάμε γι’ αυτό. Μην μπερδεύεστε με την Φυσική που μας έμαθαν στο σχολείο. Το μόνο που κατάφερε ήταν να τακτοποιήσει τον κόσμο γύρω μας, αλλά όχι μέσα μας. Μέσα μας κάτι μιλάει και δεν θα σταματήσει ποτέ να μιλά. «Το ασυνείδητο δεν παύει να μην γράφει», είπε Ο Λακάν. Αφουγκραστείτε το και ίσως δείτε στο Μέλλον σας κοιτάζοντας το Παρελθόν ότι στο Τώρα σας ξεκίνησε μια αλλαγή.

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top