Ένα «Home Alone» …της ουσίας | Πάστα Φλώρα

Αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσε να αφορά τίποτα άλλο εκτός φυσικά από τα Χριστούγεννα. Έχει φτάσει η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, η κάθε πόλη είναι στολισμένη με τον μοναδικό της τρόπο, παντού υπάρχουν φιγούρες του Άγιου Βασίλη, όλοι είναι χαρούμενοι και ανυπομονούν για τις στιγμές με την οικογένεια και τους υπόλοιπους αγαπημένους ανθρώπους. Μα έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για όλες αυτές τις χριστουγεννιάτικες λεπτομέρειες. Τολμώ να πω όμως πως αυτό δεν είναι ένα από τα κλασικά εορταστικά άρθρα. Μήπως ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε λιγάκι το κλίμα των εορτών; Τι γίνεται όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να τα χαρούν όπως ιδανικά θα ήθελαν;

Η αλήθεια είναι πικρή. Κάτι το οποίο οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο, για άλλους μπορεί να μην είναι. Πράγματι, δεν θα γιορτάσουν φέτος όλοι οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα με τον ίδιο εύθυμο τρόπο.

Μιλώ για αυτούς που έχουν την οικογένεια τους σε απόσταση. Μιλώ για αυτούς που είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για άλλους, δεν θα φτάσουν σπίτι τις γιορτές. Μιλώ για αυτούς που θα δουλεύουν όλες εκείνες τις μέρες για να πλουτίσουν οι ίδιοι το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι. Μιλώ όμως και για αυτούς που δεν έχουν οικογένεια να γιορτάσουν, αλλά θα μείνουν «home alone».

Γράφω για τους άλλους που δεν έχουν φίλους να πιούν ένα κρασί την Πρωτοχρονιά και αισθάνονται μοναχικά. Γράφω για αυτούς που -πως να το πω- δεν θα έχουν σπίτι στην αλλαγή του χρόνου, παρά μόνο μια γωνιά στο δρόμο. Για αυτές τις οικογένειες, στις οποίες η μαμά θα ευχηθεί με μια μερίδα φαγητό. Μια μερίδα για όλα τα παιδιά. Γιατί αυτό μόνο θα μπορεί, αλλά θα θεωρείται αρκετό.

Θέλω να αναφέρω και τους άλλους. Αυτούς που δεν έχουν δύναμη να σηκωθούν από το κρεβάτι για να ανοίξουν την πόρτα στα παιδιά που τραγουδάνε κάλαντα. Αυτούς που η νέα χρονιά θα τους βρει ξαπλωμένους σε μια μικρή κλινική. Αυτούς που δεν μπορούν να ακούσουν ή να δουν τα πυροτεχνήματα.

Γράφω για όλους, καθένα ξεχωριστά!

Μήπως όλα αυτά ακούγονται θλιβερά; Δεν θέλω όμως να στεναχωριέσαι . Θέλω μονάχα να τα αναλογιστείς. Πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένα, άλλοι δεν μπορούν καν να τα φανταστούν. Για αυτό το λόγο, να παραμείνεις χαρούμενος και να είσαι ευγνώμων. Να φροντίζεις για όλα όσα έχεις τώρα. Να δίνεις όση περισσότερη αγάπη μπορείς. Τόσο στους δικούς σου, όσο και όσους προανέφερα. Γιατί; Γιατί του χρόνου θα μπορούσες να είσαι εσύ ένας από αυτούς, «μόνος στο σπίτι» !

Ζουγιανού Πελαγία

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top