Ένας κυνικός και αθεράπευτα λογικός Άγιος Βαλεντίνος | Πάστα Φλώρα

Πόσοι κυνικοί, απογοητευμένοι και υπέρμετρα ρεαλιστές δεν ευχήθηκαν για ένα μανιφέστο κατά του μελό που περιβάλλει αυτήν την ημέρα; Φταίει η υπερβολική λογική ή ο υπερβολικός ρεαλισμός; Ίσως. Η μία πλευρά κρίνει την άλλη σύμφωνα με το δικό της πρίσμα, όμως γιατί όσοι έχουν απαρνηθεί τον Άγιο Βαλεντίνο θεωρούνται κυνικοί και αντί- ρομαντικοί; Μια μέρα στο ημερολόγιο είναι αυτή που σηματοδοτεί το κατά πόσο κανείς αγαπάει ή ενδιαφέρεται; 

Μπαλόνια, σοκολάτες, αρκουδάκια, λουλούδια. Για κάποιους, ένα καπιταλιστικό κόλπο που θα επιφέρει περισσότερα κέρδη σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, για άλλους μια τονωτική ένεση στην ανία και την πίεση της καθημερινότητας που τρύπωσε μέσα στο ζευγάρι. Σε μερικούς φαίνεται σαν μια περαιτέρω έκφραση αγάπης και σε άλλους μια σαχλή δικαιολογία για να φάνε λίγη παραπάνω σοκολάτα ή να γκρινιάξουν για όλα τα παραπάνω που και φέτος δεν θα έχουν.

Αυτή η γραπτή απομυθοποίηση της συγκεκριμένης ημέρας δεν έχει ως στόχο να στήσει στον τοίχο όσα παλικάρια θα τρέξουν με κόπο και ιδρώτα ανήμερα να βρουν μια πρωτότυπη ιδέα για δώρο, ούτε φυσικά και όσες ή όσους θα ετοιμάζονται όλη μέρα με τα απαραίτητα νεύρα και άγχος που συνοδεύει την σωστή προετοιμασία πριν τα ραντεβού. Αυτό το μανιφέστο γεννήθηκε για όσους δεν το’ χουν και τόσο πολύ με τον ρομαντισμό όπως τον έχουμε συνηθίσει αλλά και για όσους θα ήθελαν να φωνάξουν σε όσους τους αποκαλούν κυνικούς πως δεν χρειάζεσαι μια μέρα τον χρόνο για να δείξεις σε κάποιον ότι τον αγαπάς ή να φανερώσεις ότι είναι το αντικείμενο της επιθυμίας σου.

Καμία σχέση αγάπης δεν είναι εξολοκλήρου τέλεια και αν κάτι μαθαίνουμε μεγαλώνοντας είναι να κοιτάμε με δυσπιστία όσους μας τα παρουσιάζουν όλα ιδανικά. Για κάποιους, οτιδήποτε ιδανικό και αψεγάδιαστο είναι και μια μορφή τυραννίας από κανόνες, καλοφτιαγμένα σενάρια ροής εξελίξεων και έναν ζήλο που πρέπει να παραμείνει άφθαρτος μπροστά σε κάθε εξωτερικό παράγοντα. Οποιαδήποτε αστοχία και άδηλη επιθυμία να ζήσουμε σε μια πραγματικότητα που δεν πληροί τις καλοραμμένες προαναφερθείσες προϋποθέσεις, μοιάζει ως αποτυχία στα μάτια πολλών. 

Μην παρεξηγηθούμε, το ότι θα προτιμούσαμε να γελάμε με τις γκάφες του συντρόφου μας από το να τον ραίνουμε με γλυκόλογα, δεν σημαίνει ότι ένα λουλούδι στο γραφείο μας ή να έχει παραγγείλει το αγαπημένο μας φαγητό στο τέλος μιας κουραστικής μέρας δεν θα έκανε την καρδούλα μας να δακρύσει. Η ένσταση μας όμως έρχεται στο ότι αντικειμενικά, πόσο πραγματικά πρωτότυπη είναι μια τέτοια κίνηση την συγκεκριμένη μέρα; Θα ήταν το ίδιο εάν ένα καλοσχεδιασμένο ρομαντικό δείπνο πήγαινε εντελώς λάθος με ένα μπλακ – άουτ ή μια αποτυχημένη προσπάθεια προετοιμασίας φαγητού; Διόλου ρομαντικό αλλά σίγουρα αξέχαστο. Είναι κακό εάν ομολογήσουμε ότι θα προτιμούσαμε κάτι τέτοιο παρά το απολύτως οργανωμένο προηγούμενο σενάριο που αποδεδειγμένα η τύχη μας έχει αποδείξει ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί; 

Το νόημα της γκρίνιας όλων των κυνικών γύρω από αυτό το έθιμο της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου κρύβεται στην ταπεινή εκείνη άποψη ότι δεν χρειάζεται ένας αριθμός στο ημερολόγιο για να υπενθυμιστεί το ενδιαφέρον και η αγάπη. Οφείλουν να είναι παρόντα κάθε μέρα και στιγμή, όχι απαραίτητα στην πιο μελό εκδοχή τους εάν κάποιους δεν τους εκφράζει. Στήνοντας στον τοίχο τους κυνικούς ή τους αθεράπευτα ρομαντικούς είναι εξίσου λάθος εξάλλου, ο καθένας αγαπάει με διαφορετικό τρόπο και στην αγάπη δεν χωράνε «πρέπει». 

Η αγάπη είναι υπόθεση προσωπική, ανιδιοτελής και τρίτοι δεν χωρούν μέσα σε αυτήν, ειδικά όταν εκείνοι επιθυμούν να την χωρέσουν σε καλούπια. Το ενδιαφέρον δεν μετριέται πάντα σε κομπλιμέντα ή λουλούδια, κρύβεται μέσα σε μια συζήτηση ή ένα απλό «Τι έφαγες σήμερα;». Η αγάπη δίνει χώρο σε μια οικειότητα όπου ελεύθερα μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις αληθινές εκδοχές του χαρακτήρα μας χωρίς φόβο και προκαταλήψεις και πίεση να αποδείξουμε το οτιδήποτε. Εξάλλου, καθετί όμορφο και αληθινό λάμπει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και δεν χρειάζεται μια επιτηδευμένη τονωτική ένεση. 

Ευχή και ελπίδα λοιπόν; Κάθε μέρα να ήταν (και ας προσπαθήσουμε να είναι) και ένας Άγιος Βαλεντίνος.    

  Ειρήνη Σαμαρά

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top