H Ελληνική Stand-up Comedy Σκηνή | Πάστα Φλώρα

Ξέρουμε όλοι τι είναι το Stand-Up Comedy; Όχι! Τέλεια!

Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι είναι σε σένα που δεν γνωρίζεις, αλλά σου αρέσει να γελάς μέχρι δακρύων, και θα σου παρουσιάσω εν τάχει τους δικούς μου αγαπημένους Stand-Up Κωμικούς.

Το Stand-Up Comedy ξεκίνησε κάπου στην Αμερική. Την δεκαετία του 1970 και το 1979 άνοιξε το πρώτο Comedy Club στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα καθυστέρησε να έρθει κάποιες δεκαετίες, αλλά ήρθε για να μείνει.

Ο κωμικός βρίσκεται μόνος του στην σκηνή, συνήθως με έναν προβολέα να πέφτει πάνω του σε ένα σκοτεινό θέατρο, σαν να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα και τον ανακρίνουν, χωρίς τα βασανιστήρια. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, τον βασανίζει η ανταπόκριση του κοινού στα κείμενα που έχει προετοιμάσει. Ναι, αυτά που θα σου πει πάνω στην σκηνή, τα έχει προετοιμάσει από το σπίτι, τα έχει επεξεργαστεί και δεν του ήρθαν σαν θεία επιφοίτηση εκείνη την στιγμή.

«Είναι η πιο αυθεντική και άμεση σύνδεση μεταξύ πομπού και δέκτη σε όλο το φάσμα των τεχνών», διάβασα κάπου.

Το κοινό μπορεί να απελευθερώσει και να πνίξει τις δυνάμεις φαντασίας ενός καλλιτέχνη. Ο ίδιος μοιράζεται ως ένα βαθμό μια μικρή ή μεγάλη εμπειρία της ζωής του, με σκοπό να ταυτιστείς, κι ακόμα κι αν σου διηγείται μια άσχημη στιγμή, θα σου την παρουσιάσει πάντα με κωμική πλευρά. 

Κάποιες από τις ατάκες που θα ακούσεις, θα μείνουν στο μυαλό σου και θα τις λες και εσύ, ίσως για να σε κάνουν να νιώσεις λίγο πιο cool, μέχρι να βρεις κάποιον που έχει παρακολουθήσει την ίδια παράσταση και τότε να γελάσετε παρέα.

Αν παρακολουθείς Stand-Up Comedy μην το αρνείσαι! Το έχεις κάνει και το ξέρουμε και οι δυο! Αν ανήκεις στο φιλοθεάμων κοινό του είδους, ξέρεις πως είσαι στους πρώτους επιλαχόντες, αν καθίσεις στην πρώτη σειρά.  Για σένα που είσαι «πρωτάρης», στην αρχή της κάθε παράστασης ο κωμικός επιλέγει κάποιους από την πρώτη σειρά, τους κάνει κάποιες ερωτήσεις του τύπου, για να σπάσει ο πάγος μεταξύ κωμικού και κοινού.

Η κωμωδία εισχωρεί στα βάθη της καθημερινότητας και ανασύρει από την συνείδηση του κοινού στιγμές από κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Ένας από τους σκοπούς του κωμικού είναι να ανασύρει από το μυαλό σου μικρές τέτοιες στιγμές μέσω του δικού του τρόπου, με στόχο να σε κάνει να γελάσεις και ίσως να προβληματιστείς, όσο οξύμωρο μπορεί και να ακούγεται. Φτάνει να θυμηθείς τα τελευταία λεπτά της παράστασης που παρακολούθησες πρόσφατα.  Και για να σε βάλω σιγά σιγά στο κλίμα, στην χώρα μας ήρθε κάπου στην δεκαετία του ’90, και μέχρι και σήμερα γεννάει πολλά νέα ταλέντα.

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σου παρουσιάσω τους δικούς μου 10 αγαπημένους Έλληνες Stand Up Comedians.

