Ενδοοικογενειακή Βία: Ο κύκλος της βίας | Πάστα Φλώρα

Η νέα πραγματικότητα του σήμερα μάς θέλει, σχεδόν, καθηλωμένους μέσα σε τέσσερις τοίχους. Έχει αναταράξει σε διάφορες πτυχές της ζωή μας. Το στρες, η συναισθηματική αστάθεια και οι ανησυχίες αυξάνονται.

Όπως αυξήθηκαν κατά κόρον και τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Γιατί αυτό;

Περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι δημιούργησε περισσότερες εντάσεις. Περισσότερες εντάσεις σημαίνει, περισσότερα ξεσπάσματα βίας μέσα στο σπίτι. Ο δικός σου παράδεισος ξεκούρασης στο σπίτι ήταν για κάποιον άλλον η δική του κόλαση. 

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας μάς θορύβησαν. Όμως, δεν είναι κάτι καινούριο. Υφίστανται και διαιωνίζονται υπό το πατριαρχικό σύστημα για χρόνια. Η βλάβη μπορεί να μοιάζει αθέατη, αλλά υπάρχει. Και είναι μείζονος σημασίας.

Ενδοοικογενειακή βία είναι κάθε είδος βίας που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον/την σύζυγο ή από τον/την σύντροφο ή άλλα μέλη της οικογένειας. Η βία μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, οικονομική ή/και ψυχολογική.  

Το τεράστιο ερώτημα που εκφράζει  ο κάθε παντογνώστης είναι το γιατί το θύμα δε φεύγει. 

Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι, ανάλογα το πλαίσιο και την κατάσταση που αντιμετωπίζει το θύμα. Μια εξήγηση στο γιατί το θύμα δε φεύγει αποτυπώνεται στη θεωρία για τον κύκλο της βίας, που αφορά μια κακοποιητική σχέση.

Ο κύκλος της βίας αποτελεί τη θεωρία της Lenore Walker (1989), η οποία υποστήριξε ότι υπάρχουν τρεις φάσεις σε μια κακοποιητική σχέση.

Ας φανταστούμε ένα κύκλο. Η πρώτη φάση είναι η δημιουργία της έντασης. Εδώ αυξάνονται οι εντάσεις, μειώνεται η επικοινωνία, η συμπεριφορά του θύτη αλλάζει και το θύμα αρχίζει να φοβάται και να προσπαθεί να τον/την ηρεμήσει. 

Στη δεύτερη φάση πυροδοτείται η κακοποίηση. Ο θύτης κακοποιεί το θύμα με οποιοδήποτε είδος βίας. Το θύμα, συνήθως, αισθάνεται παγιδευμένο και τρομοκρατημένο μη ξέροντας πως να αντιδράσει.

Η  τρίτη φάση είναι η φάση της μεταμέλειας ή όπως αλλιώς λέγεται “μήνας του μέλιτος”. Εδώ ο θύτης εμφανίζεται μετανιωμένος και ζητά συγχώρεση για το λάθος που έκανε, επιμένοντας ότι δε θα επαναληφθεί. Τείνει να αποδίδει τη συμπεριφορά σε τρίτους παράγοντες. Το θύμα βλέποντας την μεταμέλεια κρατάει την ελπίδα ότι συνέβη μόνο μια φορά και όλα θα πάνε καλά. 

Από εδώ οι φάσεις επαναλαμβάνονται, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο. Η κακοποιητική συμπεριφορά είναι επιλογή του θύτη. Δεν είναι απλά ένα ξέσπασμα λόγω απώλειας ελέγχου. Είναι επιλογή. 

Γεωργία Μακρή

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top