Γυναίκες με άρωμα αγώνα | Πάστα Φλώρα

Κάθεσαι στον καναπέ σου χαλαρός παρακολουθώντας τις ειδήσεις: δημοψήφισμα, παραίτηση Σαμαρά και Βαρουφάκη, πανζουρλισμός! Αφού είδες με αγανάκτηση μα συνάμα και με πλήρη αποδοχή για τα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, ξαφνικά εμφανίζεται ένα ρεπορτάζ που σε κάνει πυρ και μανία και χλευάζεις αραχτός από τον καναπέ σου .

Δεν έχουμε να κάνουμε με ποδόσφαιρο αν αυτό κατάλαβες, όχι ουδεμία σχέση. Με φεμινισμό έχουμε να κάνουμε αγαπητέ. Γυναίκες ακτιβίστριες που καθημερινώς μάχονται και ποδοπατούν τον κάθε βάρβαρο νόμο εις βάρος των δικαιωμάτων τους

Οι ανδροκρατούμενες κοινωνίες καλά κρατούν, οι στερεοτυπικές κοινότητες με βάση το αρχαιοκαπηλικό μοντέλο: ο άντρας είναι ο αρχηγός, ανώτερο όν από την γυναίκα σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, σεξουαλικό επίπεδο, έχουν γίνει θρεφτάρια ακόμα και εν έτη 2015 .

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή όμως για να καταλάβουμε με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε.

Κατά τον 19ο αιώνα γεννιέται ένα επαναστατικό και πρωτοποριακό κίνημα για τα δεδομένα της εποχής με προτεστάντες το γυναικείο φύλο να παλεύει μέσω ποικίλλων σκοπών και μέσων για την σεξουαλική ανισότητα της κοινωνίας καθώς και την αδικαιολόγητη υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο το φάσμα της.

Ο γυναικείος ακτιβισμός λοιπόν έγινε ένα οικουμενικό κίνημα που μέχρι και σήμερα παλεύει για την καλύτερη ισότητα της γυναίκας, καθώς διακινεί και εκστρατείες για μείζον θέματα όπως η μητρότητα, ενδοοικογενειακή βία, η αποτρόπαια κλειτοριδεκτομή, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις ,η υποβάθμιση του γενικότερου συνόλου του φύλου «θηλυκό» και άλλα πολλά.

Τέλος όσο αναφορά τα είδη του φεμινισμού αυτό είναι ένα άλλο θέμα αφού πλέον σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη αγωνιστικού φεμινισμού.

Πως εσύ κύριε που κάθεσαι αραχτός στον καναπέ σου και πίνεις την μπύρα σου θεωρείσαι «καλύτερος» και κυρίαρχος αυτού του κόσμου όταν εκατομμύριο γυναίκες ανά τον κόσμο κραυγάζουν σε δρόμους, σε πλατείες για τα ήδη νομιμοποιημένα κατοχυρωμένα δικαιώματα τους αλλά παρόλ’ αυτά ποδοπατημένα από την κοινωνία;

Το φαινόμενο του σεξισμού που γεννιέται από τις κοινωνικές προκαταλήψεις, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο είναι ένα άλλο πρόβλημα που δυστυχώς μαστίζει μέχρι και σήμερα τις κοινωνίες μας και ο γυναικείος ακτιβισμός παλεύει να το «εξολοθρεύσει», σηκώνοντας το ανάστημα για την σωστή μεταχείριση των γυναικών και την μείωση σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους εργασιακούς χώρους και όχι μόνο.

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας, ο εξευτελισμός της ως άνθρωπος, η μεταχείριση της σαν αντικείμενο, είναι καθημερινά κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν πολλές κοινωνίες και αναγκάζουν εκατομμύρια γυναίκες να παλεύουν για μια αξιοκρατική και οικουμενικά ισότιμη επιβίωση.

Τώρα να έρθουμε σε ένα όμως αγαπητέ άντρα. Ανέκαθεν ήσουν το ανώτατο ον αν κρίνει κανείς από την ιστορία. Αρχαιότητα, φιλοσοφία, πολιτική και πάει λέγοντας. Αλλά γιατί όμως, αναρωτήθηκες ποτέ γιατί εσύ και μονάχα εσύ;

Μήπως γιατί η γυναίκα είναι πολύ χαζή για την ενασχόληση με τα κοινά;

Όχι βέβαια, απλά γιατί ποτέ δεν είχε το δικαίωμα να πατήσει πόδι και να επαναστατήσει σε έναν κόσμο που φτιάχτηκε και για εκείνη εξίσου.

Αυτό λοιπόν διαπραγματεύεται το ρεύμα του φεμινισμού, για αυτό του είδους τις ανισότητες πάλευε από την εποχή του Διαφωτισμού και εξακολουθεί να παλεύει μέχρι και σήμερα. Αν ο κόσμος διαρθρωνόταν με βάση μια μητριαρχική βλέψη των πραγμάτων, οι άντρες θα ήταν εκείνοι που θα επαναστατούσαν.

Ο φεμινισμός καθίσταται απαραίτητος για μια κοινωνία που κυριαρχείται με βάση το πατριαρχικό μοντέλο. Καθίσταται απαραίτητος για όλες εκείνες τις γυναίκες εκεί έξω που δεν είναι μόνο ένα σκεύος του σεξ, δεν είναι το πιόνι για τις πολιτισμικές χουλιγκανικές παραδόσεις.

Καθίσταται απαραίτητος για την αποτροπή της θυματοποίησης της γυναίκας επειδή υπέστη κακοποίηση, για να μην αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο ηδονής σε κάθε διαφημιστική καμπάνια, να μην λογοκρίνεται και χλευάζεται για τα παραπάνω της κιλά που δεν ταιριάζουν στην τέλεια όλο στερεοτυπικά πρότυπα κοινωνίας μας.

Καθίσταται απαραίτητος για τον ένα και μοναδικό λόγο. Να ζει ελεύθερη και ίση.

Πρώτη δημοσίευση: www.mindthetrap.gr

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top