Κατερίνα Βρανά

Έκανε καριέρα στο Λονδίνο ως «Feta Queen», υπήρξε από τις πρώτες ελληνίδες στο επάγγελμα της και σύμφωνα με έναν παγκόσμιο διαγωνισμό stand-up comedy, που πήρε μέρος το 2017 ανακηρύχτηκε ως η πιο αστεία γυναίκα στον κόσμο για εκείνη την χρονιά. Την ίδια χρονιά και ενώ βρισκόταν στην Μαλαισία, πέρασε μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, από την οποία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως ακόμα και σήμερα. Δεν έβαλε το κεφάλι κάτω όμως.  Έκανε τρίπλα και προ Covid είχε ξεκινήσει τις παραστάσεις με τίτλο «Staying Alive – Σχεδόν Πέθανα»

Χρύσα Κατσαρίνη

Είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο κορίτσι στην Ελληνική Stand- Up σκηνή, μετά την Κατερίνα Βρανά. Σπούδασε διαιτολόγια, κάτι το οποίο φρόντιζε να μας υπενθυμίζει στις παραστάσεις της για λόγους αυτοσαρκασμού. Αν έχεις παρακολουθήσει την παράσταση «Ό,τι πολυτιμότερο έχω» το ρύζι στους γάμους δεν μοιάζει πλέον το ίδιο.

 Γιώργος Χατζηπαύλου

Τον Χατζηπαύλου τον  θυμάμαι από τα «Σφηνάκια» και η πρώτη παράσταση του που παρακολούθησα live ήταν παρέα με τον Alistair Barrie. Αυτός ο άνθρωπος είναι διαμάντι! Δεν πατάει σε θέματα που μπορεί να προσβάλουν ή να θίξουν τον άλλον, σέβεται το κοινό του. Στο τέλος κάθε παράστασης του, θα σε έχει κάνει να σκεφτείς και κάτι διαφορετικό για την ζωή σου, όπως σε αυτή που περιοδεύει τώρα, το «Τάιμινγκ».

Μιχάλης Μαθιουδάκης

Έχει γράψει δύο stand-up μονολόγους, το  “the heart of man” και το “κακή πίστη”. Το «αφήστε με να μπω!» της παιδικής μου ηλικίας έχει εικόνα έκτοτε και όταν βλέπω χύπισσες, θυμάμαι τον Μιχάλη.  Όλοι τον περνάνε για Κρητικό, αλλά δεν είναι, παρ’ολο που του πάνε τα στιβάνια. Τα τελευταία χρόνια ήταν «Στα Πλάγια» και  ακόμα «Δεν επιθυμεί» παρέα με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο. 

Βύρωνας Θεοδωρόπουλος

Είναι ο κωμικός με το καρό πουκάμισο. Έχω ακούσει να τον αποκαλούν έτσι, προσπαθώντας να θυμηθούν το όνομα του. Έχει ασχοληθεί με την μουσική αλλά  η κωμωδία τον κράτησε κοντά της. Έπαιζε 4,5 χρόνια το «Τούνδρα, Τάιγκα, Στέπα», ενώ με τον Μαθιουδάκη έχει δώσει πάνω από 400 παραστάσεις. 

Δημήτρης Δημόπουλος

Κρύβεται πίσω από πολλές μεταγλωττίσεις, μεταφράσεις και έχει μια τεράστια γκάμα γνώσεων. Μετά από παράσταση του, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο δεν ήταν ποτέ ίδια και αυτό το καλοκαίρι θα τον δεις στην «Καφρόκρεμα».

Δημήτρης Χριστοφορίδης

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης ή αλλιώς «Κύριος Ζούζουνος» ξεκίνησε το «άθλημα» το 2008 και έκτοτε έχει στο ενεργητικό του πάνω από 1000 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το «Θα γίνει μαλακία» το 2019 ήταν η τελευταία παράσταση του.

Διονύσης Ατζαράκης

Είναι από τα αγόρια της Stand-Up σκηνής με μια ιδιαίτερη χροιά στην φωνή. Δεν θα σου μετρήσω τα πτυχία του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πέραν του stand up, κάνει comics, σατιρίζει ταινίες και videos στο YouTube.

Λάμπρος Φισφής

Τον θυμάμαι από το Κάψε το Σενάριο στο MEGA. Έκτοτε πραγματικά πιστεύω πως αυτά που λέει μοιάζουν σα να τα βγάζει από την τσέπη. Έχει έμφυτο το Stand Up, γεννήθηκε γι’αυτό. Στο μεγαλοκάναλο του στο YouTube μεταξύ άλλων, θα βρεις και την τελευταία του σειρά εκπομπών, «Small Talks», όπου συναντά πολλά μικρά παιδιά και τους θέτει από ένα διαφορετικό ερώτημα.

Σίλας Σεραφείμ

Υπηρετεί το είδος πάνω από μια εικοσαετία. Έχει κάνει και άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις, πέρα από τα «Σφηνάκια» και έχει ασχοληθεί και με το ραδιόφωνο. Από το 2017 μας δίδαξε την «Ιστορία της Ελλάδας-αλλιώς» και είναι από αυτούς που σε βάζει συνεχώς σε mind traps.

Χρύσα Σουλελέ

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top