Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο | Πάστα Φλώρα

Γυναίκα: μια λέξη, μα τόσες σημασίες

Όλοι γνωρίζουμε γυναίκες που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τα καθεστυκότα πράγματα με αδίακοπους αγώνες. Γυναίκες όπως η Rosa Parks αλλά κι άλλες γυναίκες-τα ονόματα των οποίων δεν έχουμε μάθει-οι οποίες  με το θάρρος τους έχουν συμβάλει στην αλλαγή αυτού του κόσμου.

Rosa Parks

Μια γυναίκα σύμβολο που πυροδότησε τον αγώνα των μαύρων για ίσα δικαιώματα τη δεκαετία του΄50. Η ίδια αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άντρα κάτι το οποίο ήταν ασυνήθιστο, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Η Rosa Parks με την βοήθεια του Martin Luther King και της οργάνωσης Montgomery Improvement Association ξεκίνησε μποϊκοτάζ στα λεωφορεία ώσπου το Νοέμβριο του 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να διακυρήξει αντισυνταγματικό τον νόμο για τον φυλετικό διαχωρισμό.

Simon de Beauvoir

Η Simon de Beauvoir αποτελεί ένα μεγάλο σύμβολο στο φεμινισμό. Μία γυναίκα με πολύπλευρη και έντονη προσωπικότητα: συγγραφέας, ακτιβίστρια, φεμινίστρια, καθώς επηρέασε με τις ιδέες της ένα τεράστιο κομμάτι  της γυναικεία ύπαρξη. Τα βιβλία της και ιδιαίτερα “Το δεύτερο φύλλο”, περιγράφει τη γυναικεία ταυτότητα ως κοινωνικό κατασκεύασμα  και όχι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα:Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι”. Η Μποβουάρ συμμετείχε, επίσης, σε εκδηλώσεις για το δικαίωμα στη νόμιμη έκρτωση και υπέγραψε το διάσημο κείμενο των 342 επώνυμων γυναικών που είχαν καταφύγει σε παράνομη έκτρωση.

Amelia  Earhart

Η πρώτη γυναίκα πιλότος  που ταξίδεψε μόνη της πάνω από τον Ατλντικό ωκεανό και τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης. Η Earhart έδινε διαλέξεις για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς ήταν μέλος του Εθνικού Κινήματος Γυναικών και υποστήριξε την αλλαγή του Συντάγματος για τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλλων. Σε ένα γράμμα προς τον σύζυγο της ανέφερε:Έχω απόλυτη συναίσθηης του κινδύνου. Θέλω να το κάνω, γιατί θέλω να το κάνω. Οι γυναίκες πρέπει να αποτυγχάνουν να κάνουν πράγματα όπως και οι άντρες”.

“Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα. Μη στοιχηματίζεις στο μέλλον, ενέργησε τώρα χωρίς καθυστέρηση”

Simon de Beauvoir

Μαγδαληνή Μανουσάκη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top