Γκρίζες μέρες | Πάστα Φλώρα

Το ξυπνητήρι τυπικότατο. Πάντα στην ώρα του σημαίνει την έναρξη μιας καινούριας ημέρας. Τι μας επιφυλάσσει άλλο ένα μουντό πρωινό στην πόλη της Θεσσαλονίκης;


Η στιγμή που ανοίγουμε τα παραθυρόφυλλα, είναι και η στιγμή που αδημονούμε να αδράξουμε τη μέρα. Το φως του ηλίου έχει κρυφτεί για τα καλά αυτές τις μέρες και εμείς το ψάχνουμε αδιάκοπα. Είναι σαν να περιμένουμε μια αφηρημένη έννοια να γεμίσει την ψυχή μας.

Δύο τυχαία ρούχα από τη ντουλάπα, τη στολή μας και δρόμο! Αγάπη στο κατοικίδιο, με μια υπόσχεση πως θα μας βλέπει πιο συχνά και κλειδαμπάρωμα στην πόρτα. Οι γειτονιές της πόλης είναι γκρίζες, αυτές τις μέρες. Άλλοτε κλαίνε λες και προσπαθούν να πειράξουν την ένταση μιας οργισμένης καθημερινότητας και άλλοτε είναι μυστήριες και χάνονται μεσ’ τους καπνούς.


Τι όμορφες είναι οι γειτονιές! Η ησυχία του πρωινού τους δίνει μια δύναμη μοναχικότητας. Ο μανάβης βγάζει τα καφάσια με τις πρασινάδες, ο καφετζής τις καρέκλες του, οι νοικοκυραίοι σκουπίζουν τις εισόδους με τις ψάθινες σκούπες και τα αδεσποτάκια μας προϋπαντίζουν για να πάμε στη δουλειά με ασφάλεια.

Ο χειμώνας έχει περίεργες και γοητευτικές μυρωδιές: κάτι από καπνό, βροχή και νοσταλγία του χωριού μας. Πως το κάνει άραγε αυτό; Κρυώνεις και γουστάρεις την ίδια τη στιγμή. Σαν φίλη και συνοδοιπόρος στέκεται η αύρα του.
Αφού πάρουμε το «ΟΑΣΘικό εξπρεςς» και επιβιβαστούμε σε ένα σύντομο ταξίδι με ποικιλία δυσάρεστων οσμών, πιάνουμε δουλειά σαν να μην υπάρχει αύριο και γινόμαστε σκλάβοι των δευτερολέπτων.
Κόσμος τρέχει, κόσμος μένει στατικός. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν που θέλουν να πάνε, απλά κινούνται νευρικά και μπερδεμένα. Θέλουν τόσο πολύ να ξεσπάσουν την οργή τους και συνήθως το κάνουν σε εμάς τους κατά συνθήκη πωλητές. Με τέτοιες συναναστροφές, τα λεπτά φανταζόταν δεκαετίες ολόκληρες, γεμάτες δυστυχία και τοξικότητα. Κάποια στιγμή, ο χρόνος μας λυπάται και μας απελευθερώνει.


Βραδιάζει. Μόλις το ΟΑΣΘικό εξπρεςς πιάσει Εγνατία, ένας δρόμος με χίλια φωτάκια απλώνεται. Το κέντρο τη νύχτα είναι πιο φωτεινό, γιατί το γκρι έχει φύγει και το διαδέχεται το μαύρο. Πέντε βήματα στις γνωστές μας πλάκες, λίγο ζέστη που αναδύεται από τις εξατμίσεις και σπίτι μας. Κάνε λιγάκι υπομονή, η πόλη θα ομορφύνει.

Ράνια Κ.

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top