Ένα χειροκρότημα στη Malala Yousafzai

Δεκαοκτώ. Η ηλικία της νιότης, του ξεφαντώματος, των ευθυνών και φυσικά της ενηλικίωσης. Δυο κορίτσια στο άνθος της ηλικίας τους, που μόλις πήραν την σκυτάλη εξόρμησης της ζωής. Μιας τόσο μα τόσο διαφορετικής ζωής για την καθεμιά. Το χάσμα στα κοινωνικών προσβάσεων ανάλογα την τάξη και την ανάπτυξη της κάθε χώρας και λαού, παρ’ όλη την σταθερότητα επιβολής του, αυξάνεται καθημερινώς.

Malala Yousafzai και Kylie Jenner. Δύο κοπέλες που μόλις έκλεισαν τα δεκαοκτώ.

Η Malala έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, επέζησε ενός πυροβολισμού στο πρόσωπο από τους Ταλιμπάν, άνοιξε ένα σχολείο για Σύρους πρόσφυγες, εμψυχώνει και βοηθάει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο να μορφωθούν.

Η Kylie Jenner γνωστή για τις (αποτυχημένες) πλαστικές επεμβάσεις, ανήκει στις 25 έφηβες που επηρεάζουν τον κόσμο, αφού η κάθε της κίνηση γυρίζει έχει περίοπτη θέση στα media. Η Kylie πήρε δώρο από τους πλούσιους γονείς της μια ολοκαίνουργια Ferrari και ξόδεψε $10.000 για αχρείαστα νυστέρια.

Ο άξονας των 18 είναι κάτι προσδοκώμενο και θεμιτό. Θεωρείτε, όμως, θεμιτή την αποσιώπηση και το κακό κοσμοπόλιταν της ειδησεογραφίας;

Η μια από τις δυο έχει γίνει έκτακτο θέμα πολλές φορές, ενώ η εν λόγω ζωή της απαθανατίζεται καθημερινώς από τα μέσα ενημέρωσης. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη νομίζω.

Το Πακιστάν αποτελούσε και ακόμα αποτελεί  μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο. 50.000 πολίτες του Πακιστάν δέχτηκαν επίθεση από την εισβολή των τρομοκρατών.

Η Αμερική αποτελούσε και  αποτελεί μια από τις πιο ανεπτυγμένες ηπείρους  στον κόσμο. 50.000 πολίτες της Αμερικής δέχτηκαν επίθεση από την εισβολή των τρομοκρατών;  Όχι!

Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, φασιστικές βιαιοπραγίες ,αποτρόπαια επιβολή του δικτατορικού νόμου. Αυτοί οι τρεις λόγοι στέρησαν την ζωή από χιλιάδες παιδιά, στέρησαν το μέλλον, την αγάπη, έσπειραν το μίσος και τον πόνο. Και παραλίγο να στερήσουν την ζωή της Malala.

Η αποστασιοποίηση των media, ενθαρρύνει τέτοιες πράξεις. Η αδιαφορία της τηλεόρασης συνωμοτεί σε τέτοιες ακραιότητες. Ο κίτρινος τύπος και επιφανειακή κουτσομπολίστικη μονάδα των πάνελ, όμως επιβραβεύουν και παραχωρούν εύσημα αφιερώματα στην αλλαγή της κόμης μιας άλλης 18χρονης. Λογικό δεν το βρίσκεις;

Σε μια κοινωνία ανοχής, σ’ ένα κόσμο απρέπειας και διχόνοιας, τα κακώς κείμενα του πολέμου, της φτώχειας και της στέρησης των δικαιωμάτων θα έπρεπε να αποτελούν σημείο αναφοράς και κορμού της τετράγωνης ζωή μας.

Είμαι μόλις 20 χρονών. Τα κορίτσια της ηλικίας μου βγαίνουν έξω, ζουν την ζωή τους, κουτσομπολεύουν, γελάνε. Είμαι μόλις 20 χρονών και δεν έχω ζήσει τέτοια φρικαλεότητα. Το μόνο χτύπημα που δέχτηκα και δέχομαι καθημερινά είναι η αποσιώπηση τέτοιων γεγονότων. Τα απόκρυφα του καθημερινού γίγνεσθαι.

Ένα κορίτσι 18 χρονών παλεύει γι’ αυτά. Παλεύει για την εκπαίδευση, αγωνίζεται για τα δικαιώματα. Αξιοκρατία και ισοτιμία σε μια χώρα, σ’ έναν κόσμο που ξέχασε τι θα πει ζωή. Ένα κορίτσι μόνο 18 χρονών παλεύει για όσα εμείς δεν έχουμε την φωνή να βροντήξουμε.

Χιλιάδες παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ζωή, στην γνώση με το έργο της. Χιλιάδες γυναίκες δεν φοβούνται πλέον. Αποτελεί φως και πρότυπο για τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν για τις γυναίκες που έχασαν την ζωή τους από τη φρικιαστική παγιότητα των πολέμων.

Σου φαίνεται περίεργη και πρωτάκουστη αυτή η πληροφορία; Διόλου περίεργου. Σου φαίνεται γνωστή η πληροφορία ότι έκανε αλλαγή φύλου ο πατέρας της Kylie; Σιγά. Διόλου περίεργο. Ετσι ιεραρχεί σήμερα η τηλεόραση την είδηση.

Ίσως η Κylie Jenner  να είναι ένα κορίτσι πρότυπο με βάση την κακοστημένη πώληση των media. Η Malala Yousafzai είναι, όμως, ένα κορίτσι πρότυπο στα μάτια μας.

Ας δώσουμε αν όχι στην τηλεόραση το πλεόνασμα τους ενός λεπτού προώθησης του θέματος, ένα μεγάλο χειροκρότημα και ευχαριστώ σε αυτό το κορίτσι. Που δεν αντιστάθηκε και δεν φοβήθηκε λεπτό να διεκδικήσει την ζωή της και να χαρίσει τόσα χαμόγελα σε όλους εμάς μας, αλλά κυρίως σ’  αυτά τα παιδιά που τους δόθηκε ένα καταφύγιο γνώσης.

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top