Εικονική Θετικότητα: Είσαι κι εσύ θύμα της; | Πάστα Φλώρα

Στην εποχή μας το φαινόμενο της εικονικής θετικότητας είναι διάχυτο και παρατηρείται ιδιαίτερα έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φράσεις όπως “Να είσαι πάντα θετικός” , “Διώξε τις αρνητικές σκέψεις” , “Τίποτα δεν μπορεί να σε νικήσει” είναι πολύ συχνές. Χαμογελαστά πρόσωπα, ακριβά αυτοκίνητα, υπερπολυτελή σπίτια, μαγευτικά τοπία και “τέλεια” σώματα σε προτρέπουν να αφήσεις στην άκρη οτιδήποτε αρνητικό και να  επικεντρωθείς στα φαινομενικά θετικά στοιχεία της ζωής.

Η πραγματικότητα, όμως, διαφέρει κατά πολύ από αυτό που βλέπεις. Μια τέτοια προσέγγιση είναι μη ρεαλιστική και πολλές φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνη, διότι υπονοεί πως η ύπαρξη και μόνο μιας αντίξοης στιγμής αποτελεί εχθρό για τον ίδιο σου τον εαυτό. Θυμός , θλίψη, άγχος, νευρικότητα, ζήλεια είναι λίγες μόνο από τις “απαγορευμένες” λέξεις στο λεξιλόγιο των υποστηρικτών αυτού του φαινομένου. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να το καταλαβαίνεις απομακρύνεις τα αρνητικά συναισθήματα, πιέζοντας πολλές φορές τον εαυτό σου να βιώσει μια κατάσταση η οποία δεν είναι υπαρκτή. Δεν θεωρείσαι αδύναμος αν βιώσεις κάτι δυσμενές. Αδύναμος είσαι όταν δεν τον αποδεχθείς , δεν το “αγκαλιάσεις” και δεν προσπαθήσεις να “γιατρέψεις ” την ψυχή σου. 

Η συναισθηματική σου παλέτα είναι μεγάλη και πολύχρωμη. Κατά τη διάρκεια του βίου σου θα δοκιμάσεις να βάψεις τον καμβά με όλα τα χρώματα, αλλά στο τέλος θα κρατήσεις αυτό που θα ταυτιστεί καλύτερα με τη γεύση που σου άφησε η ζωή. Αυτή είναι η ένδειξη της ψυχικής σου ωριμότητας. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσεις όλα σου τα αισθήματα και θα μειώσεις τον  φόβο σου απέναντι σε αυτά. 

Ο ψυχικός πόνος και η κόπωση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης σου. Άλλωστε μην ξεχνάς πως χωρίς φως δεν υπάρχει σκοτάδι και μερικές φορές το μαύρο σε κάνει να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, σε αλλάζει και σε ωριμάζει ως άνθρωπο.

Για παράδειγμα, τη νύχτα μπορείς να απολαύσεις τον ουρανό ο οποίος είναι  “κεντημένος” με χιλιάδες αστέρια.

Μικρά, αλλά λαμπερά φωτίζουν κάθε γωνιά του. Έτσι, αν βρεθείς ποτέ κι εσύ σε μια δύστοκη κατάσταση, τότε βρες το μικρό σου άστρο, γραπώσου από αυτό και προχώρα προς το φως. Αυτό είναι η σωσίβια λέμβος σου. 

Εν τέλει, αν δεν επιτρέψεις στον εαυτό σου να βιώσει όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων δεν θα μπορέσεις να έχεις μέτρο σύγκρισης. Αν γυρίσεις την πλάτη στο θυμό και στη λύπη σου, τότε υποσυνείδητα απαρνιέσαι την μισή σου ύπαρξη. Έχε το γνώθι σ ’αυτόν ζώντας ισορροπημένα, χωρίς υπερβολές. Σε μια εποχή τόσο εικονική μπορείς να κάνεις τη διαφορά! 

Ιωάννα Καλφόγλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top