Ένας δύσκολος κόσμος να ζεις | Πάστα Φλώρα

Πράγματι. Κι είμαστε εμείς αυτοί που μέρα με τη μέρα το συνειδητοποιούμε, μα πρέπει να ζήσουμε μ΄αυτό. Πλέον με ό,τι έρχεσαι αντιμέτωπος, είναι ένα άγγισμα που θα σε κυνηγάει. Αν τα καταφέρεις, έχει καλώς. Αλλά αν όχι, είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα κερδίζεις το ταμπελάκι του “αδύναμου”. Και υπάρχουν πολλοί ανοιχτοχέρηδες που θα θελήσουν να σου το δώσουν.

Είναι τόσες οι προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις κάθε μέρα. Και από τόσο μικρή ηλικία. Πρέπει να είσαι παιδί ευγενικό, φιλομαθές, συνεπές, να μην αντιμιλάς. Να υπακούς σε κάθε εντολή και κανόνα, να είσαι στην ώρα σου, να μην έχεις γνώμη, να μην είσαι καχύπτοπος, να μην…  Και θα ήταν λιγότερο στρεσογόνο αν ήξερες πως δικαιούσαι λάθη, και πως αυτά τα λάθη συγχωρούνται. Μα υπάρχει πάντα αυτός ο κάποιος πάνω από το κεφάλι σου, έτοιμος να σου υποδείξει κάθε φορά τα παραπτώματά σου και τον σωστό τρόπος σκέψης, πράξης και ύπαρξης. 

Πόσο μπορείς να αντέξεις όταν όλοι ξεσπούν πάνω σου, αντιμιλούν, σιχτιρίζουν, βρίζουν τσαντίζονται; Όταν οι δικές σου αντοχές πρέπει να τεθούν σε β΄ μοίρα γιατί υπάρχουν, και πάντα θα υπάρχουν, άνθρωποι με νεύρα περισσότερα και δυνατότερα; Όταν στο άκουσμα των προβλημάτων σου γέρνουν συμπονετικά το κεφάλι και “σε καταλαβαίνουν”; Και είναι έτι εκνευριστικότερον, όταν σου λανσάρουν μια αισιοδοξία ψεύτικη, που ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν. Πως όλα είναι φύσιν όμορφα, είναι απλά αυτό το μαύρο συννεφάκι που σε κάνει να τα βλέπεις έτσι. Πως εσύ ο ίδιος με την μεμψιμοιρία σου ευθύνεσαι για την “αξιολύπητη” κατάστασή σου, γιατί πολύ απλά δεν παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου, όπως εκείνοι. 

Για του λόγου το αληθές, οι στιγμές που θα σε κάνουν να κλάψεις στη ζωή είναι πολλές. Και είναι περισσότερες από όσες πιστεύεις πως μπορείς να διαχειριστείς. Όμως θα έρθουν. Θα σε προκαλέσουν, θα σε λυγίσουν, θα αλλάξουν όλο σου τον κόσμο ίσως και μέσα σε λίγα λεπτά.  Αλλά θα αλλάξουν και εσένα, όταν βγεις από κει. Θα σε κάνουν ισχυρότερο, θα σε μάθουν να στέκεσαι όρθιος, να μάχεσαι, να λες όχι, να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, τα θέλω σου, τη γνώμη σου. Και το κυριότερο, θα σου δώσουν απαντήσεις που θα χρειαστεί να ακούσουν όλοι οι επινοημένοι επαΐοντες, αυτοί  που σου κουνάνε το δάχτυλο υποτιμητικά και δεν αντέχουν την ασχετοσύνη σου. Που θέλουν να σε “διδάξουν” τι είναι η ζωή και πως πρέπει να σκέφτεσαι για να επιβιώσεις. 

Τόσοι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι έτσι; Ξαφνικά ο κόσμος απέκτησε εκατομμύρια “δασκάλους της ζωής” και κάθε ένας από αυτούς έχει περάσει από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Όλοι τους πραγματικοί ήρωες, λόγιοι, πεφωτισμένοι, κορεσμένοι από κακουχίες, έτοιμοι να σου πουλήσουν το δικό τους εγχειρίδιο “dos and dont’s” . Και φυσικά τα δικά σου βάρη είναι ελεεινά μικρότερα από τα δικά τους. Και φυσικά οι δικές σου σκέψεις απέχουν έτη φωτός απ΄τις extraordinary brilliant δικές τους. Και φυσικά χειρίζεσαι όλη την κατάσταση λάθος και πρέπει να ακούσεις τη λύση που θα σου δώσουν σαν από μηχανής θεός. 

Όλοι αυτοί οι κριτές της καθημερινότητάς σου είναι άνθρωποι απάνθρωποι. Δεν ξέρουν πως είναι να είσαι εσύ, να νιώθεις τις δυνάμεις σου να σβήνουν, δεν αντιμετωπίζουν τον κόσμο με τα δικά σου μάτια, δεν στέκονται όπως εσύ. Αλλά εσύ ξέρεις. Ξέρεις πως αυτό το αίσθημα του ευάλωτου δεν κρατάει για πάντα, πως το μεγαλείο και το δέος της ψυχής σου τα μπορεί  όλα. Και να είσαι περήφανος. Που ξυπνάς κάθε μέρα, που αναπνέεις, που ζυγίζεις με το σταγονόμετρο την υπομονή σου και καθημερινά φτιάχνεις κι άλλη. Να είσαι υπερήφανος που αντέχεις, που μαθαίνεις, που σκέφτεσαι, που υπάρχεις. 

Να είσαι υπερήφανος, που είσαι εσύ. 

Άννα Αρχοντή

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top