Γιατί το να τρως sustainably έχει αξία (και πώς μπορείς να το πετύχεις) | Πάστα Φλώρα

Το sustainable eating, είναι μια από αυτές τις τάσεις που πάλι καλά που ήρθαν στη ζωή μας. Ίσως μάλιστα να μην πρόκειται για μία ακόμη «τάση» αλλά για μια αναγκαία στάση ζωής. Μια στάση ζωής που σέβεται το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο που το κατοικεί.   

Με τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, η υιοθέτηση πιο οικολογικών διατροφικών συνηθειών είναι σαφώς μια πολύ καλή ιδέα. Βασική αρχή: το no waste. Και φυσικά η ενσυνείδητη διατροφή (mindful eating) και οι σωστές επιλογές σε τρόφιμα.  

Η κατάσταση τώρα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση και άρα ζήτηση και παραγωγή τροφίμων. Η αύξηση αυτή με τη σειρά της, ευθύνεται για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πιο συγκεκριμένα, το 31% της ρύπανσης λόγω παραγωγής τροφίμων οφείλεται στη ζωική παραγωγή, ενώ ένα 18% στις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης, μεταφοράς, και διάθεσης προϊόντων.

Ποιοι οι στόχοι και ποια τα οφέλη;

Η σύζευξη της αειφορίας με τη διατροφή επιδιώκει πρωτίστως να αναχαιτίσει την οικολογική υποβάθμιση. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μείωση στην εκπομπή ρύπων και στη δαπάνη ενέργειας και πόρων λόγω παραγωγής, συσκευασίας και διακίνησης τροφίμων. Εξίσου σημαντική κρίνεται και η μείωση της σπατάλης των ίδιων των τροφίμων που πολύ συχνά δεν καταναλώνονται. 

Σε πρώτο επίπεδο, το sustainable eating υπόσχεται ένα αξιοσημείωτο περιβαλλοντικό όφελος. Σε δεύτερο επίπεδο, το no waste ευνοεί την οικιακή οικονομία ενώ η έμφαση στην επιλογή τοπικών προϊόντων, αρκεί για να τονώσει και την οικονομία του τόπου. Παράλληλα, η υιοθέτηση του mindful eating στο πλαίσιο της οικολογικής διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση μιας πιο ισορροπημένης και υγιούς σχέσης με την τροφή.    

Πώς μπορείς να καταναλώσεις πιο sustainably;

Αγόρασε:

  • Τοπικά 

Εμπιστεύσου τοπικούς παραγωγούς. Ο λόγος είναι ότι τα τοπικά προϊόντα δεν απαιτούν μεταφορά προς το σημείο διάθεσης (ή τέλος πάντων η όποια μεταφορά είναι περιορισμένης κλίμακας). Συνεπώς δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με ρύπους παραγόμενους κατά τη μετακίνηση.

  • Εποχικά

Κάθε εποχή έχει τα δικά της. Μάλιστα τα τρόφιμα είναι σαφώς πιο φρέσκα, θρεπτικά και απαλλαγμένα από χημικές ουσίες όταν είναι στον καιρό τους.

  • Μόνο ό,τι χρειάζεσαι!

Υπολόγισε εκ των προτέρων τι χρειάζεσαι για την παραγωγή των γευμάτων σου μέσα στην εβδομάδα/μήνα. Και περιορίσου σε αυτά! Μια λίστα σούπερ μάρκετ μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις περιττές αγορές.  

  • Χύμα

Προτίμησε να αγοράσεις φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ρύζι χύμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα επισκεφθείς το μανάβικο, το bio ή τη λαϊκή της γειτονιάς σου αντί για το σούπερ μάρκετ.  

  • Τα κατάλληλα τρόφιμα

Μείωσε την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης (κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας, γαλακτοκομικά, κτλ). Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για τρόφιμα με υψηλό οικολογικό αποτύπωμα. Προτίμησε αντ’ αυτών, τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.

  • Τη μεγάλη συσκευασία

Ίσως να σου ακούγεται κάπως αντιφατικό, αλλά η μεγάλη συσκευασία σε συμφέρει όχι μόνο οικονομικά αλλά και οικολογικά. Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά, οι περισσότερες μικρές δόσεις/μερίδες (καφέ, ζάχαρης, γιαουρτιού, μαρμελάδας κτλ) ισοδυναμούν με περισσότερο υλικό συσκευασίας.

Χρησιμοποίησε δικές σου (οικολογικές) συσκευασίες

Αντί να χρησιμοποιήσεις τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ, χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες από οικολογικά/βιοδιασπώμενα υλικά όπως γυαλί, μπαμπού ή ύφασμα. 

Κατανάλωσε:

  • Σπιτικά γεύματα

Προτίμησε να τρως φαΐ από τα χεράκια σου. Και απενοχοποίησε επιτέλους αυτό το καημένο το «ταπεράκι στη δουλειά/σχολή»! Πίστεψέ με, είναι σωτήριο.

  • Με συνείδηση

Όταν έχεις ολοκληρώσει το γεύμα σου, βάλε το πιρούνι κάτω. Και γενικά απόφυγε να καταφύγεις σε υπερφαγία. Αντ’ αυτού, άκου το σώμα σου και πρόσφερέ του τροφή μόνο όταν και αν σου το ζητήσει. 

Αξιοποίησε ό,τι έχει μείνει

Ό,τι έχει μείνει από χθες, μπορεί άριστα να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή νέων συνταγών τις επόμενες μέρες. Και φυσικά, τρόφιμα όπως υπερώριμα φρούτα ή «μπαγιάτικο» ψωμί μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιρετικά δίνοντας σάλτσες, smoothies ή τραγανά κρουτόν. Γενικά, be creative.

Ελένη Σωτηράκου, Φαρμακοποιός, MSc Clinical & Public Health Nutrition

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top