Για τον δάσκαλο μας με αγάπη | Πάστα Φλώρα

«Εφτά. Σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις.
Μάτσο χωράνε σε μια κούφιαν απαλά».

«Η ελευθερία για μας
Είναι μια ωραία γυναίκα
Έχει υπογάστριο και υπεργάστριο
Δεν είναι κάνα χοντρογούρουνο αστικό
Έτσι πρέπει να γίνει
Έτσι θα γίνει» (Στίχοι: Wolf Biermann Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος).

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Αλήθεια δεν ξέρω τι να γράψω. Δεν θέλω αυτό το κείμενο να έχει ούτε την μορφή επικήδειου ούτε να μοιάζει με μια απλή περιγραφή αυτής της τεράστιας προσωπικότητας. Τον γνώρισα κυρίως μέσω των συνθέσεων του. Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με δυο από τους αγαπημένους μου ποιητές. Τον βαθιά πολιτικοποιημένο και επαναστατικό Ναζίμ Χικμέτ, και τον ταξιδιάρη ονειροπόλο και μοναχικό, Νίκο Καββαδία.

«Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ» (από την τελευταία του δημόσια ανάρτηση στο facebook).

Όμως στα μάτια μου δεν ήταν ένας απλός συνθέτης. Ένας επαναστάτης, αυθεντικός Μαρξιστής, όπως δήλωνε και ο ίδιος, αποτελούσε παράδειγμα ανθρώπου για μένα. Επίσης το ότι ασχολήθηκε και με το θέατρο, γράφοντας μουσική για πολλές παραστάσεις, τον έκανε ξεχωριστό.

Τέλος, δεν ξέρω αν υπάρχει θεός, και όπως είχε πει και ο Robert Green Ingersoll, θα ήταν καλύτερα για την υπόληψη του να μην υπάρχει. Ωστόσο, με τον Θάνο Μικρούτσικο, νομίζω ότι πιστεύαμε στον ίδιο. Σε αυτόν, που με την απώλεια του, θα επέλεγε να χαρίσει ένα δώρο στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Καλό ταξίδι Θάνο…

Παντελής Χατζηιωάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top