Για την αγάπη που αξίζεις | Πάστα Φλώρα

Στα αλήθεια, υπάρχει άραγε ένας τουλάχιστον άνθρωπος στον κόσμο που να μην αξίζει αγάπη; Νέος, ηλικιωμένος, πλούσιος ή φτωχός; Μπορείτε να σκεφτείτε έναν; 

Επιτρέψτε μου να διακόψω το συλλογισμό σας και να πω πως όχι, δεν υπάρχει κανείς ανάξιος της εμπειρίας της αγάπης. Κάθε ένας είναι κατάλληλος να αγαπάει και να αγαπιέται. 

Βλέπετε, η αγάπη είναι το πιο ισχυρό συναίσθημα και ήδη από την προγεννητική περίοδο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή πορεία του ατόμου. Μάλιστα οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η ίδια δεν είναι απλά το πιο έντονο συναίσθημα, αλλά και πως χωρίς αγάπη ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει. Όμως αξίζουμε όλοι την ίδια αγάπη; Μήπως κάποιος αξίζει περισσότερη αγάπη από κάποιον άλλον; Και τι εννοούμε με την έκφραση «αξίζω αγάπη»;΄

Πολλοί θα έλεγαν πως η αγάπη μετριέται τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Σκεφτείτε μόνο πως αισθάνεται κάποιος μόνο στο άκουσμα της λέξης. Δύσκολος ο προσδιορισμός της έννοιας και διαφορετικός για τον κάθε ένα, αφού η αγάπη βιώνεται ποικίλα. 

Ένα «σε αγαπώ» είναι από μόνο του μια σοβαρή αιτία για ένα πλατύ χαμόγελο. Μπορεί στα αλήθεια να δώσει ουσιαστική χαρά ενώ είναι πράγματι μια επιβεβαίωση ότι το άτομο μπορεί να αγαπηθεί. Έχει τόση δύναμη ώστε να αλλάζει ολόκληρος ο κόσμος του ατόμου. Ισχύει πως, εξαιτίας της αγάπης έχουν αλλάξει πολλοί και έχουν υποχωρήσει. Έχουν αφήσει τα πάντα πίσω και έχουν μετακομίσει ακόμη και στην άλλη άκρη της γης. Αυτό είναι αγάπη. Για αυτού του είδους την αγάπη, τόσο δυνατή, αξίζει  να ζούμε. 

Όσο για τις πράξεις, οι ειδικοί έχουν ξεχωρίσει αυτές που διαπράττονται από απλούς ανθρώπους που υποκλίνονται στην αγάπη τους. Καθημερινά οι πράξεις αυτές είναι παρούσες. 

Και τι μπορεί να είναι; Ίσως μια αγκαλιά. Ίσως ένα χάιδεμα ή ένα τηλέφωνο αργά τη νύχτα. Ίσα ίσα να ξέρουμε ότι κάποιος μας σκέφτεται. Ότι κάποιος δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι το πρωί για να μας ακούσει.  Ότι κάποιος μας αγαπά και έχει ανάγκη να είναι διαρκώς δίπλα μας.

Αυτό πραγματικά αξίζουμε. Κάποιον που -από αγάπη- θα τα έκανε όλα αυτά. Έναν ή μία που θα μας έχει πρώτη σκέψη και θα αφιέρωνε χρόνο για μερικές στιγμές. Έναν ή μια που τολμάει να υποσχεθεί και να μας διαβεβαιώσει πως θα είναι δίπλα μας σε κάθε επιτυχία και αποτυχία. Και θα μας στηρίζει δίχως αντάλλαγμα. Κάποιον που επίσης αξίζει την αγάπη, και δεν φοβάται να την μοιράσει.

Αυτό πραγματικά αξίζουμε. Αυτά και παραπάνω αξίζει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη. Και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ούτε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τελικά άνθρωπος που δεν είναι άξιος της γλυκιάς εμπειρίας ούτε πως μπορεί έστω και ένας να ζήσει χωρίς αυτή. Εξάλλου η ζωή είναι αρκετά μικρή ώστε να προτιμήσουμε τη μοναξιά. Και ακόμα πιο μικρή ώστε να συμβιβαζόμαστε σε μέτριες σχέσεις. Καλύτερα να δινόμαστε ολοκληρωτικά σε εκείνους, που με τη σειρά τους θα «πέθαιναν» για εμάς -ΑΠΌ ΑΓΆΠΗ.

Ζουγιανού Πελαγία

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top