Επιλόχεια κατάθλιψη – Ένας υπαρκτός εχθρός | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αγγελική Λιανού

Πολλά είναι τα ζευγάρια που ανυπομονούν να γίνουν γονείς, σε μεγαλύτερο ποσοστό οι γυναίκες που έχουν έμφυτη την μητρότητα και την «ανάγκη» να δώσουν ζωή από την ζωή τους! Ένα θαύμα κι εμείς μικροί θεοί μπροστά του!

Μετά από μήνες ή χρόνια προσπαθειών, είτε με την υποβοήθηση της ιατρικής επιστήμης είτε με τον φυσικό τρόπο σύλληψης, η ανυπομονησία χτυπάει κόκκινο, για την μέρα εκείνη που θα συναντήσεις το αγγελούδι σου! Η προετοιμασία πυρετώδης, έχεις γεμίσει με βιβλία το κρεββάτι, έχεις μόνιμα το laptop ανοιχτό σε σελίδες και forum με άλλες υποψήφιες μαμάδες, διαβάζεις λεπτομέρειες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μαιευτήριο, για φυσιολογικό τοκετό και καισαρική, ακόμα και για το ποιες πάνες και βρεφικές κρέμες είναι καλύτερες! Μιλάς με τον γυναικολόγο σου για το παραμικρό που νιώθεις και ρωτάς συνεχώς, προσπαθείς να ενημερωθείς , να προετοιμαστείς.

Αν είσαι από τις τυχερές όπου η περίοδος της εγκυμοσύνης κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα , ο τοκετός επίσης και ο θηλασμός δείχνουν ότι με λίγη επιμονή και προσπάθεια θα επιτευχθούν. Κι αν όχι, πάντα υπάρχει η λύση της σκόνης για γάλα.

Όλα μοιάζουν να κυλούν φυσιολογικά και νιώθεις περήφανη που τα έφερες όλα εις πέρας! Ξαφνικά όμως ξυπνάς ένα πρωί και νιώθεις μια κουρτίνα πάνω σου… ένα πέπλο να καλύπτει κάθε θετικό συναίσθημα που είχες μέχρι πρότινος! Μα τι είναι αυτό? Προσπαθείς μάταια, πιέζεις τον εαυτό σου να θυμηθεί, να νιώσει, να πάρει ενέργεια από το τόσο δα πλασματάκι που έχεις δίπλα σου, από το κομμάτι σου, αλλά μάταια! Ήξερες ,περίμενες ότι οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο, κουραστικό και εξαντλητικό συνάμα, αλλά για σένα τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ χειρότερα!

Τότε είναι που αντιλαμβάνεσαι ότι κανείς δε σου μίλησε για αυτό, κανείς δε σου έδειξε την άλλη, πολύ πιθανή και συνάμα πολύ φυσιολογική και αναμενόμενη, όψη του νομίσματος, αυτή που ονομάζεται «Επιλόχεια Κατάθλιψη».

Κάποια βασικά γνωρίσματα είναι τα εξής:

1. Δεν νιώθεις χαρούμενη, τίποτα, ούτε καν το παιδί σου δε δίνει νόημα στην ημέρα σου.

2. Πολλαπλασιασμός αρνητικών συναισθημάτων, κάθε μέρα που περνά νιώθεις ότι βουλιάζεις όλο και πιο βαθιά σε αυτόν τον αρνητισμό.

3. Έλλειψη όρεξης, τρως ελάχιστα κι αυτό μετά από πίεση των δικών σου ανθρώπων.

4. Εναλλαγές διάθεσης, κυρίως μετά την δύση του ηλίου η διάθεση αποκτά ακόμη πιο σκούρο χρώμα.

5. Μετανιώνεις, που ήθελες να γίνεις μητέρα, τελικά δεν ήταν αυτό που διάβαζες στα βιβλία.

6. Σκέφτεσαι να κάνεις κακό, σε σένα ή ακόμα και στο μωρό για να απαλλαγείς από το φορτίο που ανέλαβες.

7. Τύψεις, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι φυσιολογικό αυτό που νιώθεις.

8. Τάσεις φυγής, προσπαθείς εντέχνως , ειδικώς αν έχεις βοήθεια από γονείς κλπ, να τους «πασάρεις» το παιδί.

9. Κανένα «δέσιμο» με το μωρό σου, δεν υπάρχει τίποτα που να σε φέρνει κοντά του, ούτε καν όταν κλαίει και σε χρειάζεται.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει η συμβουλή του ειδικού ψυχολόγου, προκειμένου να συμβάλλει στην αλλαγή τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη για ένα χρονικό διάστημα.
Σημαντικός παράγοντας ίσως και ο σημαντικότερος είναι η υποστήριξη από τον σύντροφό μας, η καλή σχέση από πριν την εγκυμοσύνη και η επικοινωνία για κάθε τι που νιώθουμε! Και κυρίως εμείς οι γυναίκες να απενοχοποιηθούμε από τα ταμπού που μας θέλουν τις τέλειες μητέρες , τις ακούραστες, τις πάντα με το χαμόγελο και καλή διάθεση!

Είμαστε άνθρωποι και συνάμα μικροί θεοί , με αδυναμίες και πτυχές που ούτε εμείς οι ίδιες γνωρίζουμε! Αλλάζει το σώμα μας και η προσωπικότητά μας μέσα σε 9 μήνες, οι ορμόνες στήνουν τρελό χορό και ας είμαστε ειλικρινείς, όσα κι αν διαβάσουμε, δε ξέρουμε τι εστί μητρότητα!

Συνεπώς αφεθείτε, νιώστε και μη ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια.

Καλή μαμά είναι η χαρούμενη μαμά!

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top