Εγώ θα συνεχίσω να ονειρεύομαι | Πάστα Φλώρα

Γράφει ο Ελευθεριάδης Πυθαγόρας


Όνειρα, για κάποιους φαντάζουν ρεαλιστικά, για κάποιους άλλους ουτοπικά. Δε παύουν να αποτελούν όμως όνειρα. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουν. Κάποια από αυτά πραγματοποιούνται και κάποια άλλα παραμένουν καταχωνιασμένα στο συρτάρι της μνήμης μας, ανεκπλήρωτα.

Κατά καιρούς πολλοί προσπάθησαν να με αποτρέψουν από τα δικά μου. Άλλοι έμμεσα άλλοι άμεσα. «Πυθαγόρα κοίτα γύρω σου, δε μπορείς να κάνεις την υπέρβαση, η χώρα σου καταστρέφεται, χρήματα δεν υπάρχουν, εδώ άλλοι δε τα κατάφεραν με τόσα προσόντα». Ναι όντως, άκουγα για πολύ καιρό τις συγκεκριμένες φράσεις από ανθρώπους που εμπιστευόμουν, που αγαπούσα. Πλέον δε βρίσκονται στη ζωή μου. Τα όνειρα μου όμως παραμένουν εδώ, μαζί μου να μου κρατούν συντροφιά κάθε φορά που χάνω την ελπίδα μου, κάθε φορά που η χώρα μου προσπαθεί να μου δείξει πόσο ανάξιος και ανίκανος είμαι να τα εκπληρώσω.

Τα όνειρα είναι δωρεάν. Δεν ενοχλώ κανέναν κάνοντας τα. Αυτά μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω, να πιστεύω σε εμένα κάθε φορά που όλα δείχνουν πως δε θα μπορέσω να τα καταφέρω, να ξεπεράσω τα όρια μου. Κάποια από αυτά είχα την τύχη να τα εκπληρώσω, κάποια άλλα τα βιώνω αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο. Κανένα από αυτά όμως δεν πίστευα πως θα μπορούσα να βιώσω. Ίσως μέσα μου το ήλπιζα αλλά φοβόμουν να εκφράσω αυτή την πεποίθηση.

Τώρα πλέον είμαι σίγουρος, όποιος ακούσει για τα όνειρα μου μπορεί να με αποκαλέσει ονειροπόλο, ρομαντικό. Εγώ με αποκαλώ «άνθρωπο» και κάθε άνθρωπος οφείλει να πιστεύει στον εαυτό του, να πράττει ό,τι μπορεί για να μπορέσει να τον κάνει ευτυχισμένο, πλήρη, να τον ικανοποιήσει και μαζί με αυτόν να ικανοποιήσει και τα ίδια του τα όνειρα που περιμένουν εκεί να εκπληρωθούν. Δεν οφείλω να ικανοποιήσω κανέναν άλλον πέρα από τον ίδιο μου τον εαυτό.

Τα όνειρα μου δε βλάπτουν κανέναν, δεν αποσκοπούν σε κάποια «κακή» πράξη, δεν επηρεάζουν τη ζωή κανενός, οπότε γιατί να ασχοληθεί κάποιος με τα δικά μου όνειρα; Ποιος ο λόγος να πάψεις να ελπίζεις επειδή άλλοι σε έχουν μεταπείσει για την ανεπάρκεια σου; Ποιος ο λόγος να συμβιβαστείς όταν μπορείς να ζήσεις ορισμένες καταστάσεις στο ΄έπακρο; Ποιος εξάλλου μπορεί να αφαιρέσει το μοναδικό σου δικαίωμα που δεν φορολογείται, που δεν χρεώνεται;

Για όλα τα όνειρα που εκπλήρωσα θέλω να τα ευχαριστήσω που μου κρατούσαν συντροφιά τις δύσκολες μέρες και που με έκαναν να πιστέψω και πάλι σ’εμένα. Για εκείνα που έπονται θα ήθελα να υποσχεθώ πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τα πετύχω. Κανείς εξάλλου δε θα με βοηθήσει για να φτάσω ένα βήμα πιο κοντά, μόνο εγώ. 

Ονειρεύομαι , λοιπόν, μία κοινωνία χωρίς αστέγους, χωρίς ασθενείς που πεθαίνουν λόγω έλλειψης χρημάτων και πρόνοιας από το κράτος, χωρίς αδέσποτα, Μία κοινωνία χωρίς ρατσισμό, διακρίσεις, κακία, ζήλια. Ονειρεύομαι μία κοινωνία όπου ο πόλεμος θα αποτελεί μία απαρχαιωμένη λέξη σ’ένα παλιό λεξικό,

Όσον αφορά εμένα, τη δική μου ζωή, τα όνειρα μου είναι πολλά, κάποια από αυτά σας τα έχω γράψει ήδη σε προηγούμενα άρθρα. Κάποια άλλα ελπίζω να τα βιώσω προκειμένου να τα μοιραστώ μαζί σας. Όσο ουτοπικά κι αν φαίνονται εγώ θα προσπαθήσω να τα εκπληρώσω. Θα συνεχίσω να ονειρεύομαι και να ελπίζω πως όλα όσα θέλω να πετύχω βρίσκονται κοντά μου. Θα συνεχίσω να πιστεύω πως για να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου οφείλω να μοχθήσω γι’αυτά.

Υ.Γ= Για όλους εκείνους τους ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν όνειρα αλλά και γι’αυτούς που τόλμησαν και τα εκπλήρωσαν. Για εκείνους που δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να τα υλοποιήσουν, θα ήθελα να σκεφτούν πως αν δεν έθεταν στόχους και όνειρα δεν θα υπήρχε καμία αφορμή για να κάνουν το πρώτο βήμα. Μπορεί να μην έφτασα στο στόχο μου αλλά λόγω αυτού δεν έμεινα ακίνητος.


Βρείτε μας στα social media:

Website: pithagoreiotheorimasite.wordpress.com

Instagram: Pythagoreio_thewrima

Facebook: Πυθαγόρειο Θεώρημα

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top