Εσωστρέφεια (ή) Εξωστρέφεια | Πάστα Φλώρα

Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια είναι δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με ακρίβεια. Είναι ο Βορράς και ο Νότος στην ψυχολογία των ανθρώπων; Ή απλά η διαφορετικότητα που κάνει τον κάνει άνθρωπο ξεχωριστό; Όσες αναλύσεις κι αν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καμία δεν καταλήγει σε ένα απόλυτο συμπέρασμα. Μάλλον γιατί σίγουρα δεν χρειάζεται να καθορίσουμε τις έννοιες εξ’ ολοκλήρου. Μπορούμε όμως να τις περιγράψουμε με έναν τρόπο που θα μας βοηθήσει να τις κατανοήσουμε.

Ξεκινώντας με τους εξωστρεφείς ανθρώπους θα δούμε πως είναι εκείνοι οι άνθρωποι που εξωτερικεύουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους. Εκφράζουν σχεδόν πάντα τις απόψεις τους και αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις προκλήσεις τις ζωής. Συνήθως κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις και θριαμβεύουν σε μία συνέντευξη για δουλειά. Κατά το παρελθόν υπήρξαν θεωρίες ότι οι πιο χαρισματικοί ηγέτες ήταν εξωστρεφείς. Αυτό το γεγονός συνέβη στην προσπάθεια να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων.

Σύμφωνα, όμως με ορισμένους ψυχολόγους η εξωστρέφεια δεν είναι μια μοντέρνα ανακάλυψη, αλλά ένα χάρισμα που οι άνθρωποι ανέκαθεν αναζητούσαν. Κατά μία γενική έννοια οι εξωστρεφείς έλκονται από τον εξωτερικό κόσμο των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων. Οι εξωστρεφείς σκέφτονται μεγαλόφωνα, είναι άνετοι σε δύσκολές στιγμές, αλλά όχι και σε στιγμές μοναξιάς. Είναι η ψυχή της παρέας, αλλά όχι απόλυτα εκείνοι που θα ακούσουν και τη δική σου άποψη.

Από την άλλη και οι εσωστρεφείς μπορούν να απολαύσουν ένα πάρτι ή μια μεγάλη παρέα απλά μετά από λίγη ώρα εύχονται να φτάσουν γρήγορα σπίτι τους. Προτιμούν να εξωτερικεύονται με όσα τους ευχαριστούν και αφορούν κυρίως την προσωπικότητά τους. Συνήθως αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις. Αφιερώνουν όλη τους την ενέργεια σε ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά και δεν αναλώνονται σε πρόσκαιρες παρέες. Είναι πολύ καλοί ακροατές και συχνά εκφράζουν τα αισθήματά τους μέσω της γραφής. Σκέφτονται πριν μιλήσουν και εκφράζουν τις απόψεις τους όταν χρειάζεται πραγματικά. Έλκονται από τις εσωτερικές σκέψεις και συναισθήματα. Εστιάζουν στα νοήματα των γεγονότων και όχι στο ίδιο το περιστατικό. Σίγουρα, όμως θα ήταν καλό να απαλλάξουμε την κοινωνία μας από τη στερεοτυπική εικόνα του ντροπαλού εσωστρεφή και του δημοφιλή εξωστρεφή.

Ένας λόγος που οι άνθρωποι συγχέουν τις δύο έννοιες είναι ότι μερικές φορές αλληλεπικαλύπτονται. Μπορεί να είμαστε και τα δύο, αυτό εξαρτάται από τις αλληλεπιδράσεις του περιβάλλοντος που ζούμε. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τι από τα δύο είμαστε. Αυτό που χρειάζεται να μάθουμε είναι να γίνουμε εκείνο που δεν μας περιορίζει. Αν αισθάνεσαι άνετα με την εσωστρέφεια ή την εξωστρέφειά σου δεν πρέπει να το αλλάξεις για κανένα λόγο. Η μαγεία της προσωπικότητας είναι η πολύπλευρη μορφή της, όπως η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια. 

Αναστασία Σωφρόνη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top