Διάσημοι ψυχοπαθείς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία | Πάστα Φλώρα

Πολλές φορές χάνομαι σε σκοτεινές μου σκέψεις και απορώ για το σκοτάδι που τυλίγει την ψυχή ενός ψυχοπαθή. Είναι ένας άνθρωπος ταλαιπωρημένος, κακοποιημένος από την κοινωνία ή γεννήθηκε με αυτή την τάση; Ο κόσμος κατακρίνει εύκολα τέτοιου είδους άτομα. Δεν θα διαφωνήσω εν μέρει, αλλά ούτε θα επικροτήσω τις ενέργειες και από τις δυο πλευρές. Πάντα προσπαθούσα να κατανοήσω τον ανθρώπινο νου. Αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας ζώντας φυσιολογικά όπως εμείς, αλλά δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τον λόγο που δημιουργήθηκαν τα συγκεκριμένα γεγονότα. Το μυαλό μπορεί να είναι σύμμαχος της γνώσης, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να γίνει ένας μόνιμος αντίπαλος καταρρίπτοντας την λογική και τον οποιονδήποτε ηθικό φραγμό.

Ο όρος ψυχοπαθής κυρίως ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα, που αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσε να γίνει εύκολα διάγνωση αν κάποιο άτομο παρουσίαζε τέτοιες τάσεις. Μελέτη του 2013 αναφέρει ότι υπάρχουν δυο είδη αυτών των ανθρώπων που πάσχουν είτε από ψυχοπάθεια είτε από κοινωνιοπάθεια. Η διαφορά μεταξύ ενός ψυχοπαθή και ενός κοινωνιοπαθή είναι η συνείδηση. Ο ναρκισσισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους, αλλά υπάρχουν διαφορές. Ένας ψυχοπαθής δεν έχει καθόλου συνείδηση για τις πράξεις του σε σχέση με μια αμυδρή ένδειξη που θα φανεί σε έναν κοινωνιοπαθή. Οι ψυχοπαθείς έχουν τον πλήρη έλεγχο των πράξεων τους σχεδιάζοντας την καθε τους κίνηση σε αντίθεση με τον κοινωνιοπαθή που ίσως σε ένα μικρό κομμάτι του μυαλού τους να κατοικεί η ενοχή. Οι κοινωνιοπαθείς έχουν την τάση να κατηγορούν άλλους και πάντα έχουν μια δικαιολογία για την συμπεριφορά τους. Οι ψυχοπαθείς είναι πιο ψυχροί και εύκολα μπορούν να ξεγελάσουν τους άλλους χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα και την γοητεία τους και το ταλέντο τους στη μίμιση των συναισθημάτων.

Χειραγωγούν εύκολα τους άλλους για προσωπικό τους κέρδος μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος τους ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι αποτρόπαιο.

Ο χαρακτήρας από την ταινία American Psycho Patrick Bateman, που τον υποδύθηκε εξαιρετικά ο Christian Bale, έχει ψυχοπαθητικές τάσεις. Είναι νακρισσιστής, εγωιστής, φιλόδοξος και για να πετύχει τους στόχους του φτάνει πέρα από την ανθρώπινη λογική. Η ταινία όμως μας δείχνει την παράνοια ενός μυαλού που εν τέλει πραγματοποίησε όλες αυτές τις πράξεις ή παρέμειναν αρρωστημένες φαντασιώσεις μέσα στο κεφάλι του; Βέβαια ένας ψυχοπαθής δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει δολοφονικά ένστικτα. Οι παρακάτω συμπεριφορές των ανθρώπων που θα αναφέρω είχαν παρουσιάσει ψυχοπαθητικές τάσεις και ασχέτως με τα πολλά χρόνια που έχουν περάσει προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στους ειδικούς ακόμα και σήμερα.

Αλκιβιάδης

Σύμφωνα με το βιβλίο The Mask of Sanity που το έγραψε το 1941 ο ψυχίατρος Hervey M. Cleckley αναφέρει ότι ο αρχαίος Έλληνας πολιτικός Αλκιβιάδης ίσως να ήταν ψυχοπαθής. Το ταλέντο και η γοητεία του επηρέαζαν πολύ τις απόψεις εκείνης της εποχής. Είχε χαρακτηριστεί ως χαμελαίωντας. Χρησιμοποιούσε όλες τις μεθόδους μέχρι να πετύχει τον στόχο του ακομά και αν αυτές οδήγησαν στον όλεθρο. Η μορφή του και οι τρόποι του είχαν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις εκείνη την εποχή και παρόλο που έχουν περάσει δυόμιση χιλιάδες χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα θεαματικό παράδειγμα ενός ψυχοπαθή.


