Now Reading
Διαταραχές πρόσληψης τροφής | Πάστα Φλώρα

Διαταραχές πρόσληψης τροφής | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Εύη Κραβαρίτη

Ψυχογενής ανορεξία τι εννοούμε με τον όρο αυτό ;

Η ψυχογενής ανορεξία ανήκει στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, κατασκευάζοντας για τον εαυτό τους την εικόνα του υπέρβαρου ανθρώπου υποβάλλοντας το σώμα του σε μια κατάσταση μόνιμης δίαιτας.

Στα άτομα στα οποία εμφανίζεται συνήθως είναι σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας , πάνω στην μετάβαση από το παιδικό στο γυναικείο σώμα. Τότε που ξεκινούν όλες οι ανησυχίες κοιτάζοντας περιοδικά μόδας και ομορφιάς θέλοντας να μοιάσουν σε κάποιο από τα μοντέλα κάποιας τρέχουσας καμπάνιας. Θεωρούν τους εαυτούς τους άσχημους και «χοντρούς» έχοντας ως πρότυπο τα μοντέλα, ξεκινώντας σιγά σιγά να μειώνουν την ποσότητα των γευμάτων έως ότου μειωθούν και τα γεύματα σταδιακά. Φτάνουν σε ένα σημείο να τρώνε από ένα αγγούρι την μέρα έως και ένα κριτσίνι, μετρώντας συνεχώς θερμίδες και κρύβοντας επιμελώς από την οικογένεια το φαινόμενο αυτό.

Αυτά τα άτομα είναι συνήθως άριστοι μαθητές ώστε να ξεγελούν με τις επιδόσεις τους και να φαίνονται όλα καλά. Οι αλλαγές που παρατηρούνται συνήθως είναι η σταδιακή αλλαγή στον τρόπο ντυσίματος ,επιλέγουν φαρδιά και μαύρα ρούχα, ώστε να καλύπτονται. Καθώς επίσης φροντίζουν να απουσιάζουν από τα καθιερωμένα οικογενειακά γεύματα της ημέρας, ώστε να μην δώσουν εξηγήσεις στην ερώτηση του “γιατί δεν τρως”. Όταν όμως ερωτηθούν οι γονείς λαμβάνουν την απάντηση έφαγα έξω ή θα φάω αργότερα, επίσης κρύβουν το φαγητό ή το πετούν ώστε να μην δώσουν στόχο ότι κάτι συμβαίνει. Κάποιες φορές μάλιστα καταναλώνουν μέρος της μερίδας του φαγητού και μετά προκαλούν εμετό μετανιώνοντας για την πράξη τους αυτή.

Τα συμπτώματα της ασθένειας

 Σημαντική απώλεια βάρους.
 Αμηνόρροια.
 Υπεραπασχόληση με άθληση .
 Έντονος φόβος για πρόσληψη βάρους.
 Κοιλιακοί πόνοι, ζαλάδες, λιποθυμίες, πρηξίματα σε πρόσωπο και στομάχι.
 Κόπωση και μυϊκή ατονία.
 Τριχόπτωση.
 Ατροφία νυχιών και δοντιών.
 Αϋπνίες.
 Χρήση καθαρτικών και διουρητικών φαρμάκων.

Τα παραπάνω συμπτώματα χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και ψυχολογική στήριξη μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.

Τρόποι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης είναι η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της πλήρους αποδοχής του σώματος από τους γονείς ως προς τα παιδιά και επεξήγηση για την διαφορετικότητα του κάθε σωματότυπου.

Ψυχογενής Βουλιμία τι εννοούμε με τον όρο αυτό;

Η ψυχογενής βουλιμία είναι κ αυτή μια από τις διαταραχές πρόσληψης τροφής με την διαφορά όμως ότι καταναλώνονται ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες φαγητού υψηλής θερμιδικής αξίας. Οι ασθενείς που βιώνουν αυτή την κατάσταση νιώθουν ότι είναι αδύνατοι στο να ελέγξουν τις ποσότητες που καταναλώνουν.

Τα χαρακτηριστικά της ψυχογενούς βουλιμίας είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και μη αυτοελέγχου με αποτέλεσμα την πρόκληση εμετού, την εξαντλητική γυμναστική και την νηστεία/αφαγία. Εμφανίζεται σε νεαρές γυναίκες κυρίως κανονικού βάρους ή ελαφρώς υπέρβαρων.

