Έως πότε; | Πάστα Φλώρα

Είμαι γυναίκα και αυτός ο μήνας που διανύουμε, δεν ξέρω αν πρέπει να με δικαιώσει ή να με εξοργίσει.

Είμαι γυναίκα και νιώθω δικαιωμένη και εξοργισμένη παράλληλα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι η δεύτερη φορά που πρέπει να αρθρογραφήσω για αυτό το ζήτημα και αν με ρωτάς, με το χέρι στην καρδιά, δεν ξέρω πως πρέπει να νιώσω.

Φταίει η παρωχημένη κοινωνία που αδρανεί; Φταίει η εξουσιακή υπόσταση; Φταίει το φύλο; Τι φταίει στο τέλος της ημέρας;

Ούσα ψυχολόγος έχω μάθει να ακούω και να ερμηνεύω σκέψεις και στάσεις με βασικό γνώμονα το μυαλό και την συμπεριφορά. Το φαινόμενο της κακοποίησης, στις ανθρωπιστικές επιστήμες θα το βρεις να ερμηνεύεται με ποικίλες οπτικές και διαστάσεις. Η λύδια λίθος όμως είναι μία, το αίσθημα.

Το αίσθημα μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους, με θετικούς τίτλους ή αρνητικούς. Σε μια κακοποιητική σχέση όμως, το αίσθημα ερμηνεύεται πάντα μόνο με αρνητικούς, και αυτοί είναι δύο. Φόβος και ενοχή.

Μεγαλώνοντας, μας έχει διδαχθεί άθελα και μη, η δύναμη των αρχέτυπων. Είτε ζεις σε μεγάλη κοινωνία, είτε σε μικρή, πάντα θα υπάρχει μια διασυνδετική γραμμή που θα ενώνει πολιτισμούς, κουλτούρες και πρότυπα. Μέσω αυτής της γραμμής λοιπόν, εντυπώνονται έτσι και η ερμηνεία της εξουσίας και της υπερισχύς,

Δεν είμαι εδώ για ενοχοποιήσω ούτε να σκιαγραφήσω πολιτισμούς και φύλα. Είμαι εδώ και σου μιλάω σήμερα, για έναν απλούστερο λόγο. Την αξιοκρατία.

Τα περιστατικά κακοποίησης και εκμετάλλευσης αποτελούν μια μη αξιοκρατική δυναμική που εντρυφούν χρόνια με τα χρόνια στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς για το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία.

Πότε όμως ορίζεται ως η τελευταία. Τι σημαίνει «τελευταία φορά» και τι συνεπάγεται αυτό.

Συνεπάγεται σωστή διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση του Έλληνα πολίτη ή κάποια πολιτική ατζέντα επί του ζητήματος;

Παίρνω το βήμα της σελίδας και της τεχνολογίας για να αναρωτηθώ και να προβληματίσω εμένα και εσάς με ένα βασικό ερώτημα.

«Έως πότε;»

Μπορεί να είμαι/είσαι η κάθε Ζέτα, Σοφία, φοιτήτρια πανεπιστημίου, περαστική από ένα σοκάκι, παιδί ενός κακοποιητικού γονέα, μπορεί και όχι.

Έως πότε λοιπόν;

Πότε θα έρθει η τελευταία φορά και γιατί αργεί;

Αυτό δυστυχώς είναι ένα ερώτημα που θα αργήσουμε πολύ να βρούμε την απάντηση. Μέχρι τότε να ξέρεις δεν είσαι μόνη σου.

Είμαι γυναίκα και νιώθω δικαιωμένη και εξοργισμένη παράλληλα.

Είμαι γυναίκα και είμαι μαζί σου σε αυτόν τον αγώνα.

Γιώτα Μαστροσαββάκη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top