Ένα κείμενο για την Μυρτώ Τάσιου

Η αλήθεια δεν ήξερα ότι η Μυρτώ Τάσιου έγραφε μέχρι πρωτίστως. Όταν έπεσα πάνω στο βιβλίο της, δεν μπορώ να σας κρύψω ότι πήρα μια χαρά αλλά κάπου κρυβόταν ένας ενδοιασμός. Ο λόγος; Όχι δυστυχώς, δεν ήταν ένας, ήταν πολλοί.

Ούσα η Γώγου να φέρεται ως μια από τις αγαπημένες μου ποιήτριες, δεν το σκέφτηκα στιγμή και αυτομάτως το χέρι έπιασε το βιβλίο. Διαβάζοντας μέρα με τη μέρα, ο ενδοιασμός άρχισε να κάνει βόλτα στο μυαλό, στα μάτια και προπάντων στην ψυχή μου. Αυτό το μικρό βιβλιαράκι, ήταν κομμένο και ραμμένο και ως επακόλουθο αφιερωμένο για την γλυκιά της Αλίκη. Την δική μας Αλίκη, την Κατερίνα μας.

Πήγα πίσω στο αυτοβιογραφικό της μήνυμα. Όχι πως δε γνώριζα την ιστορία της, αλλά ήθελα να μου τα πει η ίδια η Μυρτώ με την λαβωμένη φωνή και τον παιδιάστικα ώριμο λόγο της.

«Γεννήθηκα στις 10 Οκτωβρίου 1967. Μητέρα μου είναι η Κατερίνα Γώγου, ηθοποιός και ποιήτρια. Πατέρας μου είναι ο Παύλος Τάσιος, σκηνοθέτης. Και οι δύο πέθαναν νέοι.(…) Ένα χρόνο μετά το θάνατο της Κατερίνας άρχισα να παίρνω τα πάνω μου. Ξανάρχισα να ζωγραφίζω και να γράφω. Έβλεπα το μέλλον μου με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι αναμνήσεις έγιναν πεταλούδες, πέρασαν. Είκοσι χρόνια πέταξαν. Το μόνο που ζητάω είναι να ζήσω ελεύθερη χρωματιστά.»

Το ζήτησες Μυρτώ, το έκανες πραγματικότητα αλλά για λίγο. Μας άφησες για την μεγαλύτερη αγάπη και την πιο ζεστή κατοικία, την οικογένεια. Αλλά ρε Μυρτούλα εδώ που τα λέμε η οικογένεια ήταν και η ίδιος σου ο πνιγμός. Γαλουχήθηκες πάνω στην Κατερίνα, εντρύφησες, μεγάλωσες και ολοκληρώθηκες. Πήρες τις κραυγές τις και την απόγνωσή της.

Πήρες και την κατρακύλα της όμως. Έχασες τον εαυτό σου, έμπλεξες με vαρκωτικά, κατάθλιψη, ποτό. Η αγάπη είναι ο μεγαλύτερος θεός, αλλά είναι και ο μεγαλύτερος ληστής. Ληστής στιγμών.

Περιπλανήθηκες μόνη σου σε σκοτεινά σοκάκια παρέα με τον αγγελικό σου δαίμονα, την Κατερίνα. Υπήρξε ο γλυκός ήρωας σου.Υπέφερες. Πονούσε που δεν ήταν εκεί να σε σκεπάσει, να σε κοιτάξει με το άγιο βλέμμα της, να της πεις σ’ αγαπώ, να της πεις ότι ζωγράφισες ένα ωραίο σπιτάκι. Στέρεψες από έκδηλα αισθήματα και απο είδωλα.

Τα ανομολόγητα ήταν τόσο πηγαία, φουρτούνα θάλασσας, που πως μπορούν να στερέψουν; Ανομολόγητα την λάτρευες, έκδηλα την στερήθηκες.

Ήσουν ανήσυχο παιδί Μυρτώ. Είχες να μοιάσεις βέβαια, αλλά εδώ που τα λέμε, ο θησαυρός σου ήταν και η ίδια σου αυτοκαταστροφή. Πάλευες με τους δαίμονες σου, με την αντισυμβατική επιφάνεια του κόσμου, τη στερημένη οικογένεια που σου έδωσε τέτοια αγάπη που δεν την χωράνε ούτε εκατό αγκαλιές.

Ζήλευες, λάτρευες πονούσες, λησμονούσες, ονειροποιούσες για ένα όνομα, μια φιγούρα. Της Κατερίνας. Της έμοιαζες τόσο πολύ. Μετά τον χαμό της, δεν ξέρω, δεν μπορώ να μιλήσω, δεν έχω βιώσει τέτοιο χαμό, αλλά καταλαβαίνω ένα πράγμα. Έχασες την Παναγιά σου, το ιερό σού, την μάνα σου.

Ταυτίστηκες την αυτοκαταστροφή της αλλά όχι με την ίδια μαεστρία και αυτό σε αποτελείωσε, όπως έγινε και με εκείνη. Δεν έμαθες από τα λάθη της, την αγαπούσες τόσο ώστε κέντησες πάνω στα δικά της. Κέντησες τον πόνο και την αγανάκτηση, το «σ’ αγαπώ» και το «γαμώτο, μου λείπεις ρε μαμά!».

Αυτό το κείμενο δεν θέλω να το αφιερώσω στην Κατερίνα. Είναι για σένα Μυρτώ. Ένα κείμενο για την Μυρτώ Τάσιου και όχι την κόρη της Κατερίνας Γώγου. Η αυλαία έπεσε και το θέατρο άδειασε. Τελευταία παράσταση και για την Μυρτώ, τελευταίο γιατί που ψυθυρίστηκε από την Μυρτώ.

Το ξέρω ότι αγάπησες πολύ τη ζωή, αλλά δεν μπορώ να ξέρω πόσο αγάπησες τον Παύλο και την Κατερίνα, αυτή η αγάπη δεν πάει πακέτο με μεζούρα. Καλή αντάμωση κορίτσι μου, και μην ξεχάσεις να της δώσεις μια τεράστια αγκαλιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ όλους εμάς για την ύπαρξη σας.

Καλό ταξίδι.

«Εγώ φεύγω, αφήνω πίσω μου προδότες τα πιστεύω μου. Κουράστηκα, η καρδιά μου είναι κομματάκια πρέπει να φύγω αν θέλω να σώσω ότι καλύτερο μου έμεινε, καθαρή φαντασία, καθαρή ψυχή. Εγώ φεύγω.» Απόσπασμα από το ποίημα της Μυρτώ Τάσιου, «Είμαι έτοιμη», από την ποθητική συλλογή «Η Αλίκη δε μένει πια εδώ».

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top