Albert Fish

Δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς κατ’ εξακολούθηση δολοφόνοι, αλλά ο Albert Fish είναι μέσα σε αυτούς. Το 1928 καταδικάστηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία της 10χρονης Grace Budd και εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 1936. Ομολόγησε επίσης άλλες τρεις δολοφονίες, αλλά ισχυριζόταν ότι είχε σκοτώσει πάνω από 100 άτομα χωρίς αυτό να έχει διαπιστωθεί. Αυτό που δεν θα μπορέσω με τίποτα να κατανοήσω είναι το γράμμα που έστειλε ο ίδιος στη μητέρα του μικρού κοριτσιού, περιγράφοντας την προσέγγισή του προς εκείνη και τον τρόπο δολοφονίας της μέχρι να την ‘’φάει’’. Το ακόλουθο γράμμα θα το βρείτε εδώ : https://userscontent2.emaze.com/images/e79ddc77-e4d6-493c-8762-e187db6ab2c6/9107dc861eaa1f42f5ece31ba9f91027.jpg.


Εκείνη την εποχή το σωστό και το λάθος έπαιρναν διαφορετικές μορφές και μπορούσε κάποιος να χαρακτηριστεί ως «λογικός». Ο Albert Fish μπαινόβγαινε συχνά σε ψυχιατρικά ιδρύματα και πολλοί γιατροί επιβεβαίωσαν ότι είχε μια «ψυχοπαθητική» προσωπικότητα.

Elizabeth Bathory

Ο Cleckley αναφέρει επίσης στο βιβλίο του την Elizabeth Bathory. Δεν την θεωρούσε ψυχοπαθή, τονίζοντας όμως ότι οι τρόποι συμπεριφοράς της είχαν μεγάλη ανωμαλία όπως έχουν καταγραφεί για παράδειγμα ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, ο Νέρων και ο Gilles de Rais. Η Jennifer Wright μια Αμερικανίδα αρθροργάφος σε αντίθεση με τον Cleckley, επισημάνει ότι η Bathory από μικρή ηλικία έπασχε από επιληπτικές κρίσεις και ότι είχε ακραίες εκρήξεις οργής. Αυτό ήταν το βασικό χαρακτηριστικό που κρίθηκε ως ψυχοπαθής. Αν σκεφτείτε ότι αφαίρεσαι την ζωή εκατοντάδων νέων γυναικών από τα τέλη του 16ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 17ου στην Ουγγαρία είναι απερίγραπτο. Δεν έχει εξακριβωθεί όμως ότι λουζόταν και έπινε το αίμα εκείνων των γυναικών.


Tom Skeyhill

Ο Tom Skeyhill τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα έγινε γνωστός με τον τίτλο ο τυφλός-στρατιώτης-ποιητής. Είχε ζήσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τυφλωθεί στη μάχη στην Gallipoli. Το βιβλίο με τα ποιήματά του τον έκαναν διάσημο. Αργότερα όμως μαθεύτηκε ότι παρίστανε τον τυφλό. Επίσης, φημολογείται ότι μπορεί να προσποιήθηκε ακόμα και τον τραυματισμό του για να βγει εκτός πολέμου και να επικεντρωθεί στον στόχο του. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Emory Scott ο Lilienfeld και Ashley Watts χαρακτήρισαν ότι όχι μόνο ο Skeyhill ήταν μια απάτη, αλλά και ψυχοπαθής με βάση τα χαρακτηριστικά της γοητείας και της αυτοσυγκράτησης που κατείχε.


Jake Bird

Ο Jake Bird πιάστηκε επ’αυτοφόρω κρατώντας ένα τσεκούρι στο σπίτι των Klundts. Συνελλήφθη το 1947 για τις δολοφονίες της Bertha και Beverly στην Tacoma, Wash. Καταδικάστηκε σε θανάτο, αλλά μέσα στα δυο χρόνια πριν την εκτέλεσή του αποκάλυψε στην αστυνομία ότι είχε δολοφονήσει 44 άτομα αν και 11 υποθέσεις βγήκαν στο φως. Η περίπτωση του Bird σύμφωνα με τους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν ήταν ψυχοπαθητική. Ο ίδιος κρεμάστηκε το 1949 αφαιρώντας την ζωή του.


