Φεμινισμός τότε και τώρα: Ένα κίνημα αλλοτρίωσης | Πάστα Φλώρα

Ο φεμινισμός αποτελεί ένα πολιτικό και κοινωνικό κίνημα με σκοπό την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, σε όλους τους τομείς. Aποτελείται επισήμως από τρία κύματα ή ρεύματα, εκ των οποίων το πρώτο χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα. 

Συγκεκριμένα,

Πρώτο Ρεύμα (1789-1870)

Στόχος του πρώτου αυτού κινήματος ήταν η απόκτηση βασικών δικαιωμάτων, όπως συνέβη για τους άνδρες μετά απο αστικές επαναστάσεις και βέβαια μετά απο την Οικουμενική Διακύρηξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έως τότε απηύθηνε δικαιώματα μόνο στους άνδρες.

Δεύτερο Ρεύμα ( 1870-1940)

Το δεύτερο κύμα του φεμινισμού αποτελεί ίσως και το βασικότερο απο τα τρία, καθώς ήταν αυτό που καθόρισε τον ρόλο της γυναίκας ακόμη και στην σύγχρονη εποχή. Διαμορφώθηκε στην Αμερική και Ευρώπη και βασίστηκε στην δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και στις αλλαγές που επήλθαν στον πολιτικό και οικονομικό χώρο του δυτικού κόσμου. Σκοπός αυτού του ρεύματος ήταν η διεκδίκιση του δικαιώματος της ψήφου, καθώς μέχρι τότε οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα εκλογής των ηγετών τους, καθιστώντας τις ίδιες κατώτερες στην πολιτική και κοινωνική ζωή. 

Τρίτο Ρεύμα (1950-1980)

Κατά το τρίτο ρεύμα, οι γυναίκες αγωνίστηκαν για την εξάλειψη της πατριαρχίας, την ισότητα στην εκπαίδευση και στον εργασιακό χώρο, την εξάλειψη της βίας καθώς και την σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας. 

Τέταρτο Ρεύμα (ανεπίσημα) (1980-σήμερα)

Το τέταρτο ρεύμα μοιάζει με το τρίτο ως πρός τους στόχους, και συγκαταλέγει επίσης τον αγώνα της προάσπισης των δικαιωμάτων διάφορων μειονοτήτων (όπως λοατ).

Στην σημερινή εποχή ο όρος φεμινισμός είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο, μέσω διάφορων κινημάτων και δράσεων. Ωστόσο, συχνά ακούμε απόψεις που θεωρούν το κίνημα ανώφελο και απαρχαιωμένο, καθώς τα βασικά δικαιώματα  των γυναικών έχουν κατοχυρωθεί. Και ενώ πράγματι, η κατάσταση είναι σαφώς πιο ευνοϊκή απ’ότι στο παρελθόν, η καθολική ισότητα δεν έχει επιτευχθεί, και μάλλον θα περάσουν αρκετές δεκαετίες προκειμένου οι γυναίκες να διαδραματίζουν ένα ισχυρό παράγοντα αλλαγής στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα.

Πέρα απο γεγονότα όπως η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και η επιβολή της μαντίλας, καίρια ζητήματα αποτελούν και η θέση της γυναίκας στην πολιτική, ο διττός κλάδος επαγγελμάτων και η θέση της γυναίκας στις επιχειρήσεις.

Ο χώρος της πολιτικής αποτελεί μια ανδροκρατούμενη υπόθεση, παρά  την θεσμική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των γυναικών. Ακόμα, στην αγορά εργασίας, υπάρχουν ορισμένα στερεότυπα που συνοδεύουν τα δύο φύλα έως και σήμερα.

Οι εκπαιδευτές στο συνόλό τους απαρτίζονται απο γυναίκες, ενώ η μηχανική επιστήμη απο άνδρες. Τέλος, φλέγον ζήτημα είναι και η γυναικεία επιχειρηματικότητα που δεν προωθείται όπως θα έπρεπε λόγω της «συναισθηματικής» γυναικείας φύσης. Είναι γνωστό άλλωστε, πως σε υψηλόβαθμες και υψηλόμισθες θέσεις εργασίες, οι ερωτήσεις που ρωτούνται (πρός τις γυναίκες) είναι η κατάσταση τους, η επιθυμία τους για οικογένεια και τα πλάνα τους μεσοπρόθεσμα.

Απο τα παραπάνω δεν θα έπρεπε σαφώς να λείπει και το μισθολογικό χάσμα (το οποίο ναι μεν διαφέρει απο χώρα σε χώρα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει), το οποίο υποτιμά και καθιστά κατώτερο τον ρόλο της γυναίκας στην αγορά εργασίας. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί και η αλλοτρίωση του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο συχνά συνδέεται με τον άτυπο όρο «φεμιναζί». Τα ιδανικά και ο αγώνας του υγιούς φεμινισμού δεν στοχεύουν σε απόκτηση προνομίων, ειδικής  συμπεριφοράς και αντιμετώπισης, περισσοτέρων δικαιωμάτων απο αυτά που κατέχουν οι άνδρες ή ακόμη και εξίσωση των φύλων.

Στόχος είναι η ισοτιμία και η συνεργασία των φύλων σε όλους τους τομείς με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι γυναίκες μετά απο δεκαετίες αγώνων, δεν επιθυμούν να θυματοποιούνται και με κάθε δράση τους αποδεικνύουν την δυναμικότητα και την αποφασιστικότητά τους για καθολική αλλαγή.

Σίσσυ Πολιτοπούλου 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top