Γιατί ένα digital detox είναι αυτό που χρειάζεσαι; | Πάστα Φλώρα

Ίσως έχεις ακούσει τους όρους «digital diet» και «digital detox». Ίσως μάλιστα να έχεις φανταστεί και τι σημαίνουν. Όπως προδίδουν οι λέξεις, πρόκειται για μια πραγματική αποτοξίνωση από κινητά, οθόνες, internet κτλ. Είναι μια διαδικασία στην οποία αξίζει να μπεις, όσο επίπονη κι αν ακούγεται. Γιατί στην τελική, ποια δίαιτα δεν είναι έστω και λίγο επίπονη;

Ίσως αναρωτιέσαι γιατί να μπεις στον κόπο να αποχωριστείς αγαπημένες συνήθειες όπως τα stories του Insta, το swipe left και swipe right, τα reposts του Facebook, το να ξυπνάς και να εισβάλλεις στον κυβερνοχώρο ή το να τον επισκέπτεσαι έτσι για ένα τελευταίο καληνύχτα.

Και ναι, κανείς δεν μπορεί να σε αδικήσει που θεωρείς το digital detox δύσκολο. Εν έτει 2020, τα smart phones έχουν γίνει η προέκταση του χεριού μας, το διαδίκτυο είναι πανταχού παρόν και τα social έχουν αναδειχθεί στο κυρίαρχο μέσο κοινωνικοποίησης και διατήρησης ανθρώπινης επαφής. 

Ναι, ένα digital detox θα είναι δύσκολη υπόθεση δεδομένων των παραπάνω. Αλλά σου υπόσχομαι, αξίζει τον κόπο. Και αν αναρωτιέσαι γιατί το digital detox είναι αυτό που χρειάζεσαι, ορίστε μερικοί καλοί λόγοι. 

  • Θα έχεις χρόνο (και επιθυμία) να κάνεις πράγματα

Θα ξαναπιάσεις εκείνο το βιβλίο που είχες αφήσει στη μέση ή που πάντα ήθελες να ξεκινήσεις αλλά δεν έβρισκες αφορμή (γιατί πού να βρεις αφορμή αν τη μισή μέρα εργάζεσαι και την άλλη μισή είσαι στα social;). Ενδεχομένως μάλιστα να ξεκινήσεις ένα καινούργιο χόμπι. Εξάλλου, τώρα που δεν θα υπάρχει πια το Insta για να διοχετεύσεις την καλλιτεχνικότητά σου ποστάροντας ηλιοβασιλέματα, θα αναζητήσεις κάποια άλλη διέξοδο. Και θα τη βρεις σε μια τάξη χορού, ένα εργαστήριο κεραμικής ή ζωγραφικής, δύο βελόνες cross stitching ή ένα τετράδιο δημιουργικής γραφής.  

  • Θα βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σου 

Λίγο το ‘χεις; Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο αυξάνει το άγχος και την αϋπνία, ενώ σχετίζεται με μειωμένη διάρκεια ύπνου.

  • Και γενικά θα περιοριστεί το στρες σου

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση ποσοστών Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής, κατάθλιψης και μοναξιάς. Τη στιγμή που το Facebook, το Instagram και το Snapchat υπονομεύουν το ευ ζην σου, ένα cyber detox μπορεί να σε βοηθήσει να τα ξαναβρείς με τον εαυτό σου. 

  • Ίσως βελτιωθούν οι διατροφικές σου συνήθειες

Ο αυξημένος χρόνος που περνάμε μπροστά σε οθόνες, φαίνεται να επηρεάζει την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και τις ώρες που αφιερώνουμε στην άσκηση. Απομακρύνοντας το κινητό, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή από κοντά σου την ώρα του γεύματος, θα συνειδητοποιήσεις ότι ίσως και να μπορείς να χορτάσεις με λιγότερη τροφή. Επιπλέον, θα απολαύσεις πολύ περισσότερο το γεύμα σου. Και στο τέλος, θα βρεις και χρόνο για εκείνο το τριαντάλεπτο περπάτημα που έχεις ακούσει ότι κάνει καλό.

  • Θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν σου λείπει τίποτα 

Γιατί δεν σου έκαναν like; Γιατί οι άλλοι έχουν τόσους followers και εσύ δεν έχεις; Όντως αυτή η κοπέλα από το χωριό σου έγινε influencer, ενώ εσύ την περνάς ακόμη στην αφάνεια; Γιατί όλοι ζουν την τέλεια ζωή σε παραλίες και ταξίδια, έχουν φουλ σμιλεμένα σώματα, πηγαίνουν στα πιο in στέκια και ντύνονται από τη ντουλάπα της Carrie Bradshaw;

Θες απάντηση; Γιατί αυτός είναι ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένας κόσμος που υπάρχει για να δημιουργεί ανασφάλειες. 

Ο αριθμός των Followers ή των Likes δεν λέει απαραίτητα κάτι. Η τέλεια ζωή που προβάλλουν οι χρήστες δεν είναι απαραίτητα αληθινή. Κάνε ένα digital detox και θα το διαπιστώσεις.    

  • Και κάπως έτσι θα επανεκτιμήσεις πολλά

Θα επαναξιολογήσεις τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους. Θα βρεις χρόνο να γνωρίσεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Θα αγαπήσεις τον εαυτό σου. Θα τα βρεις με τη ζωή σου. Θα αποκτήσεις ενδιαφέροντα. Θα βελτιωθεί η υγεία σου και τα ποσοστά ενέργειάς σου. 

Θα διαπιστώσεις ότι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής σου. 

Ελένη Σωτηράκου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top