Robert Maxwell

Ο γνωστός απατεώνας Robert Maxwell αποκόμιζε χρήματα από τη μια εταιρεία στην άλλη σε μια εποχή που ακόμα και οι δημοσιογράφοι σιωπούσαν. Γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1923. Κατάφερε να δραπετεύσει πρώτα στη Γαλλία και έπειτα στην Βρετανία κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε αξιωματικός του βρετανικού στρατού και πολέμησε στην Νορμανδία. Μετά τον πόλεμο αγόραζε ακαδημαϊκά και επιστημονικά έγγραφα και τα πουλούσε μετά για κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε μια αυτοκρατορία εκδόσεων όπως η Pergamon Press Ltd, η British Printing Corp., Mirror Group Newspapers και την New York Καθημερινά Νέα. Κατάφερε να μπει και στο Κοινοβούλιο του Μπάκιγχαμ ως βουλευτής από το 1964 ως το 1970. Ο Καναδός ψυχολόγος Robert Hare στο βιβλίο του Without Conscience: The Disturbing World of Psychopaths Among Us αναφέρει το παράδειγμα με τον Maxwell ως ένα άτομο που μπορούσε να διαχειριστεί εύκολα καταστάσεις για σκοτεινά οφέλη και για αυτόν τον λόγο τον καθιστά ως εταιρικό ψυχοπαθή.


Ted Bundy

Είναι ένας από τους γνωστούς κατ’εξακολούθηση δολοφόνους που είχε σπείρει τρόμο την δεκαετία του ’70. Σημειώθηκαν 36 δολοφονίες που είχε διαπράξει κυρίως σε νεαρές κοπέλες αν και είναι ύποπτος για 100 ακόμη. Είναι το κύριο παράδειγμα ψυχοπαθή που ποτέ δεν παραδέχττηκε την παραμικρή ενοχή για τις πράξεις του. Ήταν έξυπνος, χαρισματισμός και μπορούσε εύκολα να χειραγωγήσει τα πλήθη. Θυμάμαι ακόμα το ντοκιμαντέρ που είχα παρακολουθήσει πριν λίγο διάστημα και είχα μείνει έκπληκτη με τον τρόπο που αρκετός κόσμος δεν μπορούσε να πιστέψει στα αποτρόπαια εγκλήματά του και συνέχιζαν να τον υποστηρίζουν. Μέσα σε αυτούς η οικογένειά του και η συζυγός του Carole Ann Boone που τον παντρεύτηκε μέσα στη φυλακή και τον στήριζε μέχρι τις τελευταίες του στιγμές. Φυσικά υπήρχε απόγονος, αλλά τα ίχνη της χάθηκαν και μπορώ να καταλάβω τον λόγο.


Φυσικά έκανα μια μικρή ανάλυση κάποιων προσώπων που έχουν καταγραφεί στην ιστορία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μέσα σε αυτούς επίσης είναι o Andrei Chikatilo, Jeffrey Dahmer, John Wayne Gacy, Jack the Ripper, Vlad Tepes, Joachim Kroll, Pedro López, Richard Ramirez και πολλοί άλλοι. Σημασία για μένα δεν είναι να υπάρχει η κατάκριση αυτών των ανθρώπων, αλλά είναι σημαντικό η κατανόηση των πράξεων αυτών. Γεννιέται κάποιος δολοφόνος ή δημιουργείται αυτή η τάση του με την πάροδο του χρόνου; Πως ο γείτονας μας που δεν θα υποψιαζόμασταν ποτέ θα μπορούσε να είχε φτάσει σε τέτοιο απάνθρωπο βαθμό; Τι ωθεί ένα ανθρώπινο μυαλό να ξεπεράσει τα όρια της λογικής; Η λογική τελικά ισχύει για αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχει ελπίδα αναμόρφωσης και αν ναι ο κόσμος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει ή θα είναι η χείρα που θα αφαιρεί μόνο ζωές; Είναι πολλές οι απορίες μου όταν προσπαθώ να βρω ένα πόρισμα για να εκφράσω ένα ψυχοπαθητικό νου. Δεν μου αρέσει ο τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης, αλλά πως θα ήταν προτιμότερο να συνετίσεις έναν ψυχοπαθή αν μέσα του είναι κενός;

Πηγή: https://www.bustle.com/p/8-suspected-psychopaths-from-history-whose-stories-are-still-chilling-in-2017-70014?fbclid=IwAR1_I4JW0DILxdk-qTQVyQPF9hMVq7s_eOFQWNaH-bsKaOBSaQtc0iXbX2w

Ελλάδα Κράλλη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top