Χριστούγεννα είναι θα περάσουν | Πάστα Φλώρα

Ο  Δεκέμβρης έκανε την εμφάνισή του και φέτος αγαπημένοι μου και τι  έρχεται στο μυαλό μας; Πρώτος μήνας του χειμώνα, της πιο μεγάλης νύχτας, τελευταίος του έτους και φυσικά των πολυαναμενόμενων Χριστουγέννων!

 Ίσως αν  αναλογιστούμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, μας κατακλύσει  μια γλυκόπικρη γεύση. Κάπως έτσι πρέπει να ένιωθαν κι οι άνθρωποι  ανά τους αιώνες  και εφείυραν τις δικές τους γιορτές, πριν ακόμη τον εορτασμό των Χριστουγέννων, για να ρίξουν λίγο φως  στις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες τους και να ξορκίσουν τον καιρό.

Χριστούγεννα, οι δρόμοι πλημμυρίζουν με φώτα, κόσμο και μουσικές. Μια περίοδος συνυφασμένη με τη χαρά, την αγάπη, τις φιλικές και οικογενειακές συναθροίσεις, που υπόσχεται να μας δώσει μια γενναιόδωρη δόση αισιοδοξίας και να μας  βγάλει από τη χειμερινή μουντάδα. Όλοι λοιπόν βιαζόμαστε να την υποδεχτούμε κι όχι άδικα.

 Ο καθένας από εμάς δημιουργεί τις δικές του προσδοκίες από τις γιορτινές μέρες και καταβάλλει προσπάθειες να φανεί αντάξιος αυτών. Ελπίζω να μην σας άγχωσε αυτή η παραδοχή. Αν παρ’ όλα αυτά σας άγχωσε λίγο μην σας απασχολεί καθόλου, είναι απολύτως φυσιολογικό, το επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες με τα ευρήματά τους, καταδεικνύοντας την Χριστουγεννιάτικη περίοδο ως ιδιαίτερα στρεσογόνο.

Ορίστε! Το χριστουγεννιάτικο άγχος είναι εδώ. Καλές μας γιορτές! Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως τα θύματά του είναι ως επί το πλείστον γυναίκες, στις οποίες πολλές φορές πέφτει το βάρος της εορταστικής ατμόσφαιρας, η διακόσμηση, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η τήρηση των εθίμων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα στενά οικονομικά περιθώρια μπορούμε να αντιληφθούμε τι επίδραση ασκούν στην ψυχολογίας τους.

Αναπόσπαστο μέρος των εθιμοτυπικών εορτασμών φυσικά αποτελούν και τα δώρα. Ποιος δεν χαίρεται με την ανταλλαγή δώρων, ιδίως όταν είναι αμοιβαία. ειδάλλως ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός για την ψυχολογία του ανθρώπου που δίνει χωρίς να παίρνει. Οι έρευνες κι εδώ έχουν να μας παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς άντρες και γυναίκες τα βιώνουν. Μολονότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται ένα δώρο με την υλική του αξία, οι γυναίκες δίνουν βάση στην συναισθηματική του αξία. Όταν πρόκειται μάλιστα για τον ερωτικό τους σύντροφο, τότε το δώρο μπορεί να θεωρηθεί και ως κριτήριο αξιολόγησης της συμβατότητας της σχέσης.

Η ψυχολογία μας όμως καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φυσική κατάσταση του σώματός μας, μαρτυρά πως τα Χριστούγεννα μπορούν να επηρεάσουν αντίστοιχα και την υγεία μας. Πολλά καρδιακά επεισόδια καταγράφονται τις μέρες αυτές στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως άνθρωποι σοβαρά άρρωστοι αντέχουν λίγο παραπάνω, προκειμένου να απολαύσουν τις εορταστικές μέρες.

Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε, απελευθερωθείτε απ’ ότι σας προκαλεί περισσότερο άγχος παρά ικανοποίηση. Επανεφεύερετε τα Χριστούγεννα και δημιουργήστε τη δική σας πραγματικότητα, με ό,τι μπορεί να φέρει λίγο φως στις δικές σας μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες ή έστω δείξτε το άρθρο αυτό στον σύντροφό σας πριν σας αγοράσει δώρο!

 

Γερονικάκη Κωνστάντια

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top