Ακούσαμε: Βιολέτα Ίκαρη – Έλα και ράγισε τον κόσμο μου | Πάστα Φλώρα

Γράφει ο Θανάσης Πάνου

Τον Ιούλη του ’17 στο Στάδιο Καλλιμάρμαρο ο Διονύσης Σαββόπουλος στήνει μια συναυλία για την καμπάνια “Όλοι μαζί μπορούμε” με σκοπό να μαζευτούν χρήματα και τρόφιμα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Μαζί του καλεί και πολλούς φίλους και σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και πολλοί άλλοι.

Ανάμεσα σε αυτά τα ιερά τέρατα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, εμφανίζεται και μια ευγενική γυναικεία παρουσία η οποία εντυπωσιάζει από την πρώτη της τραγουδιστή συλλαβή. Όσο την ακούω σ’ ένα δημοτικό τραγούδι του οποίου ο τίτλος μου διαφεύγει, προσπαθώ να καταλάβω αν κάπου πίσω της (ή μέσα της) κρύβεται η Ελένη Βιτάλη. Τα γυρίσματα και η χροιά της θυμίζουν έντονα την σπουδαία ερμηνεύτρια, χωρίς όμως να την μιμείται.

Φυσικά, ύστερα απ’ αυτό την έψαξα και την άκουσα και σε άλλες ερμηνείες και σε δικά της τραγούδια. Έτσι ανακάλυψα ένα τραγούδι που τότε δεν ήταν ακόμα όσο γνωστό είναι σήμερα. Ο τίτλος του έμελλε να δώσει και τον τίτλο της πρώτης της δισκογραφικής δουλειάς που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο που μας πέρασε.

Η Βιολέτα Ίκαρη κυκλοφόρησε, μέσω της Feelgood Records, το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Έλα και ράγισε τον κόσμο μου” λίγο πριν το τέλος του 2018. Το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο ανοίγει και τον δίσκο, από τον Απρίλιο του 2017 που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα, έχει παραπάνω από δύο εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο.
Τα τραγούδια είναι ξεχωριστά σε ύφος, στίχο αλλά και μουσική, πράγμα που σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο. Ανοίγοντας το εσώφυλλο και διαβάζοντας τα ονόματα των δημιουργών, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι αυτή η συλλογή τραγουδιών δεν βάφτηκε “Με ένα χρώμα”, αλλά με πολλά διαφορετικά. Μερικά από αυτά είναι του Γιάννη Μηλιώκα που έχει γράψει και το παραπάνω τραγούδι, του Νίκου Ζιώγαλα, του Απόστολου Ρίζου, του Βαγγέλη Μαχαίρα, καθώς και η συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι “Απέραντη ερημιά”. Καθοριστικό ρόλο στα τραγούδια αυτά παίζουν ο Δημήτρης Γλέζος ο οποίος υπογράφει τη μουσική τριών εξ αυτών (“Της γης οι τριρκολάνοι” σε στίχους της Σταυρούλας Παγώνα, “Έλα και ράγισε τον κόσμο μου” σε στίχους Αντώνη Κατσαμά όπως και το “Ζητείται άνθρωπος”), αλλά και του Βαγγέλη Καραπέτρου που ανέλαβε τις περισσότερες ενορχηστρώσεις, ενώ παίζει και σχεδόν όλα τα όργανα.

Η ίδια η Βιολέτα Ίκαρη, εκτός από τις αφοπλιστικές ερμηνείες της, μας παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα της μουσικής της έμπνευσης μελοποιώντας τρία κομμάτια (το “Στα κρυφά γελάω” σε στίχους της Νάντιας Δουλαβέρα, το “Κάθισε ο βοριάς στο πιάνο” σε στίχους του Αργύρη Χατζηνάκη και μαζί με τον Βαγγέλη Καραπέτρο την “Απέραντη ερημιά” σε στίχους της Σμαρώς Παπαδοπούλου). Χαρακτηριστική, επίσης, δυναμική εκπέμπουν τα τραγούδια “Σειρήνα” του Σταύρου Τσουμάνη και της Βίβιαν Κοντομάρη και “Χελιδονάκι” του Σούλη Λιάκου με το παραδοσιακό ηλεκτρισμένο τους στοιχείο.

Τα 12 αυτά τραγούδια που η Βιολέτα Ίκαρη μας παρουσιάζει με την πλούσια, σε συναίσθημα και δυναμική, φωνή της ανήκουν σε εκείνα τα έργα τέχνης που θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν στα αυτιά και στις ψυχές των ακροατών. Το ρυθμικό και μελωδικό εύρος που ενυπάρχει σε όλα τους, μαρτυρούν την πειραματική διάθεση μιας νέας υποσχόμενης ερμηνεύτριας που δεν διστάζει να κινείται σε όσα μουσικά ρεύματα την συγκινούν. Η επιτυχία κρύβεται στην ισορροπία του εγχειρήματος αυτού, ιδιότητα που η Βιολέτα δείχνει να την έχει κατακτήσει.
Η κυκλοφορία και η ακρόαση από μέρους μας τέτοιων εργασιών, μας δίνει την ελπίδα ότι τόσο η Βιολέτα Ίκαρη όσο και άλλοι καλλιτέχνες που μας εντυπωσιάζουν με το δημιουργικό και ερμηνευτικό τους ταλέντο, θα συνεχίσουν να μοιράζονται μαζί μας τραγούδια αφήνοντας το δικό τους λιθαράκι στη σύγχρονη έκφραση και δημιουργία.


See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top