Η ψυχογενής ανορεξία θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν σύμπτωμα της ψυχογενούς ανορεξίας όμως είναι δύο τελείως διαφορετικές ασθένειες. Η βουλιμία εμφανίζεται περισσότερο σε αγχώδεις διαταραχές και σε συναισθηματικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα της ασθένειας

 Ασχολούνται με το σχήμα του σώματος και το βάρος τους.
 Ζουν με το φόβο απόκτησης βάρους.
 Έχουν αίσθηση ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη διατροφική συμπεριφορά τους.
 Τρώνε μέχρι το σημείου να νιώσουν δυσφορία ή πόνο.
 Τρώνε πολύ περισσότερο φαγητό σε ένα κανονικό γεύμα.
 Υποβάλλουν τον εαυτό τους να κάνει εμετό ή να ασκούνται πάρα πολύ.
 Κάνουν κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών ή κλύσματα μετά το φαγητό.
 Χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής ή φυτικά προϊόντα για την απώλεια βάρους.

Ανησυχητικά σημάδια που η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να παρατηρήσουν σε άτομα με πιθανή ψυχογενή βουλιμία:

 Συνεχώς ανησυχούν ή να διαμαρτύρονται για την ύπαρξη λίπους
 Έχουν μια διαστρεβλωμένη, υπερβολικά αρνητική εικόνα του σώματος τους
 Επανειλημμένα τρώνε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε ένα συνηθισμένο γεύμα, ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή γλυκά τρόφιμα
 Αποφεύγουν να τρώνε σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλους
 Πηγαίνουν στο μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων
 Η σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα εργώδης
 Έχουν πληγές, ουλές ή κάλους στις αρθρώσεις ή τα χέρια
 Έχουν κατεστραμμένα δόντια και ούλα

Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας είναι μέσω ψυχολογικής υποστήριξης με φαρμακευτική αγωγή (χρήση αντικαταθλιπτικών) και μέσω ψυχοθεραπείας η οποία περιλαμβάνει την Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία, την Διαπροσωπική θεραπεία και την Οικογενειακή θεραπεία.

Επεισοδιακή Πολυφαγία τι εννοούμε με τον όρο;

Η κατάσταση αυτή σχετικά πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως μια ξεχωριστή κατηγορία Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας , πέρα από το σημείο του να αισθανθείς «ικανοποιητικά χορτάτος». Όχι σπάνια, τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται από ενοχές και δυσαρέσκεια για το γεγονός. Διαφέρει όμως από τη ψυχογενή βουλιμία στο ότι δεν υπάρχουν επεισόδια προκλητού εμετού.

Συνήθως τα επεισόδια αυτά παρατηρούνται μετά από μεγάλες περιόδους δίαιτας όπου η λήξη τους δίνει την θέση της στην πολυφαγία. Τα αίτια που προκαλούν αυτό το φαινόμενο δεν είναι ακριβή. Μερικά από τα πιο συνήθη αίτια είναι το άγχος, η ανησυχία για την πορεία μιας σχέσης, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, η κατάθλιψη και η ανία. Οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα όμως οι προαναφερθείσες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που καταλήγουν στην επεισοδιακή πολυφαγία.

Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις η ζωή του ατόμου επηρεάζεται, η ψυχική του υγεία αποδιοργανώνεται, η διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας γίνεται κυρίαρχη στη διατροφική του συμπεριφορά και τότε ο πάσχων ζητά βοήθεια από ειδικούς. Κάποιοι άνθρωποι, θεωρώντας πως αυτό από το οποίο πάσχουν είναι πρωτίστως η παχυσαρκία, και όχι η διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας, απευθύνονται σε γιατρούς με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από επεισοδιακή πολυφαγία δεν έχουν αυστηρά συμπτώματα ψυχογενούς ανορεξίας, καθώς ο Δείκτης Σωματικής Μάζας είναι μεγαλύτερος του 17.5.Ούτε έχουν ψυχογενή βουλιμία, επειδή δεν χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές μεθόδους ελέγχου του σωματικού βάρους, όπως ασιτία, εμετό, χρήση καθαρτικών φαρμάκων.

Χαρακτηριστικά σημάδια/συμπτώματα της ασθένειας

 Τρώει πιο γρήγορα από ότι συνήθως
 Τρώει μέχρι να νιώσει άβολα
 Τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμη και όταν δεν πεινάει
 Τρώει μόνος του επειδή ντρέπεται σχετικά με το πόσο τρώει
 Αισθάνεται αηδία για τον εαυτό του κατάθλιψη και ενοχές για την υπερφαγία
 Είναι πολύ αγχωμένος σε σχέση με την επεισοδιακή πολυφαγία

Τέλος, η επεισοδιακή πολυφαγία δεν συνδέεται με την ψυχογενή ανορεξία και την ψυχογενή βουλιμία, ούτε συμβαίνει κατά την διάρκεια των δύο ασθενειών. Τα επεισόδια πολυφαγίας συμβαίνουν κατά μέσο όρο δύο μέρες την εβδομάδα για διάστημα από έξι μήνες και παραπάνω.

Πηγές:

https://www.anasa.com.gr/

See Also
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top