Διάβασε τώρα, διάβαζε για πάντα | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Συλβάνα Παπαϊωάννου


Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου η 2η Απριλίου και φέτος συμπληρώνονται και 100 χρόνια εορτασμών της Παγκόσμιας εβδομάδας παιδικού βιβλίου, 29 Απριλίου-5 Μαΐου, με την παρότρυνση: Διάβασε τώρα, διάβαζε για πάντα.

Δεν θυμάμαι πότε σταμάτησε να μου διαβάζει η μαμά μου πριν κοιμηθώ και πότε ξεκίνησα να διαβάζω μόνη μου. Το θέμα είναι ότι, όπως λέει και το μότο στην αρχή, δεν σταμάτησα να διαβάζω. Μαμά, ευχαριστώ!

Μέχρι να τελειώσεις το δημοτικό, φαντάζομαι, θεωρείσαι παιδί. Και μέχρι να πάρεις σύνταξη θεωρείσαι παιδί. Άρα η παιδική λογοτεχνία είναι κάτι που μας αφορά όλους. Όταν είσαι παιδί, για αυτό ακριβώς, επειδή είσαι παιδί. Και όταν μεγαλώνεις γιατί έχεις ξεχάσει πώς είναι να είσαι παιδί.

Οπότε, μερικά από τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία, που διάβαζα τότε, μπορώ να τα διαβάσω ακόμα. Έτσι για να γιορτάσω σωστά την ημέρα και την εβδομάδα. Τα πέντε αγαπημένα μου βιβλία ως παιδί – μια και το Harry Potter το διάβασα σε ύστερη παιδική ηλικία – με τυχαία σειρά εμφάνισης:

Ο παραμυθένιος κόσμος τους δάσους

xA

Νεράιδες, νάνοι, γίγαντες, μεγάλα ζιζάνια, παράξενες χώρες, ζώα στο δάσος. Έξι βιβλία γεμάτα φοβερές εικόνες. Στην αρχή, μου τα διάβαζε η μαμά μου κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ. Δεν θυμάμαι πολλά από τις ιστορίες, αλλά θυμάμαι τις φοβερές εικονογραφήσεις. Τις νεράιδες να πετούν όλες μαζί πάνω σε ξύλινες καρέκλες, μια πόλη φτιαγμένη από γλυκά, μια παράξενη πολυθρόνα με τη μορφή χεριού. Μετέπειτα τα διάβαζα και μόνη μου, ξανά και ξανά. Οι ιστορίες ταξίδευαν το παιδικό μου μυαλό και η φαντασία μου οργίαζε, όπως οργιάζει ενός μικρού παιδιού.


Ματίλντα

csa.jpg

Ένα κίτρινο εξώφυλλο με ένα κορίτσι που διαβάζει. Όταν είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι, κάτω από το ζεστό πάπλωμα και σου διαβάζουν για να κοιμηθείς, η προσοχή σου στρέφεται κυρίως στο εξώφυλλο, στην αρχή. Ένα κορίτσι λοιπόν, τόσο έξυπνο και φοβερό, που διαβάζει, σε ωθεί να διαβάσεις και εσύ. Ταυτίζεσαι μαζί της πολλές φορές, προσπαθείς να μεταφέρεις τον εαυτό σου στη θέση της. Νευριάζεις, με την παιδική σου αφέλεια, με τη διευθύντρια που κάνει τη ζωή της Ματίλντα κόλαση. Καλά, τότε δεν σκεφτόμουν έτσι ακριβώς.


Οι μάγισσες

czx

Άλλο ένα κίτρινο εξώφυλλο. Αυτά τα δύο βιβλία, Μάγισσες-Ματίλντα, τα έχω συνδέσει απόλυτα με τα εξώφυλλα, από τις κλασσικές εκδόσεις του Ψυχογιού. Ποιο παιδάκι δεν θα ήθελε να είναι μάγισσα; Λίγο να έχει διαβάσει το βιβλίο, λίγο να έχεις δει και Marry Poppins αρκεί για να φαντάζεσαι τη ζωή σου πάνω σε σκουπόξυλο. Σήμερα, δεν θυμάμαι καθόλου την ιστορία του βιβλίου, αλλά ευχαρίστως το ξανά διάβαζα.


Οι πειρατές της καμινάδας

OK.jpg

Αν υπάρχει κάτι που εξάπτει την παιδική φαντασία – και ίσως όχι μόνο – είναι οι ιστορίες του Ευγένιου Τριβιζά. Πειρατές, μάγισσες, χιονάνθρωποι και άλλα πλάσματα γύρω-γύρω από μια καμινάδα. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να θέλω να μου διαβάζουν κάθε βράδυ και από λίγες σελίδες.


Το μυστήριο του στοιχειωμένου καθρέφτη

CSA

Είμαι στο δημοτικό, μάλλον τετάρτη, πέμπη, δεν θυμάμαι ακριβώς. Στο χώρο του γυμναστηρίου κάποιος έχει οργανώσει μια έκθεση παιδικού βιβλίου. Χαζεύω γύρω-γύρω και το μάτι μου πέφτει σε ένα μπλε εξώφυλλο που έγραφε με μεγάλα γράμματα: Το μυστήριο του στοιχειωμένου καθρέφτη. Το πήρα στο χέρι μου και διάβασα τι έγραφε στο οπισθόφυλλο: μπλα μπλα μπλα, τρεις ντετέκτιβ, μπλα μπλα μπλα, μυστήριο, μπλα μπλα μπλα. Αν έπαιζα σε ταινία ή αν ήμουν Gif, καρδούλες θα έβγαινα από τα μάτια μου, θα το έπαιρνα αγκαλιά και θα απομακρυνόμουν μαζί του χορεύοντας. Αλλά δεν παίζω σε ταινία, και έπρεπε να περιμένω να περάσει ο καιρός, να πάω διακοπές στο εξοχικό και να μου το φέρει δώρο ο μπαμπάς. Καλοκαίρι, θάλασσα, παρέες, χαμός. Και εγώ καθόμουν μέσα στο σαλόνι και διάβαζα το βιβλίο. Μου πήρε περίπου μια μέρα και κάτι. Ενθουσιάστηκα τόσο, που η σειρά με τους τρεις ντετέκτιβ έγινε η αγαπημένη μου και το αστυνομικό μυθιστόρημα ακόμη είναι το «είδος» μου.

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top