Ενδοοικογενειακή βία και οι μορφές της | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Εύη Κραβαρίτη

Ενδοοικογενειακή βία (ή ενδοοικογενειακή κακοποίηση ή και οικογενειακή βία) ονομάζεται η βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά ενός ατόμου προς άλλο, μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, όπως στον γάμο, στη συμβίωση, ως προς τα παιδιά ακόμα και στα γηραιότερα μέλη μιας οικογένειας.
Στις μέρες μας θεωρείται ακόμα θέμα ταμπού δεν συζητιέται από κανέναν, είτε θύτης είτε θύμα δεν κάνει κανένας λόγο για το τι συμβαίνει πίσω απ τις κλειστές πόρτες. Ο θύτης χρησιμοποιεί διάφορες μορφές βίας ως προς το θύμα οι όποιες είναι η σωματική βία, η σεξουαλική κακοποίηση, οικονομική απειλή, λεκτική και ψυχολογική βία. Τα συνηθέστερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Όμως τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φώς και κακοποιήσεις γηραιότερων μελών μιας οικογένειας.

Στην κατηγορία των γυναικών που συμβαίνει αυτό είναι γυναίκες οι οποίες έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και αδύναμο χαρακτήρα θεωρώντας πως ότι τους συμβαίνει είναι κάτι απόλυτα λογικό/φυσιολογικό. Ο λόγος που επιτρέπουν κάτι τέτοιο πολλές φορές βασίζεται στην σχέση που είχε με τους γονείς κ αντίστοιχα βιώματα της μητέρας, παράδειγμα να έχει επιτρέψει η ιδία δική της κακοποίηση, ή οφείλετε στην δική της κακοποίηση από τους γονείς. Οι μορφές βίας που ασκούνται στην γυναίκα πέρα απ την σωματική είναι κ όλες οι υπόλοιπες. Άλλος ένας λόγος που αφήνονται στην διαιώνιση μιας τέτοιας κατάστασης είναι και λόγω πολιτισμού, κουλτούρας της εκάστοτε χώρας. Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο είναι ένα καθόλα φυσιολογικό φαινόμενο ως προς την συνέτιση και συμμόρφωση των γυναικών και δεν έχουν λόγο μέσα στην οικογένεια. Καθώς επίσης απειλούνται και για την ζωή τους όπως και με την αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών, στη περίπτωση που υπάρχουν παιδιά. Η λεκτική βία ή οι απειλές συνήθως προηγούνται της σωματικής έχοντας απομονώσει και καταρρακώσει ψυχολογικά το άτομο. Η σεξουαλική κακοποίηση της γυναίκας γίνεται συνήθως μέσα στο γάμο ή από τον σύντροφό της ασκώντας έτσι εξουσία κ επίδειξη θέσης ισχύος.

Στην επόμενη περίπτωση τα θύματα είναι τα παιδιά, οι λόγοι όπου συμβαίνει αυτό είναι ακατανόητοι, στο μυαλό όμως του θύτη όλα έχουν μια λογική εξήγηση, όλα είναι απόρροια μιας πράξης που κατά την γνώμη τους ήταν λάθος. Ένας κακός βαθμός, ένα , καταλάθος , σπασμένο βάζο είναι αρκετά για να ξεφύγει η κατάσταση. Όμως πίσω από αυτούς τους λόγους υπάρχουν βαθύτερα αίτια, ανάλογες καταστάσεις και βιώματα του θύτη από τους γονείς και τον κοινωνικό περίγυρο, που έχει ως συνέπεια να γνωρίζει ως μόνο μέσω έκφρασης την βία. Στα παιδιά η μορφή βίας που ασκείται είναι σε τέσσερις κυρίως κατηγορίες, παραμέληση, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση. Η παραμέληση φροντίδας παιδιού ισοδυναμεί με όλες τις μορφές κακοποίησης, διότι παραμελώντας την φροντίδα του παιδιού αποκτά ασταθή συναισθηματική νοημοσύνη μην μπορώντας να εμπιστευτεί κανέναν, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του έχοντας μεγάλες πιθανότητες στην ενήλικη ζωή του να αποκτήσει την ίδια συμπεριφορά στα δικά του παιδιά. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι μια από τις χειρότερες μορφές βίας/κακοποίησης , έχουμε ακούσει/διαβάσει για περιστατικά κακοποίησης από τον πατέρα του παιδιού με συνένοχο την μητέρα μην μπορώντας να υπερασπιστεί την ίδια και το παιδί της υπό τον φόβο της ζωής της δικής και του παιδιού. Όμως υπάρχουν και οι μανάδες όπου συναινούν συνειδητά για όλο αυτό και καλύπτουν τα φαινόμενα. Πέρα από τους γονείς σε ένα οικογενειακό περιβάλλον υπάρχουν κ οι παππούδες οι οποίοι δρουν κακοποιητικά ως προς το παιδί.

Τέλος, είναι η κατηγορία των γηραιότερων μελών μιας οικογένειας. Οι περιπτώσεις αυτής της κακοποίησης μένουν στην αφάνεια, σχεδόν κανείς δεν κάνει λόγο. Τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά των καταγεγραμμένων και ο λόγος που δεν υπάρχει πλήρης εικόνα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαρτώνται πλήρως από τον θύτη και υπάρχει φόβος των συνεπειών. Πέρα όμως από τον φόβο νιώθουν και ντροπή ή ενοχές ότι υπαίτιος είναι το θύμα. Οι μορφές κακοποίησης στους ηλικιωμένους είναι ίδιες με τις προηγούμενες κατηγορίες, όμως εδώ προστίθεται και η οικονομική εκμευτάλευση. Οι ηλικώμένοι δέχονται σωματική κακοποίηση μαζί με προσβλητικά σχόλια ως προς αυτούς, για παράδειγμα αναφέρονται σε εκείνους ως άχρηστοι, ανίκανοι ή ακόμα και ως βάρος ως τον θύτη, αφαιρόντας μάλιστα και μεγάλα χρηματικά ποσά με την βία ή με την απειλή της μόνιμης εγκατάλειψης.
Κλείνοντας εάν κάποιος δικός μας άνθρωπος έχουμε την υποψία ότι βρίσκεταιο σε μια τέτοια κατάσταση μπορούμε να βοηθήσουμε με το να αναγνωρίσει το του τι συμβαίνει και έπειτα να δράσει. Το άτομο το οποίο δέχεται κακοποίηση δεν θα το παραδεχτεί εύκολα θέλει χρόνο και υπομονή. Υπάρχουν και οι κατάλληλες δομές όπου μπορεί να απευθυνθεί.

Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα:

Βία κατά των Γυναικών- Γραμμή SOS – 15900

Γράμμη SOS – 1065 Για ηλικιωμένους
Χαμόγελο του Παιδιού – 1056

ΜΚΟ ΕΛΙΖΑ (για παιδιά 0-5 ετών)
Εθνική γραμμή παιδικής προστασίας 1107

Γραμμή Ελπίδας 801 11 16000 (για γυναίκες)

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top